Te-ai întrebat vreodată cum reuşea Sherlock Holmes sau James Bond să prindă de fiecare dată mincinoşii cu care avea de-a face? Cunoştea scenariul, fireşte. Dar cum…
… nu doar în filme personajele au probleme cu onestitatea, ne-am gândit că te-ar ajuta un mic ghid de instrucţiuni ca să îi poţi demasca pe cei care evită cu delicateţe adevărul…
Iată mai jos câteva metode simple şi câteva referinţe comportamentale ale unei astfel de persoane.
1. Un individ care încearcă să te mintă fără nicio remuşcare, deşi nu merită, trebuie studiat cu atenţie. În încercarea sfruntată de a te minţi, el îşi va schimba comportamentul, încercând să îşi controleze mimica, gestica şi atitudinea, tocmai pentru a-ţi da impresia că se simte degajat.
Dacă vorbeşte mai repede decât de obicei, repetă acealeaşi idei şi are toate semnalmentele unui comportament febril, înseamnă că te minte.
2. Nu doar din plictiseală ai tendinţa să te joci cu suviţele de păr şi nu îţi atingi nasul doar cu batista. Deşi se cred curajoase, persoanele care vin hotărâte să te mintă, se pierd deseori cu firea dacă le arăţi puţin scepticism.
Trebuie să acorzi atenţie gesturilor pe care le repetă în mod convulsiv. Prin urmare, dacă vei observa că prietena ta îşi plimbă mâna prin păr în timp ce îţi spune că magazinul nu mai are în stoc rochie ca a ei, te minte. Nici prietenul tău nu îşi va da seama că îşi va duce mâna la nas involuntar, în momentul în care îţi spune că nu a auzit telefonul când l-ai sunat.
3. Urmăreşte-i cu privirea. Cel mai adesea, persoanele suspecte se feresc să îşi privească în ochi „victima”. Nu este exclus să fie mai timidă din fire, dar în astfel de momente până şi un suspect cu antecedente se va intimida, dacă îl vei privi direct în ochi.
Continuă să îl chestionezi, adresându-i întrebări la obiect, bine plasate, în timp ce îl priveşti continuu, până când îşi va îndrepta privirea fâstâcită după cai verzi. Atenţie însă pentru că mulţi mincinoşi ştiu cât de important este acest amănunt şi vor încerca să îşi controleze privirea, fără să facă prea multe exerciţii optice.
Dar mai avem un pont pentru tine. Cu un simţ ascuţit, asemeni felinelor, vei prinde până la urmă şoarecii pe masă. Modificarea pupilei, de exmplu, este un alt semn care compromite o intenţie meschină.
Astfel, în timp ce interlocutorul încearcă să îţi „vândă gogoşi” pupila lui se va mări, ca urmare a creşterii nivelului de adrenaliană.
4. Mai uşor de observat, gestica la care recurge o persoană necinstită poate fi de multe ori în detrimentrul său. De la gesturi subtile, până la cele exagerate – bate din palme, mişcă braţele agitat, te atinge peste mână – sunt, înainte de a fi amuzante, şi foarte concludente că suspectul tău este deja într-o stare de compulsiune.
Sau dimpotrivă, va prefera să îşi ascundă mâinile în buzunar sau la spate, pentru că ştie deja ca aceste gesturi îl vor trăda.
5. O persoană suspectă de sindromul Pinocchio poate fi recunoscută în timp ce minte. S-a observat că la persoanele care au emoţii, timbrul vocal se modifică, când se poate observa acel temur al vocii.
Ei bine, chiar dacă mincinoşii cu experienţă îşi pot controla şi această tendinţă, atunci vei fi surprinsă să observi că dintr-o dată interlocutorul tău va începe, sub presiunea unui axces de panică, să vorbească în pripă şi să ofere tot felul de detalii fără noimă.
În schimb, dacă îi vei adresa câteva întrebări de verificare, va evita să răspundă, iar dacă insişti vei observa chiar o atitudine defensivă din partea lui, iar cel mai probabil va încerca să schimbe subiectul.
Prin urmare, cazul este închis, iar suspectul, mincinos.