Sărbătoarea iubirii la români are loc în fiecare an pe data de 24 februarie. Nu este doar o zi specială, ci una în care putem atrage bunăstarea pe parcursul întregului an. Iată ce obiceiuri de Dragobete 2019 trebuie să urmăm.
Pe lângă Valentines Day, românii se pot bucura și de sărbătoarea tradițională a iubirii, cu o simbolistică mult mai bogată și mai interesantă. Există multe obiceiuri de Dragobete ce aduc prosperitate și bucurie în casele noastre, dar și superstiții de care ar fi bine să ținem cont.
Legenda Dragobetelui
Conform legendelor populare, Dragobete era fiul Babei Dochia, un tânăr frumos și iubăreț, devenit zeu al iubirii și protectorul al tinerilor. De asemenea, se spune că a fost transformat de Maica Domnului, drept pedeapsă pentru că obișnuia să seducă fetele și nevestele tinere, în Năvalnic, o buruiană folosită în descântece de dragoste. În unele zone, tinerele își pun la sân o punguță de mătase cu această floare, pentru a fermeca băieții.
Sărbătoarea Dragobetului aduce multe simboluri și superstiții interesante. Această zi nu este aleasă la întâmplare, ea marchează îmbinarea între anotimpuri, precum și începutul unui nou an agricol.
Dragobete este cunoscut ca fiind nașul cosmic al păsărilor și al animalelor. De ziua lui, necuvântătoarele își găsesc perechea și își construiesc împreună cuiburi noi. Astfel, simbolul acestei zile a fost preluat și de oameni, devenind o sărbătoare a iubirii, a logodnei și a înfrățirii.
Dragobetele sărută fetele
Tradiția spune că în această zi de sărbătoare, încă de dimineață, băieții și fetele se îmbrăcau în straie alese și mergeau în pădure, cu voie bună și cântec, să culeagă primele flori ale primăverii. Apoi, fetele alergau către sat, iar băieții încercau să le prindă pentru a le săruta. Dacă băiatul era pe placul fetei, aceasta se lăsa prinsă. Sărutul simboliza începutul dragostei lor și ulterior logodna. De aici vine vorba ”Dragobetele sărută fetele”.
Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de Dragobete 2019 este cel al sărutului în cuplu. Se spune că tinerii îndrăgostiți trebuie să se sărute în această zi dacă vor să-și mențină vie iubirea pe parcursul întregului an și sî nu se despartă. Dacă femeile nu sunt sărutate, vor rămâne singure tot anul.
Obiceiuri de Dragobete 2019
Conform vechilor obiceiuri și tradiții de Dragobete, cine iubește, dar nu este împreună cu persoana la care visează, îi poate atrage interesul dacă îi vorbește în această zi. Pe vremuri, era ziua legământelor pe viață. Băieții se înfrățeau cu băieții și fetele cu fetele, printr-un ritual care consta în inciza brațului în formă de cruce și amestecarea sângelui prin unirea crestăturilor. Aceste evenimente se încheiau, de obicei, cu o petrecere.
De sărbătoarea iubirii, tinerele necăsătorite strângeau resturile de zăpadă, numită zăpada zânelor. Apa obținută prin topirea zăpezii, despre care se spunea că are proprietăți miraculoase și era folosită pentru descântece în dragoste sau ritualuri de înfrumusețare. Fetele care își curățau fața cu această apă sperau să devină la fel de frumoase ca zânele, din a cărora surâs se spune că a apărut acea zăpadă.
Așa cum se întâmplă și la Bobotează, unul dintre obieciurile de Dragobete 2019 spune că fetele tinere trebuie să își pună busuioc sfințit sub pernă pentru a-și visa ursitul. De asemenea, pentru a avea parte de iubire tot anul, ele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin în această zi. În unele zone, tradiția spune că o fată care atinge un bărbat în acea zi este drăgăstoasă tot anul.
Superstiții românești de Dragobete
Dacă tradiția ne învață cum putem profita din plin de această zi, ne spune și ce nu ar trebui să facem de Dragobete.
Nu trebuie să plângem. Lacrimile din această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în următoarele luni.
Nu avem voie să coasem, să spălăm sau să călcăm. Se spune că oamenii care nu respectă ziua Dragobetului sunt pedepsiți să nu iubească în acel an. În schimb, curățenia în casă este considerată aducătoare de spor și dragoste.
Trebuie să evităm certurile. Se spune că bărbații care supără femeile sau care intră în vreun conflict cu cineva vor avea o primăvară plină de ghinioane și un an deloc favorabil.
Nu trebuie să sacrificăm animale. Pentru că este o sărbătoare a iubirii și a renașterii naturii, nu se cumpără și nu se sacrifică animale în această zi.
Fie că vă doriți să țineți cont de aceste tradiții și obiceiuri de Dragobete sau vă celebrați iubirea cu o cină în doi, cu o excursie într-una dintre cele mai frumoase destinații pentru un cuplu sau pur și simplu acasă, uitându-vă la filme romantice, cu siguranță această sărbătoare vă va aduce momente de neuitat alături de persoanele dragi.
Sursă foto: shutterstock.com
Vezi și cele mai frumoase mesaje de dragoste de Dragobete
Ultima modificare septembrie 25, 2019 12:31 pm