Descoperă câteva dintre cele mai interesante locuri de vizitat lângă București, la cel mult o jumătate de oră de mers cu mașina, pentru câteva ore de relaxare și plimbare. Vei descoperi povești vechi, locuri pline de istorie și legende pline de culoare în palatele și mănăstirile fortificate ridicate odinioară în preajma Capitalei.
Cuprins
- 1 Palatul brâncovenesc de la Mogoșoaia
- 2 Mănăstirea Snagov, obligatorie printre cele mai frumoase locuri de vizitat lângă București
- 3 Pădurea și lacul Snagov
- 4 Domeniul Știrbey din Buftea
- 5 Mănăstirea Cernica
- 6 Palatul Ghica din Căciulați
- 7 Ansamblul Palatului Brâncovenesc de la Potlogi
- 8 Mănăstirea Căldărușani
- 9 Delta Neajlovului și Parcul Natural Comana, unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat lângă București
- 10 Mănăstirea Comana
Cuprins
- 1 Palatul brâncovenesc de la Mogoșoaia
- 2 Mănăstirea Snagov, obligatorie printre cele mai frumoase locuri de vizitat lângă București
- 3 Pădurea și lacul Snagov
- 4 Domeniul Știrbey din Buftea
- 5 Mănăstirea Cernica
- 6 Palatul Ghica din Căciulați
- 7 Ansamblul Palatului Brâncovenesc de la Potlogi
- 8 Mănăstirea Căldărușani
- 9 Delta Neajlovului și Parcul Natural Comana, unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat lângă București
- 10 Mănăstirea Comana
Palatul brâncovenesc de la Mogoșoaia
Complexul domnesc de la Mogoșoaia cuprinde mai multe clădiri construite în vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu și păstrate cu eforturi financiare masive până în zilele noastre. Pe lângă palatul propriu zis, aflat pe malul lacului mai poți vizita turnul de veghe, cuhnia (bucătăria), casa de oaspeți, ghețăria și cavoul familiei Bibescu, precum și biserica „Sfântul Gheorghe” aflată lângă zidurile curții. În prezent, Palatul Mogoșoaia adăpostește Muzeul de Artă Brâncovenească și este un important punct de atracție turistică. El este înconjurat de două parcuri întinse, unde vei găsi locuri de promenadă, locuri de joacă pentru copii, dar și alei largi pentru biciclete și pentru amatorii de role. Vara poți merge la picnic în parcul din Mogoșoaia, iar în sezonul rece te poți delecta cu o plimbare și cu gogoși aburinde sau cu un pahar de vin fiert.
Vezi și: Ce să faci vara în București – activități și locuri de vizitat
Mănăstirea Snagov, obligatorie printre cele mai frumoase locuri de vizitat lângă București
Aflată pe o insulă din partea de nord a lacului Snagov, Mănăstirea Snagov este unul dintre cele mai importante monumente de artă feudală din țară. A fost, probabil, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân și este atestată la anul 1408. Deosebit de importantă pentru poziția ei strategică, apărată în mod natural de apele lacului Snagov, mănăstirea a fost sprijinită și renovată de mai mulți domnitori ai Țării Românești precum Vlad Țepeș, Mircea Ciobanul sau Neagoe Basarab. Biserica este deosebită, la intrare se mai află un turn din vremurile vechi, dar și fântâna datează și ea din primul secol al înființării mănăstirii. Mănăstirea Snagov este cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Vlad Țepeș, deoarece marele domnitor a întărit insula și zidurile mănăstirii și a ridicat aici o închisoare pentru tâlhari și pentru boierii trădători.
Pădurea și lacul Snagov
După vizita pe insula mănăstirii, merită să continui cu o plimbare pe aleile pierdute prin pădurea Snagov de-a lungul lacului. Pădurea este rezervație naturală, este protejată de lege și se întinde pe o arie de 1470 ha. Pentru iubitorii de natură, aici pot găsi diverse specii de copaci și flori, unele dintre ele rare. Tei, fagi, stejari, ulmi, aluni, arbuști de cătină sau soc, la umbra cărora cresc flori deosebite precum crinul de pădure, brândușele, ghioceii, brebeneii și lăcrămioarele de pădure. Pădurea este totodată un loc de refugiu pentru numeroase specii de păsări, fluturi și insecte polinizatoare. În sezonul cald, este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat la numai 30 de minute de București.
Domeniul Știrbey din Buftea
Aflat la numai 20 de kilometri de București, pe malul lacului din Buftea, palatul Știrbey a fost construit de domnitorul Barbu Dimitrie Știrbey la 1850. Inițial, a fost gândit cu o culă simplă, cu ziduri masive și puternice, prevăzută cu două tuneluri de ieșire în caz de primejdie. Fiul domnitorului avea să modifice clădirea și să îi confere un aer mai princiar. La Palatul Știrbey și-a găsit Regina Maria refugiu în primul război mondial și tot aici a fost negociată Pacea de la Buftea, semnată la 5/18 martie 1918, prin care România pierdea Dobrogea și versanții Carpaților.
În anul 2006, domeniul Știrbey a fost retrocedat moștenitorilor familiei prințului Știrbey, prin decizie a Curții Europene a Drepturior Omului. Din 2007, el a fost vândut unei companii care a organizat aici un restaurant, spații de cazare și găzduiește evenimente mondene. Domeniul poate fi vizitat de public în anumite zile și ore pentru un voucher de 50 de lei de persoană.
Mănăstirea Cernica
Mănăstirea se află în Pantelimon, la limita cu satul Cernica, la numai 30 de minute de Capitală. Ea a fost ridicată în anul 1608 în timpul domniei lui Radu Șerban și a fost ctitorită de marele vornic al lui Mihai Viteazul, Cernica Știrbei și de soția sa, Chiajna. Complexul monahal de la Cernica a reprezentat o adevărată școală de educație monastică. În cadrul mănăstirii s-au construit trei biserici și trei paraclise și a fost înființată o bibliotecă cu sute de manuscrise de o valoare rară.
În anii 1900-1904 a fost călugăr la mănăstirea Cernica poetul Tudor Arghezi. În cimitirul mănăstirii Cernica se află mormintele multor personalități românești, între care pictorul Ion Țuculescu, mitropolitul Nifon, teologul Dumitru Stăniloae, scriitorul Gala Galaction, sociologul Ernest Bernea, pianistul Johnny Răducanu, cântărețul Zavaidoc, actrița Stela Popescu sau regizorul Geo Saizescu.
Mănăstirea este înconjurată de apă și de pădurea Cernica, unde poți face plimbări lungi în zilele călduroase.
Palatul Ghica din Căciulați
Aflat în Codrii Vlăsiei, pe strada Unirii din satul Căciulați, Palatul Ghica este de o frumusețe aparte. El a fost ridicat în anul 1830 de domnitorul Alexandru Ghica pentru a avea o reședință liniștită și romantică la țară, departe de oraș. Domeniul și palatul nu sunt prea bine îngrijite azi și nici turiștii nu ajung în număr prea mare în zonă. Degradarea accentuată a început în perioada comunistă, deși aici a fost o vreme sediul Securității din județul Ilfov, apoi mai multe instituții specifice comuniste. Palatul are câteva legende sumbre care povestesc de oamenii uciși de securiști și îngropați în secret în tunelurile care legau palatul de biserica de pe domeniu.
Ansamblul Palatului Brâncovenesc de la Potlogi
În trecut, satul Potlogi se afla la drumul principal ce lega Bucureștiul de Târgoviște și Craiova. Acest lucru l-a determinat pe domnul Țării Românești Constantin Brâncoveanu, în anul 1698, să ridice în centrul localității un frumos palat spre a fi lăsat moștenire fiului său Constantin. Palatul a fost lăsat în paragină sute de ani și elementele arhitecturale deosebite au fost distruse. Dar curtea domnească de la Potlogi a intrat într-un amplu proces de restaurare care a durat între 2011 și 2015, iar acum poate fi vizitată de turiștii amatori de istorie.
Mănăstirea Căldărușani
Aflată în comuna Gruiu, la 30 de km de București, pe malul lacului Căldărușani, mănăstirea cu același nume a fost ctitorită în 1638 de Matei Basarab pe locul unui vechi schit de lemn. Numele mănăstirii provine de la configurația locului, care are aspectul unei căldări. La Mănăstirea Căldărușani au funcționat o școală de copiști, iar mult mai târziu, în epoca modernă, o școală de pictură bisericească pe care a frecventat-o și Nicolae Grigorescu. Vechea sală a tronului domnitorului Matei Basarab din Mănăstirea Căldărușani adăpostește acum Sala Tezaurului. Mănăstirea deține și o bogată pinacotecă, care are la bază colecția de artă a Mitropolitului Ghenadie Petrescu.
Delta Neajlovului și Parcul Natural Comana, unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat lângă București
Delta Neajlovului sau Balta Comana, cum mai este numită, cu o suprafață de circa 1100 ha de zonă mlăștinoasă, alimentată de râul Neajlov, face parte din Parcul Natural Comana și este considerată cea mai mare zonă umedă din sudul României care ocupă locul doi din țară ca biodiversitate după Rezervația Biosferei Delta Dunării.
În Delta Neajlovului, aflată pe raza comunei Comana din județul Giurgiu, au fost recenzate 141 de specii de păsări, din care jumătate sunt protejate internațional, 19 specii de pești (din care două – țigănușul și cleanul de Comana se găsesc doar în acest areal natural, și 31 de specii de mamifere. Dacă faci o excursie în Parcul Natural Comana, te poți plimba pe jos sau cu bicicleta în rezervație, te poți plimba cu barca și poți urmări numeroase specii de păsări de apă care cuibăresc aici pe tot parcursul verii.
Mănăstirea Comana
Ridicată de Vlad Țepeș în anul 1461, mănăstirea din comuna Comana era totodată o fortificație menită să țină piept atacurilor turcilor la intrarea în București. Locul pe care a fost înălțată mănăstirea era odinioară o insulă, în mijlocul mlaștinilor, iar accesul se făcea pe o singură poartă cu pod de lemn. Râul Neajlov, care curge pe lângă satul Comana, întâlnește în cale balta Comanei pe care o străbate și din care se desprinde în fața mănăstirii. În dreptul satului Comana, apa desface un braț care ocolește ostrovul și se reîntoarce apoi la vechea matcă. Mănăstirea-cetate ridicată de Țepeș s-a transformat aproape complet de-a lungul veacurilor, devenind cu timpul tot mai extinsă. Azi este o mănăstire vestită de călugări și găzduiește Mausoleul eroilor căzuți în Primul Război Mondial la Comana.
foto: Wikipedia, arhiva personală
Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!
Ultima modificare noiembrie 1, 2023 2:22 pm