Fructul de mangostan are puține calorii, dar este un adevărat depozit de energie datorită vitaminelor și acizilor benefici pe care îi conține. Frunzele, scoarța copacului și fructele de mangostan sunt folosite de mii de ani pentru leacuri sănătoase.
Fructul de mangostan are o înfățișare deloc apetisantă, fiind doar puțin mai mare decât o nucă și având o coajă mov-negricioasă, care nu te îmbie deloc să o cureți. Cu toate acestea, este denumit fructul zeilor sau regele fructelor în zona lui de origine.
Proprietățile curative ale fructului de mangostan sunt cunoscute din vremuri vechi, iar coaja lui este folosită și azi în medicina tradițională pentru efectele ei binefăcătoare. Este unul dintre cele mai apreciate fructe exotice și unul dintre cele mai bogate în vitamine și minerale.
Originea fructului de mangostan și micile lui secrete
Mangostanul este fructul arborelui Garcinia mangostana, originar din Insulele Moluce din Indonezia. În zilele noastre, arborele s-a răspândit și este cultivat în sud-estul Asiei, în sud-vestul Indiei, dar și în alte zone tropicale și subtropicale din cele două Americi precum Puerto Rico și Florida. Copacul de mangostan este un copac masiv, care poate ajunge la 30 de metri înălțime, dar care rodește greu, abia după 8 sau 10 ani de maturizare.
Fructul de mangostan are un aspect specific, rotund, cu o coajă groasă, de culoare mov-vineție, iar la mijloc ascunde un miez alb și dulce, dar cu un gust ușor înțepător.
La baza fructului rămân câteva sepale verzui care arată câte bucăți de miez sunt la interior. De obicei, miezul este împărțit în 4 sau 5 bucăți aproape egale între ele. Doar miezul alb se consumă crud, coaja lui este prea tare, drept pentru care este preparată termic.
Regele fructelor și calitățile lui nutritive
fructe proaspete de mangostan
Mangostanul este un fruct bogat în vitamina C și potasiu. De asemenea, mai conține procente variabile de cupru, mangan, magneziu și aproape toate vitaminele cunoscute, esențiale pentru organism. Mangostanul este o sursă bună de folați, niacină, acid pantoteic, piridoxină, riboflavină, tiamină, vitamina A și vitamina C.
Iată ce valori nutriționale are 100 g de pulpă de mangostan
Calorii 63
Total grăsimi 0,4 g
Colesterol 0
Sodiu 48 mg
Carbohidrați 15,6 g
Fibre alimentare 5,10 g
Zahăr 0
Proteine 0,5 g
Fructul de mangostan, zeci de beneficii pentru sănătate
Mangostanul este atât de apreciat în lumea nutriționiștilor că se spune că ar avea 100 de proprietăți benefice pentru sănătate. În mod cert, este unul dintre puținele fructe care conține atât de multe minerale și acizi benefici care protejează organismul. Proprietățile lui curative sunt uimitoare, dar ele se simt cu adevărat numai dacă ții o cură de lungă durată.
Apără sistemul imunitar
Datorită concentrației mare de antioxidanți și a fenolilor din mangostan, acesta sprijină sistemul imunitar să lupte mai bine cu diverși agenți patogeni, microbi, bacterii și virusuri, având certe proprietăi antiinflamatoare. Totodată, el sprijină celulele afectate de radicalii liberi să se vindece mai repede, încetinește procesul de îmbătrânire și previne apariția unor boli inflamatoare.
Sprijină sistemul cardio vascular
Acizii benefici din mangostan ajută la circulația mai fluidă a sângelui, protejează inima și reduc procesele inflamatoare, dar și cantitatea de colesterol rău. Fierul și magneziul din acest fruct sunt benefice pentru copii și pentru persoanele care suferă de anemie.
Ajută sistemul respirator și buna funcționare a plămânilor
Tot datorită antioxidanților, dar și datorită unor minerale precum potasiu și magneziu, mangostanul protejează sistemul respirator, ajută organismul să se apere mai bine de virusurile gripei, combate inflamațiile și sprijină funcționarea plămânilor.
Combate durerile menstruale
Fructele de mangostan, dar și infuziile din frunze sunt folosite din Antichitate pentru durerile menstruale, pentru durerile de spate și de ovare pe care le au femeile în timpul menstruației.
Fructul de mangostan ajută pielea
Proprietățile lui antiinflamatoare și acizii precum xantonele, proantacinele sau catechinele sunt benefice pentru piele, previn inflamațiile și iritațiile, dermatitele și acneea.
Recomandat pacienților cu Alzheimer
Complexul bogat de vitamine și minerale din mangostan este un real ajutor pentru persoanele care suferă de boli psihice sau degenerative. El combate pierderea memoriei, ajută în curele de menținere recomandate celor care suferă de Alzheimer, depresii, anxietate și atacuri de panică.
Ajută persoanele care suferă de alergii
Datorită calităților lui nutritive care sprijină imunitatea, mangostanul este recomandat persoanelor care suferă de alergii sezoniere la polen, la praf sau la animale. O cură de mangostan ameliorează simțitor simptomele neplăcute ale alergiilor severe.
Cum să alegi un mangostan bine copt și cum să îl cureți
mangostanul se taie circular pentru a proteja miezul delicat
Fructele de mangostan sunt scumpe în magazinele noastre, cu atât mai mult trebuie să știi cum să le alegi pe cele bine coapte și gustoase.
Coaja lor trebuie să fie fermă, curată, fără urme de lovituri, dar să o simți ușor moale când le strângi ușor în mână. Cu cât are o culoare mai închisă, cu atât sunt mai coapte, iar miezul din interior mai dulce.
De asemenea, fructele trebuie să mai aibă încă sepalele verzi atașate. Dacă acestea lipsesc, fie este cules de foarte multă vreme, fie a fost manevrat greșit la ambalare și transport, iar miezul este și el afectat.
Mangostanul se taie circular pe jumătate, iar jumătatea cu codiță se răsucește până se desprinde de miez. Așa îți este cel mai simplu să îl cureți, fără să afectezi pulpa delicată a miezului alb.
Dacă miezul este gălbui sau de o nuanță crem închis, fructul este deja cules de multă vreme și este amărui.