Maratonul Internaţional Bucureşti, care va avea loc duminică, 17 octombrie, în capitală, este o dovadă de civilizaţie, consideră fosta canotoare Valeria Răcilă van Groningen…
… preşedinta asociaţiei care a organizat evenimentul. Totuşi, nu am ajuns încă la nivelul altor ţări.
Maratoane se organizează anual în mai toate oraşele mari ale lumii. La Roma, New York sau Moscova, maratonul este un eveniment important pentru tot oraşul, oamenii ieşind pe stradă cu mic cu mare, numai ca să vadă şi să încurajeze alergătorii.
La Bucureşti, sportivii sunt înjuraţi pentru că din cauza lor se închid unele străzi sau sunt luaţi peste picior fiindcă fac un efort atât de mare „degeaba”.
Totuşi, reprezentanţii primăriei spun că maratonul este un mare serviciu făcut Bucureştiului, care e astfel vizitat de sportivi din toată lumea – s-au înscris kenieni, etiopieni, japonezi, indieni, sloveni, marocani şi mulţi alţii – şi intraă pe harta mondială a oraşelor care organizează concursuri sportive de anvergură.
Curse pentru amatori şi copii
Maratonul Bucureşti este deschis tuturor iubitorilor de mişcare. Există probe competitive, maraton, semimaraton şi maraton ştafetă, dar şi două probe necompetitive – cursa populară şi cursa copiilor. Copiii între 6 şi 13 ani vor alerga pe o distanţă de un kilometru, primind la final diplome, medalii şi cadouri, iar adolescenţii peste 13 ani şi adultii vor alerga în cursa populară de patru kilometri. Nu există clasament sau podium, dar va exista o tombolă la care vor fi premiaţi 20 dintre participanţi.
Înscrierile se mai pot face vineri între 13:00 si 20:00, sâmbătă între 10:00 şi 20:00 şi duminică, in ziua curselor, între 8:00 şi 9:15. Cursele competitive, ca şi cursa populară vor începe la 9:25 şi 9:30, iar cursa copiilor la ora 10:00, startul fiind în Piaţa Constituţiei.
Vor exista probe de maraton şi semimaraton şi pentru persoanele cu dizabilităţi, care vor concura în scaunul cu rotile.
Înscrierea copiilor este gratuită, însă adulţii şi adolescenţii care vor participa la cursa populară plătesc o taxă de 20 lei, bani care vor fi folosiţi pentru sprijinirea a două cauze – Viitor Plus, o asociaţie ecologistă şi Hospice Casa Speranţei, o fundaţie care îngrijeşte bolnavi în stadiu terminal.
Cieşte şi despre Oana Badea, unul din sportivii care vor alerga la Maratonul Internaţional Bucureşti ca să strângă bani pentru spitalul de copii Marie Curie.