5 mănăstiri de vizitat în jurul Bucureştiului

.

Când ne gândim la lăcaşuri de cult care merită vizitate ne vin în minte mănăstirile din Bucovina sau Transilvania. Dar ştiai că mănăstirile din jurul Bucureştiului ascund…

… impresionante istorii şi legende?

Într-o scurtă drumeţie de o zi le poţi descoperi şi tu frumuseţea, iar legendele lor le poţi afla în continuare.

Mânăstirea Comana

Drumul spre Giurgiu te duce singur către satul Comana, unde se află şi mănăstirea cu acelaşi nume. Este una dintre cele mai vechi lăcaşuri monahale, ce datează din 1588.

Locul este plin de istorie şi legende. Construită de Vlad Ţepeş în a doua jumătate a secolului 15, se crede că aici a fost înmormântat domnitorul, după ce în timpul săpăturilor arheologice din anii 1970 a fost descoperit un trup decapitat înconjurat de monede.

Cu timpul, lăcaşul s-a ruinat, astfel că în 1588 domnitorul Radu Şerban a reconstruit mănăstirea de astăzi. Aici, poţi vizita şi un muzeu cu pietrele de mormânt ale voievozilor, mausoleul sau foişorul Cantacuzino, iar în sat poţi vedea fântâna cu nuc unde, legenda spune că ar fi fost prins şi ucis Vlad Ţepeş.

Mânăstirea Dealu

La câţiva kilometri de Târgovişte, pe un deal cu drumuri şerpuite descoperi o frumoasă mănăstire de maici care, conform legendei, ar avea istorii comune cu mănăstirea Comana.

Unii cercetători susţin ca ar fi fost ctitorită de către urmaşii lui Vlad Ţepeş, care au construit bisericuţa din lemn pentru a-l îngropa pe domnitor.

Mănăstirea este o necropolă domnească, unde sunt înmormântaţi unii domnitori de seamă ai Ţării Româneşti, ca Radu cel Mare, Vlad cel Tânar, Pătraşcu cel Bun şi capul marelui domnitor Mihai Viteazul.

Dar poţi afla mai multe informaţii valoroase chiar de la măicuţele de aici. Din curtea mănăstirii poţi admira o panoramă minuată asupra întregului oraş Târgovişte.

Mănăstirea Viforata

Un alt aşezământ monahal pe care merită să îl vezi este mănăstirea de maici Viforata, din comuna Aninoasa, foarte aproape de Târgovişte.

Mănăstirea datează din secolul 15, fiind construită de Vladislav Voievod Basarab (1447-1456), care aşezase lăcaşul într-o vale, în apropierea viilor.

Cât despre numele ei, se spune că nu provine de la furtuni sau vijelii, ci se referă la „viforul” pornit de oameni – năvăliri ale turcilor, incendii şi jafuri.

Află pe pagina următoare ce mănăstiri mai poţi vizita aproape de Bucureşti.

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton