Tocătoarele sunt instrumente esențiale în orice bucătărie, necesare pentru pregătirea aproape oricărui fel de mâncare. Având în vedere cât de des folosim aceaste ustensile – pentru a tăia totul, de la legumele proaspete, la carnea crudă – este important să le păstrăm curate.
Dar dacă până acum credeai că o cantitate suficientă de apă caldă și de detergent de apă sunt suficiente pentru a curăța un tocător, avem vești proaste.
Chiar și după ce l-ai băgat în mașina de spălat vase sau l-ai curățat riguros cu un burete, tocătorul tău este în continuare plin de bacterii. Care este explicația? Specialiștii ne avertizează că în șanțurile și zgârieturile minuscule se formează adevărate colonii de microbi, care nu pot fi îndepărtate doar cu detergent de vase, chiar dacă folosim apă fierbinte.
De aceea, se recomandă ca după fiecare utilizare, tocătorul să fie dezinfectat cu clor. Apoi, o dată pe săptămână, ia cuțitul și răzuiește suprafața lemnului cât poți de bine. În felul acesta, te asiguri că îndepărtezi primul strat, care este compromis din cauza clorului.
După ce termini de răzuit suprafața și marginile tocătorului, clătește-l cu apă caldă și lasă-l la uscat timp de 30 de minute.
La final, unge ustensila cu ulei de măsline până intră în porii lemnului. În felul acesta te vei asigura că sucurile din carne sau legume nu vor intra în tocător.