Mucegai în casă – ce probleme de sănătate poate provoca și cum scapi de el

.

Mucegaiul umed din casă nu doar că îți deteriorează mobilierul și pereții, ci poate cauza o serie de probleme de sănătate dacă nu este îndepărtat. Experții explică care sunt semnele cheie care te ajută să identifici dacă vreun tip de mucegai și-a făcut loc în dormitorul tău iarna aceasta.

A vedea mucegaiul negru și umed răspândindu-se în casa ta poate fi un adevărat calvar pe care cei mai mulți oameni încearcă să îl evite. Există câteva lucruri care ajută la răspândirea mucegaiului, iar noi trebuie să fim atenți la ele, pentru a evita ca asta să se întâmple.

Ce probleme de sănătate îți poate cauza mucegaiul

Sezonul rece este cel în care mucegiul se dezvoltă cel mai mult. De ce? Condensul format în jurul ferestrelor, din cauza diferenței de temperatură din casă și cea de afară, ajută mucegaiul să își facă loc în casele voastre. Când vaporii de apă din aer lovesc ferestrele reci, eliberează umezeală pe sticlă, sub formă de picături de apă. Aceasta poate fi o cale pentru dezvoltarea mucegaiului.

Mucegaiul poate fi dificil de curățat, iar acesta poate fi periculos pentru sănătatea ta.

Având în vedere mediul potrivit, mucegaiul poate începe să crească la 24 de ore după ce zona este expusă la umiditate și, dacă nu este tratată, poate continua să crească rapid. Saltelele din dormitoare pot fi un teren propice pentru ciuperci, care ar putea duce la probleme grave de sănătate.

Tom White, un expert certificat în somn, a explicat că mulți oameni „nu știu că mucegaiul din patul tău poate duce la probleme respiratorii, alergii, tulburări de somn și chiar simptome neurologice”.

Citește și: Leon Dănăilă dezvăluie care este secretul logevității: „Un exercițiu vital pentru menținerea sănătății”

Citește și: Alimentul care poate afecta sănătatea creierului. Românii îl consumă des

Cum îți dai seama dacă ai mucegai în cameră

Potrivit expertului, citat de The Mirror, curățarea mucegaiului de pe pereți nu este întotdeauna suficient pentru a-ți proteja sănătatea.

„Dacă infestarea cu mucegai este severă sau dacă salteaua este veche și curățarea nu îndepărtează mucegaiul, este timpul să luăm în considerare în mod serios înlocuirea acesteia. Continuarea somnului pe o saltea infestată cu mucegai poate prezenta riscuri grave pentru sănătate”, a explicat Tom White.

Tom a adăugat că este „esențial să acționezi prompt” dacă casa ta este afectată de mucegai și dacă există semne cheie care identifică dacă mucegaiul și-a făcut loc în salteaua ta.

Printre acestea se numără un „miros neobișnuit, de mucegai”, „decolorarea saltelei”, sau „suprafețe deformate”, cum ar fi vopseaua care se dezlipește de pe pereți.

De asemenea, ar trebui să verifici dacă dacă există semne vizibile de mucegai și să fiți conștient de mirosurile de mucegai, iar acest lucru ar trebui făcut cel puțin o dată pe lună sau atunci când așternutul este schimbat.

Citește și: Cori Grămescu dezvăluie dezavantajele dietelor Rina, Mediteraneană și Dukan: „Te lasă cu o poftă de mâncare greu de controlat”/ Exclusiv

Citește și: Mihaela Bilic, despre fructul cu efect antistres care nu trebuie să ne lipsească din meniu. „Calmează și mintea, și apetitul!”

Cum poți scăpa de mucegai

Mucegaiul de pe saltea poate fi curățat cu o soluție specială. Odată tratată, „salteaua ar trebui să fie bine uscată după aceea, altfel problema umidității s-ar putea agrava și a atrage mai mult mucegai”, a sugerat expertul.

O altă modalitate de a evita formarea mucegaiului, potrivit expertului, este „să mențineți dormitorul bine ventilat și să luați în considerare utilizarea unui dezumidificator pentru a reduce nivelul de umiditate pentru a menține ciupercile afară”.

De asemenea, el i-a îndemnat pe proprietarii de case să evite „așezarea saltelelor direct pe podea” și să încerce „să le țină departe de pereți pentru a asigura o circulație adecvată a aerului”.

Pentru a scăpa de mucegiul din cameră poți apela la o soluție făcută din bicarbonat de sodiu și apă. Pulverizează peste zonele afectate. Pentru a te asigura că fungii au fost eliminați trebuie să pulverizezi soluția din bicarbonat de cel puțin două ori.

O altă soluție care te poate scăpa de mucegai este oțetul alb. Atenție, însă! Acesta nu omoară orice fel de mucegai. Pentru a te asigura că scapi definitiv de fungi este bine să amesteci oțetul alb cu bicarbonat de sodiu și suc de lămâie.

Mucegaiul îți poate afecta grav sănătatea

Nu numai că poate fi o problemă inestetică în casa ta, dar mucegaiul poate face ravagii asupra sănătății tale. Cum îți dai seama că mucegaiul începe să îți afecteze sănătatea? Primele semne cunt respirație șuierătoare, erupții cutanate, răceală sau tuse care nu dispare, mâncărime sau lăcrimare a ochilor, congestie, alergii agravate sau o durere de cap persistentă.

Mai mult, inhalarea sau atingerea sporilor de mucegai poate provoca o alergie alergică, precum strănulul, ochi roșii sau erupții cutanate. De asemenea, mucegaiul poate duce la atacuri de astm.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton