Pe 7 octombrie se pregătesc de un nou concert care promite o mulţime de experienţe multimedia. Liderul şi solistul trupei, Cornel Ilie, mi-a făcut o introducere în noul univers – al trupei şi al lui personal.
”Un nou univers” nu este doar concert, ci eveniment multimedia interactiv… De ce?
La fiecare concert, noi am încercat o premieră tehnologică măcar pentru piaţa din România. Incercăm să ţinem pasul şi sa aducem mereu ceva nou. Stii cum e, ai o trupă preferată, îi vezi de multe ori n concert, dar parcă ai vrea să vezi piesele alea n mai multe poveşti şi contexte. Pentru fiecare spectacol creăm o altă poveste, un alt concept, direcţionăm altfel mesajul, susţinut de partea vizuală. Nu mai e suficient doar să fii pe scenă, să se aprindă lumina şi tu să cânţi. E OK şi asta, dar cred că poţi povesti mai mult folosindu-te de conţinut vizual, mai ales că asta e lumea de astăzi, legată de imagine, de contactul imediat. Pe lângă direcţia pe care ne-o păstrăm, ncercăm să fim în pas cu nevoia de comunicare, cu uneltele de comunicare pe care le integrăm într-un spectacol. Nu ştim nici noi cum o să iasă, e un experiment.
Ce feedback aveţi de la public până acum?
Mai bun decât în anii trecuţi, asta şi pentru că lumea a început să se obişnuiască cu spectacolele astea în care noi investim foarte mult: bani, timp, energie. Nu căutăm profit, sau să amortizăm investiţiile. Şi concertele şi turneul a fost sold out.
Cum staţi cu ecuaţia versuri vs. muzică?
Versurile contează mai mult pentru noi, cam 55 %. O trupa rock, dacă are sau dacă nu-şi propune să aibă mesaj, nu are cum să stea în picioare. În principiu, e mai uşor să pui cuvinte pe muzică. Dar la un moment dat, să compui versuri devine un exerciţiu, un mod de viaţă.
Cum vă alegeți invitații cu care colaborați?
Dacă piesă ar fi mai puternică şi mai bine înţeleasă fiind cântată în duet, ne gândim ce fel de voce sau personalitate s-ar potrivi. Am avut colaborări cu Antonia, Andra, Lori, dar şi cu Gabriel Dorobanţu, Puya sau Nelu Ploieşteanu. Pentru concerte e altceva: când gândim un concert, ne place să invităm pe cineva şi să-l punem într-o altă lumina. Nu am luat pe nimeni din zona rock, pentru că toată lumea s-ar aştepta. În schimb, l-am luat pe Nelu Ploieşteanu şi am cântat piese rock… Cu Mirabela Dauer am cântat piesă ei ”Ioane, Ioane”, dar într-o orchestraţie nouă. Pe de altă parte, nu poţi avea o colaborare doar de dragul de a avea o colaborare.
Cum vă transmiteţi mesajul prin muzică?
Albumul cel nou se duce în zona asta şi piesă care da titlul albumului ”Un nou univers” sintetizează foarte bine toată ideea. Cei care vor veni la spectacol şi care au mai fost la concertele noastre o să înţeleagă. Anul acesta am avut două momente importante. Unul a fost turneul acustic în 24 de oraşe din ţară ”Înconjurul lumii” (spectatorii şi-au scris visele pe cărţi poştale primite la începutul concertului şi aşa am strâns cea mai mare colecţie de vise). În momentul în care îţi spui visul, undeva în lumea asta pui în mişcare ceva. Al doilea moment a fost când am inventat Ziua Internaţională a Dorului, care nu există nicăieri în lume. ”Spune-mi de cine şi de ce ţi-e dor?” Cumva era o oglindă în care spectatorii se priveau. Cu momentul de acum, închidem un triunghi. Triunghiul este şi elemental vizual principal al spectacolului, nu este un semn întâmplător, are un sens. Titlul spectacolului ”Un nou univers” prescurtat înseamnă UNU, care este format din trei litere.
Cum crezi că se va schimba universul tău de când vei deveni tată în noiembrie?
Până acum câţiva ani, mi-era teamă de copii. Nu ştiam cum să vorbesc cu ei. Acum mă nţeleg foarte bine cu copiii, mă distrez cu ei. O să o învăţ pe fetiţa mea multe jocuri şi multe şmecherii. Vreau să fiu eu primul care o învaţă tenis şi pian. Si apoi, depinde ncotro vrea să meargă… Nu o să o forţez înspre muzică, dar e probabil să-i placă. Acum sunt foarte fericit şi de-abia aştept să ne distrăm împreună!
Citeşte continuarea interviului în revista Unica de octombrie, din 26 septembrie la chioşcurile de presă!
Ultima modificare septembrie 21, 2015 3:30 pm