„Te cunosc de undeva?”, „Parcă am mai fost în locul ăsta” sunt senzaţii pe care ni le oferă fenomenul „deja vu”, dar pe care nu ni-l explică concret nimeni.
Totuşi, parapihologii spun că déjà vu (deja văzut) are la bază experienţe, dar nu empirice, ci dintr-o altă viaţă. Psihologii în schimb cred că senzaţia de deja vu apare din dorinţe, fantezii şi imaginaţie.
7. Telepatia
Oamenii pot comunica şi altfel decât prin scrisori, telefon sau skype. Dacă am cunoaşte modul de funcţionare al telepatiei atunci nu am mai cheltui o gramadă de bani pe factura la telefon.
Telepatia este un incredibil proces ce permite ca oamenii să transmită reciproc informaţii de la distanţă, din orice colţ al lumii.
Sigmund Freud considera că oamenii telepatici au o legatură emoţională foarte puternică, în timp ce Carl G. Jung credea că telepatia presupune o funcţie de sincronizare între indivizi.
Levitaţia este o altă provocare pentru ştiinţă. De curând, cercetătorii au descoperit că levitaţia poate fi provocată de forţe din mecanica cuantică. Forţa moleculară nou descoperită provine din diferite combinaţii de molecule care se resping între ele.
Fizicienii de la Universitatea Harvard din Massachusetts, cei care au descoperit forţa, nu au făcut încă niciun obiect să leviteze încă. Dar care este explicaţia privind levitaţia umană?
9. Conştienţa
Conştienţa este unul dintre primele fenomene care au intrigat oamenii din cele mai vechi timpuri. Faptul că te trezeşti dimineaţa şi ştii cum te cheamă, observi soarele pe cer, recunoşti casa şi strada sau că nu uiţi să respiri presupun o forţă „inconştientă”.
Neurocercetătorii promit să caute explicaţii în viitor.
10. Sincronizare între minţi
Mai profundă decât intuiţia sau coincidenţa, sincronizarea ideilor a două persoane este un alt mister pe care cercetătorii nu îl pot explica.
Acest gen de conexiune mentală sau „cuplare neuronală”, cum au numit-o oamenii se ştiinţă, s-a dovedit şi mai mitserioasă odată cu noile cercetări.
În urma unei cercetări, în care au fost implicaţi un povestitor şi mai mulţi ascultători, s-a dovedit, cu ajutorul testului de imagistică prin rezonanţă magnetica (IRM sau RMN), că între aceştia se creează o legătură efectivă prin care pot comunica.