Fenomenul „Loverboy”, iubire şi trafic de carne vie

.

Cel mai nou film al regizorului Cătălin Mitulescu, „Loverboy”, readuce în atenţie una din cele mai grave probleme ale zilelor noastre: traficul de persoane.

Un film rup din realitatea dramatică

În Loverboy, George Piştereanu – cunoscut din „Eu când vreau să fluier, fluier” – este Luca, un tânăr de 20 de ani care seduce fete şi le câştigă încrederea pentru ca apoi să le plaseze unei reţele de traficanţi de carne vie. Totul se schimbă când se îndrăgosteşte de Veli (Anda Condeescu), una din victimele sale.

Chiar dacă pare o poveste de iubire romantică, filmul este bazat pe realitate, pe miile de cazuri reale ale tinerelor ce cad în plasa traficanţilor de persoane în acelaşi mod ca şi victimele lui Luca. „Loverboy” va face parte din campania de informare pe care Agentia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) o va desfăşura în luna octombrie, în liceele din România.

Loverboy, o metodă reală

În realitate, termenul de „loverboy” este folosit în argoul interlopilor pentru a denumi bărbatul care „recutează” fete „prin îndrăgostire”, acestea urmând să ajungă în mâinile traficanţilor. Ele pot considera că şi-au găsit jumătatea, se îndrăgostesc, capătă încredere în persoana respectivă, pentru ca apoi să-şi dea seama că au fost minţite şi folosite.

Traficanţii de persoane preferă femeile

Astfel ajung printre miile de victime ale traficului de persoane, forţate să se prostitueze, să cerşească, să comită infraţiuni sau să muncească în condiţii foarte grele. Numai în primul trimestru al anului 2011, ANITP a identificat 488 de victime ale traficului de persoane, dintre care 341 de femei. 264 dintre ele au fost exploatate sexual.

Majoritatea sunt recrutate în ţară, iar exploatarea lor are loc pe teritoriul altor state. Conform datelor, 225 de victime au fost recrutate de o cunoştinţă sau un prieten. Desigur, vorbim de victimele identificate. Care este numărul lor real nu poate şti nimeni.

Cum să te protejezi

Conform ANITP 4 paşi sunt necesari pentru a te proteja.

1. Dacă ţi s-a făcut o ofertă de muncă sau de altă natură, verifică cu grijă fiecare detaliu.
2. Dacă pleci din ţara sau doar din oraş, în compania cuiva, lasă familiei toate detaliile – unde, cu cine, etc.
3.Nu da nimănui actele tale de identitate, chiar dacă se oferă să te ajute cu anumite probleme birocratice.
4. Dacă te crezi în pericol cere ajutorul oricărei persoane cu care intri în contact. Nu pleca în altă ţară fără să fi memorat numărul Ambasadei Române de acolo.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton