Pentru producătorii de tehnologie, criza economică se întâmplă mai mult ” virtual”, nefiind nici pe departe un impediment pentru descoperirea celor mai inedite, sofisticate
… şi inovative soluţii hi-fi.
Cum era de aşteptat, avalanşa de gadgeturi, mai mult sau mai puţin utile, ecologice şi excentrice, au luat cu asalt magazinele preferate ale celor care poartă conferinţe de afaceri printr-un simplu „touch”.
Deşi unele dintre acestea au o utilitate discutabilă, recunoaştem cu toţii că experienţele tehnologice ne atrag şi ne distrează cel puţin pentru un moment.
Dacă te-ai obişnuit să citeşti ştirile pe telefon sau să foloseşti internetul în cele mai ascunse locuri, află că în curând vei putea să porţi la tine şi calculatorul, pentru că Apple, liderul actual de pe piaţa de profil, iţi oferă un „netbook” cu ecran multi-touch în loc de tastatură.
Dispozitivul va semăna cu un ipod Touch mai mare şi va avea un ecran multitouch de 10,1 inchi (25,6 cm). Acesta va semăna cu un computer aşa că îl poţi conecta la internet wireless şi va permite navigharea pe internet. Mai mult, poţi să vizionezi filme şi emisiuni de televiziune, să asculţi muzică şi să citeşti e-book-uri.
Potrivit analiştilor, tabletul PC va revoluţiona piaţa şi va promova un nou tip de computer. Noul gadget, a cărui lansare este aşteptată la sfârşitul acestei luni, va fi pus în vânzare la mijlocul anului şi va avea un preţ cuprins între 700 şi 1.000 de dolari (486 şi 700 de euro), scrie Bloomberg.
Pentru că telefonul subţire iPhone ar putea fi totuşi prea mare, Google, deşi nu te-ai fi aşteptat, s-a gândit dinainte la asta.
În această luna, compania care deţine cel mai mare motor de căutare, lansează primul mobil care va fi mai mai subţire decât iPhone, Nexus One. Dispozitivul va intra în competiţie directă cu iPhone, produs de Apple, oferind conexiune la internet şi jocuri video.
Telefonul va avea un display de 3,7 inchi (9,3 cm), o memorie RAM de 512 MB şi un card microsd de 4 GB (care se poate extinde până la 32 GB), precum şi o cameră foto de 5 megapixeli.
Televizoarele 3D vor fi, de asemenea, în centrul atenţiei, având în vedere că cinematografele cheamă tot mai mulţi cinefili în săli.
În acest an competitorii rămân aceeaşi, LG, Samsumg, Sanyo şi Panasonic pregătind de câţiva ani aceste televizoare. În plus, diferenţa dintre televizoarele cu ecram 3D şi cele normale nu va fi mai mare de 200 de dolari, spun specialiştii.
Astfel, LG a anunţat că va prezenţa modele de televizoare 3D de 42, 47, 55, 60 şi 72 de inchi.
O altă inovaţie este Photosimile 5000, un dispozitiv cu ajutorul căruia un produs poate fi prezentat 3D.
De mărimea unui cuptor cu microunde, aparatul se conectează la un calculator şi realizează fotografii din diverse unghiuri ale unui produs pe care le recompune apoi într-o animaţie 3D.
Smartbook-urile vor fi şi ele la mare căutare, estimează specialiştii. Noile dispozitive au conexiune la internet prin 3G sau Wi-Fi şi baterii care durează o zi întreagă.
Producătorul de microcipuri Freescale Semiconductor propune anul acesta un model de smartbook, ce va fi vândut cu 200 de dolari. Produsul dispune de un display de 7 inchi (17,78 cm), baterie care să dureze o zi întreagă, permite conectarea la internet şi funcţionează pe platforma Android. Are o memorie RAM de 512 MB, bluetooth, GPS, USB şi o cameră foto de 3 megapixeli.
E-book reader de la Plastic Logic
Dispozitivele de citit cărţi iau amploare. Noi modele de readere vor avea display-uri color şi touchscreen.
La această categorie, Plastic Logic va lansa oficial reader-ul color „Que”. Produsul citeşte documente Word, fişiere pdf, prezentări PowerPoint şi documente Excel, iar ca dimensiuni va avea 8,5×11 inchi (21,59×27,94 cm).
Producătorii de tenologie software s-au gândit însă şi la clientela feminină.
Pentru persoanele „eco-friendly”, Eva2o, de la Yanko Design, este un vas care păstrează fructele proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp.
Funcţionează asemenea unui frigider, însă cu câteva diferenţe importante. Eva2o poate fi pus pe masă din bucătărie sau în sufragerie şi răceşte alimentele prin evaporarea apei pe care o pui în tuburile speciale din interior, adică printr-un circuit 100% natural.
Dacă telefonul sau ipod-ul se descarcă prea repede, nu trebuie să le înlocuieşti. Încărcătorul fotovoltaic FreeLoader te ajută să-ţi încarci toate aceste obiecte, folosind energia solară.
Fabricat cu câteva mini-panouri solare, FreeLoader îţi poate încărca ipod-ul şi telefonul mobil. FreeLoader vine la pachet şi cu un port USB cu care îl poţi alimenta, alternativ, de la laptopul tău. Poţi să-l cumperi cu aproximativ 38 de euro.
H2O, primul ceas alimentat cu apă. Dacă ai probleme cu trezirea matinală, ceasul H2O te va „deştepta” în fiecare dimineaţă. Este primul ceas care functionaeză pe bază de apă şi foloseşte electrozi pozitivi şi negativi.
Acesta creează reacţii electrochimice cu apa din interior, ceea ce produce astfel energia electrică, ce alimentează display-ului LCD. Are forma unei cutii de Coca-Cola. Nu trebuie decât să-l programezi şi să îi schimbi apa o data la şase luni. Acesta costă în jur de 13 euro şi îl poţi găsi pe site-ul Ecotopia.co.uk.
Pentru cei care fac mişcare, Copenhagen Wheel este o bicicletă inteligentă, care înregistrează date de trafic din jurul tău, rute preferate de ţine şi le comunică în timp real într-o comunitate online pentru biciclişti. Se încarcă prin transformarea energiei mecanice în curent electric şi chiar merge singură atunci când ai obosit după atâta pedalat.
Cum este de remarcat, inovaţiile în materie de echipamente software sau hardware apar pe piaţă într-un în ritm halucinant, încât uneori nici nu putem ţine pasul cu ele.
Industria tehnologică a evoluat inimaginabil timp de jumătate de secol. Cu toate acestea, specialiştii consideră că inovaţiile tehnologice de până acum nu reprezintă nici măcar un sfert din ceea ce urmează să găsim în magazine în 2050.