O discuție în contradictoriu între două persoane evoluează rapid într-o ceartă. Dacă vrei să ieși învingătoare într-o astfel de situație, atunci ține cont de sfatul lui Winston Churchill.
În Marea Britanie, Winston Churchill este considerat „cel mai mare britanic din istorie”, dar popularitatea lui a ajuns în toată lumea. Despre el se spune că a fost un politician priceput, care reușea să spună întotdeauna cele mai potrivite fraze și să iasă învingător din orice discuție.
„Dacă vrei să ai ultimul cuvânt într-o ceartă, pur și simplu spune-i oponentului tău ‘ai dreptate’”, era sfatul lui Churchill, iar această metodă este utilă și în zilele noastre.
Dacă îi dai dreptate interlocutorului, îl vei dezarma și nu va mai avea ce să spună. Trebuie să știi că șansele să îl convingi pe celălalt că argumentele tale sunt mai bune sunt foarte mici, iar dacă continui o astfel de dezbatere, nu veți ajunge la nicio înțelegere. Când vezi că persoana respectivă nu te ascultă și nu vrea decât să reacționeze, dă-i dreptate și încheie discuția. Vei economisi energie și te vei simți mai bine la final.
Alte metode prin care câștigi orice ceartă fără să țipi
Oricât de dornică ai fi să îți spui punctul de vedere și oricât de sigură ai fi că ai dreptate, este important să rămâi calmă și să nu te lași dominată de emoții. În momentul în care ceilalți văd că te înflăcărezi și îți pierzi controlul, te vor considera slabă și fii sigură că nu vei ieși învingătoare în urma discuției.
Bazează-te întotdeauna pe fapte, atunci când vrei să îți susții punctul de vedere, pentru că acestea nu prea pot fi combătute. Dacă ai o discuție importantă, înarmează-te cu statistici, citate ale oamenilor importanți, iar discursul tău va fi privit cu mai multă atenție, potrivit lifehack.org.
Este foarte important să pui întrebări, dar acestea trebuie să fie pertinente. Dacă pui întrebări concrete și corecte, vei controla discuția, iar interlocutorul tău va fi nevoit să îți dea răspunsuri. Astfel, dacă nu ești de acord cu ceva, nu îi spune asta, ci mai degrabă întreabă-l „ce dovezi ai în sensul acesta?” sau „ce anume te face să spui asta”. În căutarea răspunsului s-ar putea să își dea singur seama că nu are dreptate.
Ascultă cu atenție ce are celălalt de spus. Foarte multe persoane sunt atât de concentrate pe ce urmează să spună într-o dezbatere, încât ignoră ce spune interlocutorul. Pe lângă faptul că astfel poți descoperi greșeli în discursul său, chiar poți afla ceva nou.
Greșeli care te fac să pierzi orice ceartă
Dacă vrei să ieși învingătoare într-o ceartă sau discuție în contradictoriu, nu lua lucrurile foarte personal. Atacurile directe la adresa oponentului tău ar trebui evitate, pentru că nu vei demonstra decât că ești foarte nesigură pe tine. Dacă celălalt te atacă, spune-i calm că nu ar trebui să vă abateți de la subiect. Rămâi diplomată, vei avea numai de câștigat!
Nu îl lăsa pe celălalt să te abată de la subiect. Rămâi fermă în ce ai de spus și arată-I că nu îți este teamă să duci discuția până la capăt. Foarte important este să te concentrezi pe argumentele puternice pe care le ai și să nu vorbești prea mult pe seama celor slabe, pentru care nu ai dovezi.