Motive pentru care ai coșmaruri

.

Toată lumea are coșmaruri, dar te-ai gândit vreodată la cauzele apariției lor? Află care sunt. 

Cele mai multe vise ale noastre se întâmplă pentru aproximativ două ore în timpului somnului REM. Cercetătorii susțin că acestea apar deoarece mintea noastră încearcă să organizeze toate impulsurile care sunt trimise în timpul somnului REM. Ca rezultat, dezordinea informațiilor face ca, uneori, să apară coșmarurile. Sunt, însă, și alți factori care duc la apariția acestor experiențe.

Medicamentele

Anumite medicamente pot cauza coșmaruri, potrivit medicaldaily.com. Chiar dacă nu apar aceste efecte adverse pe prospect, există substanțe care afectează calitatea somnului. De exempli, antidepresivele schimbă compoziția creierului și echilibrează neurotransmițătorii responsabili pentru atitudine și emoții. Beta-blocantele, medicamentele pentru Parkinson și anumite antibiotice pot provoca coșmaruri.

Febra

Dacă ai răcit și ai febră, sunt mari șanse să ai coșmaruri sau să trăiești experiențe ciudate în vis. Atunci când temperatura corpului crește, creierul experimenteză halucinațiile și apar visele vii. Când intri în somnul REM, organismul nu mai este capabil să controleza temperatura, iar dacă crește foarte tare, apar coșmarurile.

Alimentele condimentate

Alimentele condimentate afectează temperatura corpului și dă peste cap somnul REM. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au constat că o masă condimentată este mai greu de digerat și de aceea afectează calitatea somnului și poate provoca coșmaruri.

Alcoolul

Alcoolul îți dă peste cap calitatea somnului. Câteva pahare de vin băute înainte de culcare te fac să te trezești în timpul nopții, iar perioada REM scade. De cele mai multe ori, într-o noapte în care dai peste cap cocktail-urile intri mai repede în perioada REM, dar ajungi, apoi, să te trezești în a doua parte a nopții. Adormi din nou și în aceste perioade pot apărea coșmarurile.

Diabetul/hipoglicemia

Diabetul afectează abilitatea organismului de a produce insulină și modul în care este folosit zahărul. Uneori, dacă o persoană cu diabet ia prea multă insulină, le scade tensiunea și apare hipogrlicemia. Dacă glicemia rămâne la acest nivel pentru o perioadă lungă, pot apărea simptome severe, dar și coșmaruri.

Sursa foto: 123rf.

Ultima modificare noiembrie 6, 2015 6:07 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale