Nu suferă de sindromul sotard, dar unii pacienţi sunt declaraţi morţi, deşi unii sunt sănătoşi tun iar alţii mai au o şansă sigură la viaţă.
Cazul copilului de 11 ani, descoperit de Libertatea, care merge la şcoală şi se joacă afară, dar figurează în acte ca fiind mort este doar un exemplu al neglijenţei medicilor, care nu se întâmplă însă doar în România. Alţi pacienţi au trecut prin experienţe de-a dreptul traumatizante după ce medicii s-au lăsat păgubaşi să mai lupte pentru viaţa lor.
De 11 ani, adică de când s-a născut, Cristian Magearu, din judeţul Teleorman, figurează la Casa de Asigurări de Sănătate ca fiind decedat.
Deşi copilul a fost declarat aşa la doar două luni de la naştere, în mod curios, familia abia acum a aflat că băiatul lor este practic inexistent în acte. Eroarea a fost descoperită întâmplător de către un medic, cu ajutorul noului sistem computerizat implementat, Sistemul Informatic Unic Integrat care centralizează date despre toţi românii. Când a introdus codul numeric personal al copilului, acesta a figurat ca fiind decedat.
Decesul este consemnat din ziua eliberării certificatului de naştere, iar actul de deces are acelaşi număr de înregistrare ca şi cel de naştere.
Mort, dar externat
Un caz şi mai interesant s-a întâmplat recent în Australia. Straniu sau amuzant, un pacient a fost declarat mort iar după 12 ore s-a externat.
În martie, Peter Thornton s-a internat pentru o zi în unitatea medicală Alfred din Melbourne, din cauza unor probleme de natură gastrică.
Ignorat însă de medici, acesta s-a externat şi a plecat acasă. Mai târziu însă, bărbatul avea să afle, în urma unei vizite la medicul său de familie, că a fost declarat mort de către medicii spitalului.
Spitalul Alfred şi-a cerut scuze public lui Peter Thornton.
Mortul care a început să clipescă în timpul funeraliilor
Un caz de-a dreptul incredibil a avut loc la un spital din India, statul Bihar, când o pacientă internată cu tuberculoză a asistat la pregătirile propriei ceremonii funerare.
Diagnosticată cu tuberculoză, Sharda Devi a fost internată în spitalul din Patna pentru un tratament, în martie 2010. În scurt timp de la internarea sa, medicii au anunţat familia că femeia a decedat. Aşa că acesta a fost dusă acasă pentru a fi înmormântată cum se cuvine. La trei zile de la declararea decesului, unul dintre membrii familiei, aflate în toiul pregătirilor, a observat de fapt că femeia începuse dintr-o dată să clipească şi apoi să plângă.
Şocaţi şi fericiţi în acelaşi timp, aceştia au readus-o pe femeie la acelaşi spital, unde se află în prezent sub tratament pentru tuberculoză.
Internat în spital, cu certificat de deces
Nu este singurul caz de neglijenţă demonstrat de medicii din India. În acelaşi an, o altă pacientă internată într-un spital din regiunea Bengalul de Vest. În timp ce Mariam Bibi se lupta încă să învingă ulcerul, medicii i-au întocmit acesteia certificatul de deces.
Bebeluşul care a înviat în sicriu
De o experienţă şi mai sumbră au avut parte doi părinţi din Paraguay, al căror bebeluş a „înviat” în coşciug.
Strania întâmplare s-a petrecut în august 2009, când medicii de la spitalul de stat din Asuncion s-au pripit în a-i pune ultimul diagnostic bebeluşului născut prematur, la puţin timp de la naştere.
Declarat mort, copilul a fost trimis familiei acasă patru ore mai târziu, direct în sicriu. Însă, când a vrut să îşi ia un ultim rămas-bun, tatăl îndoliat a rămas şocat să descopere că micuţul său se străduia să respire. „Am început să plâng”, a povestit atunci tatăl micuţului, Jose Alvarenga, care a alergat cu copilul la spital, unde a fost introdus imediat la incubator.
Medicii de la spital au declarat că, deşi au încercat să îl resusciteze pe micuţ timp de mai bine de o oră, pulsul inimii a fost atât de mic încât a fost imposibili de detectat pe aparate.
S-a trezit de două ori la morgă
Nu o dată, ci de două ori o tânără din Anglia a trăit acest coşmar.
June Burchell, din Sussex, suferă de cataplexie, o boală extrem de gravă care se manifestă prin paralizie şi lipsa semnelor vitale, astfel încât, fluxul sângelui fiind extrem de scăzut, medicii nu îi pot repera pulsul.
Şi mai înspăimântător este că pacientul care suferă de această boală vede şi aude, dar nu se poate manifesta în niciun fel. Pe parcursul internării sale, June Burchell s-a trezit deja de două ori la morgă, fiind conştientă de ce i se întâmplă.
Citeşte pe unica.ro şi despre alte moduri ciudate de a muri.
Foto: Shutterstock