Tradiţia de Crăciun a românilor presupune ca familia să se strângă împreună şi să se bucure împreună în jurul bucatelor alese. Alte popoare au alte obiceiuri de Crăciun, care par multora de-a dreptul ciudate.
Englezii, de exemplu, se bucură din plin dacă se numără printre câştigătorii unuia dintre cele trei mari pariuri ale sezonului sărbătorilor. Casele de pariuri sunt în acestă perioadă arhipline, oamenii mizând sume mai mari sau mai mici pe diverse teme. Cele mai „gustate” sunt legate de desemnarea celui mai bun (sau mai scump și mai sentimental) anunț de Crăciun, de ocupantul primului loc în numeroase topuri muzicale din săptămâna Crăciunului (melodii, interpreți, formații etc) sau de ce serial de televiziune va strânge cei mai mulți telespectatori în ziua de Crăciun. În ultimii ani, confruntarea s-a dat între „EastEnders” și „Downton Abbey”.
Japonezii nu concep Crăciunul fără celebrele produse de la „Kentucky Fried Chicken”, așa încât stau la coadă ore în șir în această zi de sărbătoare la una dintre cele 1.200 de francize ale celebrei mărci.Obiceiul are originea în 1974, când KFC a observat că străinii care locuiau în Japonia nu reușeau să-și procure carne de curcan pentru Crăciun. Prin urmare, firma a lansat campania publicitară „Kurisumasu ni wa kentakki!” (Crăciun în Kentucky), oferind un meniu special cu pui fript și vin pentru numai zece dolari. Succesul a fost imens nu numai în rândul expaților, ci și al japonezilor.
Milioane de catalani aleg să petreacă ziua de 25 decembrie în fața televizorului, pentru a urmări un program de …biliard, care durează mai bine de patru ore. Difuzată prima oară la mijlocul anilor 90 din secolul XX, emisiunea a fost suspendată în 2009, fapt care a provocat un val de indignare cetățenească, un lider de opinie, ziaristul Avui Iu Forn, cerând chiar demisia directorului canalului de televiziune TV3, de la care dispăruse programul de biliard. Evident, emisiunea a fost reintrodusă și se bucură de mare succes în continuare.
Oricât de ciudat ar fi, suedezii întâmpină Crăciunul cu un omagiu național adus Rățoiului Donald. În ziua de 24 decembrie, de la ora 15.00, întreaga suflare a țării se așează la televizor pentru a urmări un program de desene animate care se emite, aproape fără schimbări, încă din 1959. „Rățoiul Donald și prietenii săi vă urează Crăciun fericit”este un amestec de scurte filmulețe de desene animate produse de studiourile Disney în anii 30, 40, 50 din secolul XX, pentru care suedezii au un adevărat cult, potrivit Agerpres.
În statul american Arizona, tradiția cere ca pentru de Crăciun să se facă poze de familie cu Moș Crăciun, cadouri, dar și cu o mitralieră în mână. Există locuri precum „Scottsville Gun Club” la care sute de familii așteaptă la rând în decembrie pentru a realiza o asemenea amintire. Evident, există instructori care au grijă să nu se întâmple vreun accident şi tot ei au grijă ca cei care vor să apară în poză să adopte ipostaze convingătoare.
Ultima modificare martie 1, 2022 5:41 pm