Mentalism: cum funcţionează arta lui Cristian Gog

.

Câştigător la „Românii au talent”, Cristian Gog este în mijlocul unei controverse privind abilităţile sale, talentul său şi felul cum reuşeşte să „păcălească” publicul. Iată cum funcţionează arta lui, mentalismul.
El a fost acuzat că este un impostor, un escroc, un plagiator şi că a câştigat pe nedrept premiul cel mare la „Românii au talent”. Evident, au apărut şi persoane care încearcă să-i descopere trucurile. Pe de altă parte, Cristian Gog, care se consideră mentalist, nu a spus niciodată că în spatele numerelor sale s-ar ascunde puteri magice, ci doar foarte multă muncă şi repetiţii.
De altfel, niciun mentalist serios, fie el român sau străin nu susţine că are puteri speciale, iar cei care susţin asta sunt excluşi de colegii lor.
Mentalişti există în toată lumea şi oamenii plătesc bani greu pentru a le vedea spectacolele, fără a se considera păcăliţi – intră în sală ştiind că vor vedea nişte trucuri şi nimic altceva.

Ce este de fapt mentalismul

Mentalismul este o artă în care cel de pe scenă pare să demonstreze puteri supraomeneşti precum telepatia, clarviziunea, precogniţia sau telekinezia. Unii mentalişti, de pildă Uri Geller, susţin că ar deţine cu adevărat puteri paranormale. În timp ce alţii, precum americanul Darren Brown, recunosc că numerele lor se bazează pe abilităţi normale, precum citirea limbajului corporal, spiritul de observaţie, sugestia. Mult mai cunoscuţi sunt artiştii care au realizat combinaţii între mentalism şi magie: David Copperfield, Criss Angel, David Blaine.
De-a lungul istoriei, mentalismul a fost folosit şi în afara scenei, pentru a influenţa oameni politici – cel mai cunoscut exemplu este Grigori Rasputin.

Ce tehnici folosesc mentaliştii

Citirea limbajului corporal
Aşa cum ştim deja, oamenii îşi exprimă gândurile nu doar prin cuvinte, ci şi prin felul cum se mişcă, prin poziţia corpului şi expresia feţei, iar aceste mesaje non-verbal pot fi citite cu uşurinţă de un ochi bine antrenat. Unii mentalişti citesc anumite gânduri prin felul cum se dilată pupila „subiectului”.
Puterea sugestiei
Mentalismul a devenit foarte popular în anii ’40, aceeaşi perioadă în care s-a dezvoltat psihologia. Atunci s-a descoperit că oamenii pot fi influenţaţi atunci când sunt relaxaţi şi au maximă încredere în perosana din faţa lor. Este un fel de hipnoză prin care mentalistul poate sugera idei sau cuvinte subiectului său.
Cunoştinţe de psihologie
Pe lângă faptul că poate influenţa oamenii, mentalistul are şia lte cunoştinţe de psihologie, foarte preţioase într-un asemenea spectacol. El ştie cum funcţionează creierul uman, ce fel de asocieri face, cum gândesc oamenii, cum funcţionează memoria, etc.
Puterea observaţiei
După ce a cunoscut omul în general, mentalistul trebuie să cunoască bine subiectul pe care îl va folosi în spectacol, să-i urmărească mişcările, felul cum vorbeşte, să-i ghicească personalitatea – introvertiţii gândesc într-un fel, extrovertiţii în alt fel.
Iată deci că în spatele unor numere de mentalism, fie ele şi nişte trucuri citite în cărţi, se ascunde multă muncă, un spirit de obersvaţie fin şi neapărat multe repetiţii. Tu ce crezi, a meritat Cristian Gog premiul cel mare de la „Românii au talent”?
Foto: PR

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton