Obiceiuri şi superstiţii de Sfântă Maria Mică

.

Naşterea Maicii Domnului, sărbătorită de ortodocşi pe 8 septembrie este prima sărbătoare importantă a anului bisericesc, ce începe la 1 septembrie. Din sărbătorile închinate…
… Fecioarei Maria urmează, în ordine, Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, Soborul Maicii Domnului, Bunavestire şi Adormirea Maicii Domnului.

Aceasta din urma este cunoscută ca Sfânta Maria Mare, în timp ce sărbătoarea de astăzi mai este numită Sfânta Maria Mică sau Santămărie Mica. Ea marchează şi trecerea de la vara astronomică la toamna astronomică.

Obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Tradiţia spune că pe 15 august, de Sfântă Mărie Mare se sărbătoresc morţii care au purtat numele Fecioarei, pe când de Sfantă Mărie Mică trebuie să le spunem „La mulţi ani” celor vii. Trimite celor dragi câte o felicitare de Sfântă Mărie!
Cei care poartă numele de Maria, Mariana, Marin sau Marian este bine să împartă mâncare de post în ziua de 8 septembrie. Pentru sufletele celor morţi se împart de obicei struguri şi prune.  

Şi tot astăzi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor. Se spune că vor primi pruncul dorit, aşa cum Sfinţii Ioachim şi Ana au primit-o pe Maria, copil dorit şi iubit. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos.

Maica Domnului mai este şi protectoarea marinarilor, a monahilor, dar şi a tututor familiilor creştine. De aceea, în fiecare casă ar trebui să existe o icoană a Ei, sub care să ardă astăzi o candelă. De asemenea, este bine ca astăzi să eviţi măcar muncile casnice, dacă de la serviciu nu poţi lipsi.

Tradiţia spune că se sărbătoresc prin odihnă şi zilele de 7 şi 9 septembrie, adică zilele dinainte şi de după Sfântă Mărie Mică.

Superstiţii de Sfântă Maria Mică

Numite popular Cercurile Sfintei Mării, aceste zile aduc ghinion celor care lucrează: bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. În unele zone pericolul este considerat şi mai mare: dacă găteşti înainte sau după Sfântă Mărie Mică ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.

Tot în zilele de 7 şi 9 septembrie, cei de la ţară nu fac focul în casă oricât de frig ar fi pentru că acest gest aduce ghinion şi boală familiei respective.

Evident, sunt superstiţii din cele care înconjoară orice sărbătoare religioasă.  
Maramureşenii mai cred că toamna va fi urâtă şi ploioasă dacă plouă pe 8 septembire. Iar dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor.

În alte regiuni, oamenii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfântă Mărie Mică, vara devenind o simplă amintire, păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde, iar gâzele se ascund în pământ.  

Pentru agricultori, după ziua de Sfăntă Mărie Mică începe cea mai bună perioadă a anului, aceea în care strâng roadele muncii lor. Cei care nu şi-au adunat încă plante medicinale nu are rost să o mai facă pentru că ele îţi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt adunate după de Sfântă Mărie Mică.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton