O mare a secat din cauza fabricării hainelor. Unde a avut loc dezastrul ecologic

.
Marea a rămas doar o mare întindere de nisip pe care, din loc în loc, zace câte o epavă. Producția hainelor din bumbac este cauza principală a acestui dezastru ecologic.

În cadrul documentarului BBC, Fashions Dirty Secrets (Secretele murdare ale modei), jurnalista britanică Stacey Dooley a dezvăluit faptul că procesul de cultivare și prelucrare a bumbacului consumă mai multe resurse naturale, care poluează și afectează mediul înconjurător, potrivit ȘtirileProTv.

″În zilele noastre producem peste 100 de miliarde de piese textile din fibre noi, în fiecare an, şi planeta nu poate susţine aşa ceva”, a explicat Stacey Dooley.

Fabricarea unei singure perechi de blugi necesită o cantitate de apă de 15.000 litri. De parcă nu ar fi de ajuns, la aceasta se adaugă și vopseaua toxică folosită în procesul de prelucrare a bumbacului și pesticidele din timpul cultivării.

Secarea Mării Aral – unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie

Pentru a aduce argumentele solide documentarului ei, Stacey Dooley a amintit de unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie. Marea Aral, ce se situa în Asia Centrală, între Kazahstan și Uzbekistan, cunoscută și ca Marea Albastră sau Lacul Aral, a secat aproape complet după ce râurile care o alimentau au fost deturnate de proiectele sovietice de irigație pentru plantațiile de bumbac.

Marea Aral care a secat din cauza fabricării hainelor

Considerat unul dintre cele mai mari lacuri din lume, Aral se întindea pe o suprafață de aproximativ 68000 km2. Acesta a început să scadă începând cu anul 1960, iar în 2007 a ajuns la 10% din suprafața inițială și divizat în patru lacuri cu apă sărată mai mici.  Bazinul estic al Mării Aral s-a uscat complet și în locul său acum se află deșertul Aralkum.

Marea Aral care s-a transformat in desert plin de scoici si un copac in mijloc

Fabricarea de textile a ajuns pe locul patru în ceea ce privește efectele nocive asupra mediului, după locuinţele oamenilor, transportul şi alimentaţia, conform unui studiu britanic.

Citește și: 
Motivul pentru care Prințesa Diana își pleca privirea în public
Regulile Casei Regale în perioada sarcinii. Prințul Harry și Meghan Markle le-au încălcat deja
Sursă foto: Northfoto.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton