Cum te pregatesti pentru evenimentul de duminica, 15 septembrie, iti spune Andrei Penu – instructor World Class, Master Trainer Schwinn Cycling. 1. Care sunt particularitatile unei clase de cycling, comparativ cu alte forme de antrenament? Ce beneficii specifice poti enumera?
O clasa de cycling cuprinde, pe langa structura comuna antrenamentelor de tip cardiovascular, o serie de particularitati si beneficii specifice: in primul rand, referindu-ne la forma clasei, aceasta este una atractiva, care te tine conectat la efortul depus, prin intermediul muzicii si al antrenorului .
Este aleasa, de obicei, nu numai muzica potrivita din punct de vedere tehnic (cu un anumit ritm – corespunzator cadentei la pedalare), dar si muzica antrenanta si energica , aceasta reprezentand un mare ajutor pe parcursul clasei. Apoi, ceea ce unii vad ca pe o „limitare” (prezenta bicicletei ) poate reprezenta o buna metoda de particularizare a antrenamentului , putand fi ajustata rezistenta la pedalare , dar si o buna metoda de control asupra miscarilor executate.
Nu in ultimul rand, acest tip de efort prezinta riscul cel mai scazut de accidentare sau executie gresita, datorita presiunii aproape inexistente asupra articulatiilor. 2. De obicei, participantii la o clasa de group fitness cedeaza tentatiei de a „sari” peste capitolele warm up si stretching. De ce sunt importante, in cadrul unui antrenament, cele doua secvente mentionate?
Indraznesc sa duc mai departe discutia despre „saritul” peste unele aspecte aparent neesentiale ale antrenamentului, si sa spun ca este o caracteristica a persoanelor ce nu obisnuiesc sa acorde prea multa atentie lucrurilor pe care le fac.
Desi par o „pierdere de vreme”, cele doua secvente reprezinta exact momentele care te pot ajuta sa fii constant in efortul fizic depus, sa poti participa la clasele de cycling pentru o perioada lunga de timp. Incalzirea duce corpul in starea „gata de efort”, din toate punctele de vedere (lubrifiaza articulatiile, incalzeste musculatura, creste fluxul de sange, creste temperatura corpului, scade riscul de accidentare si chiar pregateste mental participantul, pentru efortul ce urmeaza.
Stretching-ul de final reprezinta metoda cea mai eficienta de revenire dupa un efort care, de multe ori, poate fi de intensitate crescuta . Aceasta refacere musculara post-efort este cea care ne asigura ca accidentarile nu vor aparea. 3. Care sunt greselile cel mai des intalnite, pe parcursul unei clase de cycling?
Cele mai frecvente greseli intalnite pe parcursul unei clase de cycling sunt cele care tin de partea tehnica a pedalatului . Pot aparea astfel greseli legate de:
Pozitia genunchilor in timpul pedalatului (genunchii prea apropiati sau prea departati) Pozitia bratelor in raportul cu ghidonul (brate tensionate cu articulatii blocate) Pozitia cursantului pe bicicleta (prea aplecat sau intr-o hiperextensie lombara care pare fi „pozitia core”)
Mai pot aparea si greseli ce tin de…atitudine. De obicei, acest tip de greseli tin de ceea ce numim …initiative personale („stiu eu ce trebuie sa fac, nu am nevoie de un instructor!”) ,initiative care de cele mai multe ori merg pe un drum gresit. 4. Cat de importanta este muzica folosita de instructor, in timpul unei clase de cycling?
Pentru multi, muzica reprezinta cel mai important factor in alegerea clasei de cycling. Pentru un instructor, as spune ca nu trebuie sa reprezinte punctul de plecare, ci doar un element care completeaza un profil bine construit din punct de vedere tehnic. Daca ar fi sa aleg un singur cuvant legat de capitolul muzica, in cadrul unei clase de cycling, acesta ar fi VARIETATE. 5. Duminica, pe 15 septembrie, va avea loc, in parcul Izvor, cel mai mare cycling marathon in aer liber al anului, organizat de World Class Romania, in intervalul orar 10.00 – 15.00. 200 de biciclete vor fi puse gratuit la dispozitia celor care indragesc aceasta forma de miscare. Ce-i sfatuiesti pe cei care vor veni sa pedaleze cinci ore?
Descrie-ne formula corecta de outfit – hidratare – dozare a efortului, in timpul unui maraton cu o asemenea anvergura. Ce trebuie sa manance un participant la maraton? Cu cat timp inainte de inceperea maratonului? Cat de importanta este recuperarea post-maraton si ce presupune ea? Un marathon de 5 ore reprezinta un efort insemnat chiar si pentru cei care practica acest sport in mod frecvent. Echipamentul „corect” pleaca de la cel profesional , cel pe care il puteti vedea la ciclistii profesionist, special creat pentru bcicleta, si merge pana la un echipament standard de sport (pantofi sport, tricou si pantaloni) .
Hidratarea este necesara pe tot parcursul maratonului, chiar intr-o forma preventiva (sa nu ajungeti la senzatia de sete ). Efortul trebuie dozat cat se poate de uniform . Astfel, cele 5 ore de pedalat trebuie privite ca o singura unitate cu un singur scop: acela de a ajunge la final. Putem compara un astfel de maraton cu unul de alergare, in care sportivul alearga constant si nu neaparat rapid, de la inceput si pana la final.
O tactica buna si pentru maratonul de cycling. Alimentatia inainte de marathon trebuie in primul rand sa excluda alimentele bogate in fibre, care dau un anume disconfort stomacal. Desi cu o seara inainte de maraton sunt deseori recomandate alimente bogate in carbohidrati, eu nu as exagera cu „ingrasarea porcului in ajun”. In general, este bine sa consumati alimente bine tolerate si digerate de fiecare dintre noi, reactii de obicei testate. Dupa terminarea evenimentului, o recuperare prin stretching, poate chiar masaj, este binevenita . 6. Cate calorii poti arde in cinci ore de cycling?
Numarul de calorii consumate in 5 ore de pedalat, poate varia foarte mult. Probabil ca un numar optimist poate urca pana spre 4,000 de calorii, iar unul realist se poate opri undeva in jurul valorii de 2,500 de calorii. 6. Pentru a incheia cu succces un cycling marathon de cinci ore, iti trebuie doar o buna conditie fizica sau e nevoie si de un anumit mindset?
Desi sunt tentat sa spun ca un astfel de maraton poate fi accesat doar de cei cu o pregatire fizica dar si psihica temeinica, pot spune din experienta ca am vazut persoane pentru care un astfel de challenge a reprezentat inceputul plin de motivatie al unui drum nou in viata lor. 7. Incearca sa-i convingi pe cei care inca nu s-au inscris la maratonul organizat de World Class Romania, duminica – 15 septembrie, in parcul Izvor, ca nu trebuie sa rateze acest eveniment!
Evenimentul de duminica este o buna ocazie de a va masura fortele. La final, e posibil sa ajungeti la concluzii pe care nici nu le banuiati, concluzii care sa va influenteze in mod pozitiv viitorul.