Oamenii de știință britanici susțin că au descoperit metoda prin care drumurile nu vor mai crăpa și vor polua mai puțin. Cum? Cu ajutorul morcovilor și a sfeclei de zahăr care au capacitatea de a întări diferite materiale precum betonul.
Cercetătorii de la Universitatea din Lancaster spun că au reușit să obțină din rădăcini de morcovi și sfeclă de zahăr „nano trombocite”. Odată adăugate în amestec, aceste componente măresc cantitatea de bioxid de siliciu hidratat, gel ce este responsabil pentur rezistența betonului, notează Durability and Design.
În urma testelor de laborator, oamenii de știință au observat că, la fiecare metru cub de beton. S-au folosit cu 40 de kilograme mai puțin ciment decât în mod obișnuit.
Mai mult, experții au descoperit că fibrele vegetale au o microstructură mai densă, care le împiedică să corodeze, fiind mai eficiente decât grafenul sau nanotuburile de carbon.
Oamenii de știință susțin că producția cimentului este de vină pentru 8% din toatlul emisiilor de dioxid de carbon, astfel că această nouă descoperire ar duce la o scădere semnificantă a poluării.