Cu toate acestea, oamenii nu s-au lasat convinşi cu una cu două, crezând în continuare că mesajele subliminale funcţionează cu adevărat şi sunt folosite, atât în formă vizuală, cât şi audio.
Teoretic, ele s-ar baza pe faptul că mintea noastră are o parte conştientă şi una subconştientă, aceasta din urmă fiind foarte puternică. O imagine care apare pe un ecran timp de o milisecundă nu poate fi percepută în mod conştient de ochii noştri, însă subconştientul nu rămâne indiferent.
Ar fi de ajuns să apară cuvintele „ţi-e sete” pe ecranul de cinema ca să ţi se facă sete instantaneu sau să auzi cuvintele „sinucide-te” rostite de la coadă la cap pe un CD ca să te gândeşti la moarte.
Răcoritoarele şi sexul oral
De asemenea, se spune că asocierea inconştientă a unui produs cu o activitate care îţi face plăcere, te-ar putea face să preferi acel produs în locul altora asemănătoare. Asta spun cei care vânează imagini subliminale pe ambalajele alimentelor sau pe coperţile CD-urilor. Astfel, s-a spus că apariţia unei imagini ce sugera o partidă de sex oral i-a făcut pe bărbaţi să cumpere Coca Cola un anii ’90.
Pe afiş apărea o sticlă de suc înconjurată de cuburi de gheaţă şi numai cei foarte atenţi au observat în interiorul unui cub silueta unei femei care se pregătea de o felaţie. Compania a anunţat că fusese o simplă glumă proastă din partea designerului care a fost imediat concediat.
Mesaje sexuale apar şi în filmele Disney „Mica Sirenă” şi „Regele Leu”, dar şi în foarte multe reclame. Din păcate, nu ştim dacă ele sunt simple greşeli, iar dacă sunt intenţionate, nimeni nu anunţă cum au evoluat vânzările în urma acestor mesaje subliminale.
Cuvinte care te fac să te sinucizi
Cert este că milioane de oameni cred cu tărie în ele şi se tem de efectele pe care le-ar putea avea asupra lor. Probabil şi din cauza câtorva cazuri de sinucidere puse pe seama unor astfel de mesaje.
În 1985, doi tineri americani s-au hotărât să-şi încheie socotelile cu viaţa, unul din ei murind pe loc, iar celălalt fiind grav rănit. Ambele familii au considerat că gestul lor ar putea fi pus pe seama unei piese rock cântate de Judas Priest.
Convinşi că melodia „Better by You, Better Than Me”, i-ar fi îndemnat pe adolescenţi să se sinucidă, părinţii au dat în judecată trupa cerând despăgubiri de şase milioane de dolari. Procesul, care a facut vâlvă în 1990, s-a terminat în favoarea trupei rock.
La numai câteva luni, un alt tânăr s-a împuşcat în cap, gest pentru care părinţii au dat vina pe melodia „Suicide Solution”, a lui Ozzy Osbourne. Procesul nici nu a mai început, fiindcă melodia nu era pe caseta ce rula în camera băiatului când s-a sinucis şi oricum, părinţii lui nu au putut să dovedească existenţa unor mesaje subliminale în acea piesă.
Sărut sau satanism?
Chiar şi aşa a început o adevărată isterie în întreaga lume, oamenii străduindu-se să descopere anumite expresii în timp ce ascultau casete derulate în sens invers. Din vânătoarea de mesaje subliminale s-a născut zvonul că Paul McCartney, membru al Beattles ar fi murit, fiind înlocuit cu o sosie.