Copiii sunt sensibili. În lumea lor, binele şi răul nu sunt ca în lumea celor mari. Cuvintele tale pot să îl facă …
să înţeleagă unde greşeşte sau îi pot crea temeri şi complexe inutile.
Copiii greşesc uneori, fac lucruri necugetate, pun întrebări insistente sau nu ascultă de părinţi. Aceştia din urmă ajung să îşi piardă răbdarea şi scapă cuvinte grele, care îi afectează puternic pe cei mici. Comunicarea este foarte importantă pentru încrederea pe care copiii o au în ei înşişi, ca şi pentru echilibrul lor emoţional. Anumite cuvinte rănesc într-atât, încât nu vor mai fi uitate toată viaţa.Oricât de mult ar greşi un copil, nu încerca sa îţi verşi nervii pe el.
1 De ce nu poţi să fii ca sora/fratele tău?!
Astfel de comparaţii îl vor face pe copil să se simtă pe locul doi si vor crea o atmosferă de competiţie, care va duce, adesea, la izbucnirea conflictelor. Dacă se va simţi mereu pe locul doi, copilul tău nu va avea încredere în el.
2 Nu fi aşa!
Dacă îi spui să nu facă un anumit lucru, copilul îl va face cu siguranţă, dar asta nu ca să te supere, ci pentru că îl faci curios. Lucrurile interzise sunt cele mai tentante. Încearcă să îi explici totul de aşa manieră încât să nu simtă că
primeşte interdicţii.
Nu „şantaja” copilul, indiferent de situaţie! El va ajunge să creadă că sentimentele se negociază şi se va teme că poate pierde oricând sprijinul şi iubirea ta.
4 Este aşa pentru că aşa zic eu!
Încearcă să oferi mereu explicaţii copilului, atunci când ţi le cere. Dacă îi spui că un lucru este aşa doar pentru că zici tu, el nu va sesiza decât excesul tău de putere părintească şi se va simţi, probabil, frustrat.
Dacă te oferi în mod repetat să faci lucrurile pe care le poate face singur, îi vei crea sentimentul neputinţei. In plus, preluând constant iniţiativa, îl vei învăţa să primească totul de-a gata şi nu va avea simţul responsabilităţii.
Poţi să-ţi ajuţi copilul la teme, dar nu le fă în locul lui.
6 Nu eşti în stare de nimic!
Dacă generalizezi atunci când el nu poate să facă un anumit lucru, se poate să îi induci convingerea că nu e capabil. O astfel de atitudine e demorali- zantă şi va avea efecte şi în viitor. Incearcă să cunoşti calităţile copilului, să pui accent pe ele şi nu să îi reproşezi lucruri de care nu este în stare. Ştii şi tu: nimeni nu e perfect.
7 Plec şi te las aici!
Cea mai mare temere a unui copil mic e că sar putea pierde sau ar putea fi părăsit. Astfel de ameninţări îl vor speria şi va intra în panică. Oferă-i alternative, dar nu încerca să îl manipulezi. Rişti să îi creezi fobii sau să i le amplifici.