„Vânătorul de crocodili”, „Distrugătorii de mituri” sau „Tehnici de supravieţuire” sunt seriale tv care au făcut înconjurul lumii şi au…
…captat atenţia a zeci de milioane de telespectatori, care au urmărit cu sufletul la gură aventurile cunoscuţilor realizatori.
Deşi televizorul a încetat de mult să mai fie considerat un mijloc de educare, ci mai degrabă unul de manipulare, producătorii străini de emisiuni au înţeles că oamenii s-au cam plictisit de ştiri morbide, talk-show-uri insipide şi desene animate violente.
Astfel, dacă în urmă cu cinci-şase ani găseam câteva emisiuni răzleţe de acest gen, acum tot mai multe posturi de televiziune îşi asigură audienţa prin filme-documentar şi seriale care îmbină curiozitatea ştiinţifică şi spiritul de aventură.
Dar emisiunile nu sunt urmărite doar din curiozitate sau pentru doza de adrenalină create, astfel că unele dintre acestea dezvăluie adevărate „ decatloane” de instrucţiuni pentru neiniţiaţi.
În urmă cu ceva timp, un copil din Statele Unite ale Americii a supravieţuit, după 24 de ore petrecute într-o pădure, aplicând sfaturile învăţate din emisiunea
„ Man vs. Wild”
, difuzată de postul de televiziune Discovery Channel. El şi-a rupt jacheta şi a lăsat bucăţi de matarial în tufişuri şi copaci, pentru a fi găsit de echipele de salvare, după cum arătase aventurierul Bear Grylls.
Filmul este un documentar care prezintă situaţii limită dificile, iar tehnicile de supravieţuire fac trimitere, de cele mai multe ori, la o formă primitivă de viaţă, adaptată la condiţii naturale ostile. Însă, pe lângă aventurile de senzaţie şi pline de curaj, Bear Grylls experimentează, totodată, şi noutăţile culinare din bucătăria chinezească. Pentru a supravieţui, carismaticul prezentator va trebui să mănânce viermi, şerpi şi chiar animale moarte.
Dacă te atrag filmele documentare şi obişnuieşti să foloseşti inteligent telecomanda, National Geographic, Discovery Channel sau Zone Reality îţi oferă şi alte aventuri în sălbăticie, deconspiraţii istorice sau experimente interesante.
„ Eroi adevăraţi” este o serie de documentare-dramă care pune în scenă o altă latură a omului simplu. Pentru că accidentele se pot întâmplă oriunde şi oricând, oricare dintre noi am putea fi puşi în situaţia de a deveni martori şi poate chiar salavatori.
Realizatorii emisiunii redau, prin reconstituiri incontestabile, poveşti fascinanate, care sondează atent psihicul eroilor. Întâmplările sunt, în fapt, realizate de oameni obişnuiţi, care reuşesc, în schimb, să îşi asume riscuri uriaşe într-o fracţiune de secundă şi să recurgă la măsuri disperate pentru a salva un om.
Studiată în amănunt şi interpretată mai mult ca oricând, istoria ascunde conspiraţii uluitoare… sau teoreticienii au inventat propriile variante ale istoriei.
„ Conspiraţii istorice” este un film documentar, difuzat de National Geographic, care trezeşte interesul celor care nu cred în conspiraţii. Astfel, dacă nu ai crezut niciodată că există OZN-uri şi doar că oamenii sunt atraşi de poveşti fictive, documentarul te-ar putea determina să te răzgândeşti. În ciuda infirmărilor, mulţi oameni de ştiinţă continuă să creadă că guvernul SUA ascunde adevărul.
Dacă te fascinează anchetele secrete şi laborioase pe care le desfăşoară Interpol-ul şi cum sunt prinşi criminalii din suburbiile ascunse ale criminalităţii, tot pe National Geographic, poţi urmări „ Interpol” .
Emisiunea prezintă un adevărat proces de urmărire şi anchetă în cazul celor mai periculoşi infractori şi cum cooperează pricipalele organizaţii de poliţie din lume pentru prinderea lor.
De asemenea, realizatorii serialului dezvăluie cum se pot produce atentate aeriane de neimaginat şi cum reuşesc teroriştii să le planifice cu mult timp înainte.
„ Maşini marine” este o altă emisiune interesantă, recent difuzată de postul Viasat Explorer. Serialul este o călătorie palpitantă în cele mai îndepărtate regiuni de pe glob, în condiţii nefamiliare şi situaţii neprevăzute.
Echipa de ingineri şi petrolişti se deplasează cu o maşină subacvatică într-o noua misiune pentru a repara conducte de petrol aflate pe fundul mării. Aici însă muncitorii se confruntă cu momente critice precum probleme tehnice nedepistate la timp ş i creaturi bizare ale oceanului.
Sau poţi călătorii alături de Ewan Mcgregor şi Charley Boorman în „ Călătorie în jurul lumii” , cele mai captivante întâmplări ale aventurii celor doi actori, pe motocicletă. Filmările sunt realizate în cele mai izolate colţuri ale lumii, locuri din Rusia sau Mongolia, iar cei doi ajung să descopere culturi, oameni, tradiţii uitate şi stiluri diferite de viaţă.
Deşi vizionarea la televizor este considerată un adevărat fenomen hipnotic, prin care se reduce controlul realităţii, acesta nu trebuie exclus definitiv dacă ştii să selectezi programele potrivite, iar unele dintre ele pot fi recomandate cu încredere şi celor mici.
Sursa: Shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro