Despre Inception, s-a spus că este prea inteligent ca să aducă publicul în sala de cinema. Cu toate acestea, filmul lui Christopher Nolan i-a hipnotizat pe cinefili…
… cât să scoată din buzunar peste 290 de milioane de dolari de la lansarea sa din iulie 2010 şi până acum.
Criticii s-au cam pripit subestimând cinefilii când, se pare, că filmul ar putea fi prea inteligent pentru juriului Oscarului.
Deşi este consemnat la opt categorii de premiere, producţia se bucură doar de aprecierea superficială a Academiei Americane de Film, fiind nominalizat doar de faţadă la categoria principală.
Iată doar cinci motive pentru care Inception nu va câştiga Oscarul pentru cel mai bun film.
Cu un scenariu original scris de însuşi regizorul Christopher Nolan – apreciat duminică de Sindicatul scenariştilor americani -, filmul ocupă un loc sigur şi pe lista Academiei, la aceeaşi categorie.
Cu toate că povestea este genială şi apreciată de cel mai avizat forum al scenariştilor, când a venit vorba de regie, acesta a fost omis de la categoria sa. În schimb, Inception figurează la „cea mai buna regie artistică”.
Un alt exemplu în acest sens este departajarea juriului făcută în 2008, când filmul „Atonement” a fost propus la „cel mai bun film”, dar nu şi Joe Wright la regie.
O distribuţie mai inspirată decât Leonardo DiCaprio şi Joseph Gordon-Levitt probabil că regizorul nici nu ar fi putut să aleagă.
Cei doi actori reuşesc să execute scenariul lui Nolan cu o ingeniozitate naturală extrem de convingătoare, astfel încât criticii nu puteau să decidă care dintre ei este mai bun în rol.
Nici Leonardo DiCaprio, şi nici Joseph Gordon-Levitt nu au fost propuşi la vreo categorie a actorilor.
3. Juriul, „anti-Nolan”?
Poate că, într-adevăr, DiCaprio şi Gordon-Levitt nu au făcut cel mai bun acting al lor. Dar, în cazul regizorului, este cert că istoria se repetă.
În 2009, când „The Dark Knight” a fost probabil cel mai aclamat film, în presă şi în cinema, pelicula a fost pur şi simplu ignorată de către juriu, care i-a acordat 8 nominalizări. Doar regretatul actor Heath Ledger a câştigat atunci premiul pentru rolul secundar şi Richard King pentru cel mai bun montaj sonor.
4. Prea mult SF…
Acest gen de poveste se pare că nu este prea mult pe gustul Academiei. Anul trecut, nici măcar revoluţionarul film al lui James Cameron, „Avatar”, nu i-a impresionat radical cu lumea lor pe altă planetă.
Tot ce se poate ca din cauza lipsei unei categorii speciale filmele de acest gen să fie descalificate din start…
5. Nominalizat la Globurile de Aur…?
La Globurile de Aur, juriul probabil că a şi uitat că Inception figurează pe liste.
Deşi a avut câteva nominalizări, Christopher Nolan şi al său film au lipsit complet din cadru. Cele mai multe premii au fost adjudecate, cum era de aşteptat, de Social Network. Şi de The King’s Speech.
Inception nu a luat absolut nimic, ceea ce pentru mulţi seamănă cu o sfidare voluntară a filmului… în acest an.