Când intri pe poarta monumentală să vizitezi Mănăstirea Bârsana, este imposibil să nu rămâi profund impresionat. A rămas unul dintre locurile autentice ale Maramureșului, acolo unde religia se împletește armonios cu tradiția și arta populară. Mănăstirea Bârsana este unică în țară și de o frumusețe rară.
Cuprins
- 1 O zi întreagă poți petrece în liniște și reculegere la Mănăstirea Bârsana
- 2 Pictura cu totul deosebită de la Mănăstirea Bârsana
- 3 Ce mai poți vizita în județul Maramureș, în apropiere de Mănăstirea Bârsana
Aflată la ieșirea din localitatea Bârsana, la 20 de km de Sighetul Marmației, Mănăstirea Bârsana este un ansamblu monastic bogat dezvoltat, cu o vechime de peste 200 de ani și cu o istorie tulbure. Dar este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din țară.
Localitatea a fost atestată documentar prin anii 1300 și tot de atunci se știe că a fost ridicată prima biserică din lemn, dar a fost de mai multe ori jefuită și arsă în timpul atacurilor tătarilor.
Biserica din cadrull mănăstirii pe care o putem vizita azi se numără printre cele mai înalte din Europa, având 57 de metri înălțime. Lăcașul de rugăciune este de o frumusețe rară, construit din bârne înnegrite din lemn, după tehnicile vechi din Maramureș. Biserica a fost ridicată la 1720, iar la începutul anilor 1800 a fost mutată aproape de localitatea Bârsana, acolo unde o vedem azi, într-un loc înconjurat de livezi.
Cuprins
O zi întreagă poți petrece în liniște și reculegere la Mănăstirea Bârsana
Complexul monahal de la Bârsana cuprinde, alături de biserica în stil maramureșean, altarul de vară, un aghiasmatar, o casă voievodală, dar și un minunat Muzeu de icoane și carte veche în amintirea lui Gavril de Bârsana.
Intrarea se face pe o poartă tipic maramureșeană și întreaga așezare mănăstirească oferă vizitatorilor un colț rupt din rai, unde simți cu adevărat că ai ajuns în Maramureșul autentic.
Hramul mănăstirii se oficiază pe data de 30 iunie: „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, protectorii mănăstirii fiind cei 12 apostoli.
Pictura cu totul deosebită de la Mănăstirea Bârsana
Nu doar turlele deosebit de înalte și ascuțite ale bisericii te impresionează la Bârsana. Nu doar construcțiile meșteșugite din lemn, poarta maramureșană sau obiectele rare și valoroase din muzeu. Trebuie să privești cu mare atenție pictura din biserică, deoarece cu greu vei mai găsi așa ceva în toată țara.
Interiorul bisericii a fost repictat în 1806 de către Hodor Toader, fiind influențat de stilurile baroc și rococo. Picturile au fost executate pe lemn, parțial nivelat cu bucăți textile, fixate pe pereți și acoperite cu un strat de var preparat, cum era obiceiul vremii. Sunt surprinzătoare toate icoanele și tabourile murale pictate pe fond alb de var.
În naos au fost pictate scene din Geneză, iar în pronaos scene din Judecata de Apoi. Interesant este și paralelismul dintre scenele din Vechiul Testament și Patimile lui Iisus. Zugravul Toader Hodor introduce în pictura murală maramureșeană motive decorative de inspirație barocă și rococo și un mod de reprezentare mult mai dinamic decât picturile bisericești care urmează tradiția bizantină.
Ce mai poți vizita în județul Maramureș, în apropiere de Mănăstirea Bârsana
Muzeul Satului Maramureșan din Sighetu Marmației, o adevărată incursiune în cultura populară și tradițiile locului.
Cimitirul Vesel din Săpânța unde crucile spun povești pline de viață.
Mănăstirea Peri din Săpânța, cu biserica ei incredibil de înaltă, înscrisă în Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă turlă de biserică din lume.
Biserica de lemn din Ieud Deal, vechi lăcaș de cult greco-catolic, ridicat în secolul al XVII-lea.
Mănăstirea din Botiza, unde biserica din lemn a fost demolată și înlocuită mulți ani mai târziu cu o biserică frumoasă, adusă din Vișeu de Sus.
Vezi și: Obiective turistice Maramures – ce locuri poti vizita in nordul tarii
Ultima modificare octombrie 21, 2022 11:45 am