Pentru mulţi dintre noi, Moş Crăciun şi renul Rudolph sunt simboluri incontestabile când vine vorba de sărbătorile de iarnă. Cu toate astea, în alte locuri, Moşului blajin este înlocuit…
… de vrăjitoare bătrâne, monştri înspăimântători sau de un buştean.
Iată sub ce înfăţişări dubioase apare Moş Crăciun pe alte meleaguri şi ce legende interesante se povestesc în această perioadă!
Petru cel Negru, spiriduşul olandez
În Olanda, Moş Crăciun poartă numele de Sinterklaas şi este însoţit de cel mai popular spiriduş al său, Petru cel Negru, adică Zwarte Piet, în traducere locală.
Se pare că acolo este, de fapt, casa lui.
Legenda spune că Petru cel Negru a fost dintotdeauna cel mai de nădejde servitor al Moşului.
Se pare că în 1950 acesta a fost numit de olandezi spiriduş… destul de ciudat având în vedere că poartă perucă afro şi este de culoare.
Belsnickel, un Moş Crăciun mai slab
Copiii mai obraznici din nord-estul Germaniei sunt în schimb vizitaţi de Belsnickel, în lipsa lui Moş Crăciun. O versiune a lui Krampus, Belsnickel apare mai uman, care seamănă cu un mic gnom din Stăpânul Inelelor.
Spre deosebire de fratele său din Austria, Belsnickel pedepseşte în scop moralizator copiii şi îi determină să nu se mai ţină de năzdrăvănii. Deşi în general este perceput ca personajul negativ, în unele zone este cunoscut pentru darurile oferite, dulciuri si cadouri mici, doar pentru copiii cuminţi însă.
Krampus, un monstru de Halloween
Acesta este opusul lui Moş Nicolae, care împarte daruri şi dulciuri doar copiilor cuminţi însă, pentru că de cei obraznici se ocupă Krampus.
Înfăţişat de o fiară păroasă cu coarne, acesta îi pedepseşte pe copii cu o nuia din mesteacăn, le fură jucăriile, sau îi bagă în sac şi îi aruncă în râu, ceea ce pare o soartă îngrozitoare…
Vezi şi alte personaje şi legende intersante din lume despre Moş Crăciun.