De cele mai multe ori, când vine vorba de chirurgie plastică, majoritatea persoanelor se gândesc la operațiile acelea scumpe, inutile făcute de oamenii bogați din motive pur estetice.
Desigur, majoritatea procedurilor de acest gen se reduc la augumentările mamare și rinoplastii. Ceea ce nu se știe este că acest tip de operații se fac de sute de ani și că unele operații se fac și pentru a reda aspectul normal al organismului fără a avea pretenții estetice.
Numele nu are legătură cu plasticul
Cuvântul plastic vine din greacă și înseamnă a modifica, a da formă.
Primele operații în care s-a intervenit cu ajutorul chirurgiei plastice au avut loc în secolul 16. Chirurgia plastică a devenit cu adevărat o tehnică în 1837, cu 18 ani mai devreme ca plasticul (materialul) să fie inventat.
Operațiile de mărire a sânilor sunt mai vechi decât credeai
În 1895 a avut loc prima operație de mărire de sâni. Doctorul german Vincez Czerny a luat un lipom (o tumoare de grăsime) de pe spatele unei femei și a folosit-o pentru unul din sânii femeii.
Siliconul a început să fie folosit în 1960. Înainte de silicon, implantele mamare conțineau parafină, bureți îmbibați în alcool sau ceară.
Un chirurg plastician a făcut primul transplat de organe
Chirurgii plasticieni sunt mereu criticați pentru alegerea acestei specializări. Cei mai mulți oameni nu știu însă că acești medici reconstruiesc nervi, țesuturi și folosesc tehnici extrem de delicate.
Primul medic ce a realizat un transplant de organe (rinichi) a fost un chirurg plastician, Joseph E Murray în 1954. Acesta a dezvoltat și prima generație de imunosupresoare. El este primul și unicul chirurg plastician care primește un premiu Nobel (1990).
Există turism medical pentru chirurgie estetică
Thailanda este țara ce se află pe primul loc în lume la capitolul turism medical. Doar în 2013, turiștii au cheltuit 4,3 miliarde de dolari doar pe operații estetice în această țară.
Pe această listă se mai află Dubai, Mexic și Brazilia.
Nu doar femeile apelează la intervenții de ordin estetic
În perioada 1997 și 2014 s-a observat o creștere de 273% în numărul bărbaților ce se prezintă în cabinetele medicilor plasticieni pentru diferite intervenții. Motivul ar fi, se pare, dorința de a reuși în carieră.
Transplantul de față este posibil
În 2012, chirurgul Eduardo Rodriguez a reuși primul transplant de față. Această operație este cea mai complexă operație estetică.