Top 10 locuri de vizitat în Bucovina. Din Rădăuți la Vatra Dornei

.

Bucovina este un adevărat tezaur, cu bogății rare, cu meșteșuguri și tradiții vechi și cu mănăstiri faimoase. Iată câteva propuneri cu cele mai frumoase și bogate locuri de vizitat în Bucovina, dacă te hotărăști să îți petreci aici Sărbătorile de iarnă sau concediul de vară.

Descoperă cele mai interesante locuri de vizitat în Bucovina, pornind din zonele istorice dintre Rădăuți și Putna și coborând apoi către Gura Humorului și Vatra Dornei. Mănăstirile străvechi din nordul Bucovinei, casele pictate din Ciocănești, atelierele de ceramică de la Marginea, muzeele dedicate ouălor încondeiate, dar și atracțiile turistice moderne, bine condimentate cu bucate savuroase, fac din Bucovina regiunea cea mai bogată în experiențe de neuitat.

Rădăuți și Mănăstirea Bogdana

Top 10 locuri de vizitat în Bucovina. Din Rădăuți la Vatra Dornei

biserica de la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți

Pornește prin Bucovina din orașul ei cel mai pitoresc și autentic, Rădăuțiul, veche vatră dacică, în care s-a așezat mai târziu domnitorul Bogdan, întemeietorul Moldovei. Vizitează catedrala din Rădăuți, herghelia faimoasă pentru caii săi arabi, și apoi fă o pauză de masă să te delectezi cu celebra ciorbă rădăuțeană de pui. Iar după ce ți-ai refăcut forțele, continuă vizita în Rădăuți pentru a descoperi Mănăstirea Bogdana.

Sfințită în anul 1360, Mănăstirea Bogdana ridicată de Bogdan I, este considerată cel mai vechi lăcaș de cult din Moldova. Inițial, locul unde a fost construită biserica era în mijlocul unor codri seculari. Biserica „Sf. Nicolae” a fost zidită de voievodul Bogdan I (1359-1365) în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru izbânzile obținute în luptele purtate pentru a pune bazele unui stat liber și independent la răsărit de Carpați, Țara Moldovei. El a ales această biserică ca necropolă domnească atât lui, cât și urmașilor familiei sale, aici fiind îngropați domnitorii Moldovei pâna în timpul lui Alexandru cel Bun.

Mănăstirea Putna

Ridicată în localitatea cu același nume din județul Suceava, mănăstirea Putna este un popas obligatoriu pentru turiștii care vor să cunoască Bucovina cu toate frumusețile ei. Ea este totodată unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești precum și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Potrivit cronicarilor moldoveni mănăstirea a fost zidită de Ștefan cel Mare (al cărui mormânt se află aici), iar lucrările au durat numai trei ani, terminându-se în 1469. Curând după sfințire, pe turnul de la intrarea în mănăstire a fost pusă stema Moldovei, iar 300 de ani mai târziu pe fațada de vest a turnului au fost puse stemele Moldovei și cea a Țării Românești reunite.

După câteva clipe de reculegere în biserica mănăstirii, unde poți admira pictura religioasă istorică, la Putna trebuie să vizitezi și muzeul unde sunt găzduite  obiecte de o valoare rară, de la icoane pe lemn și sticlă, la broderii foarte vechi, manuscrise inestimabile, clopote, argintărie și sculpturi prețioase în lemn.

Chilia lui Daniil Sihastrul

Top 10 locuri de vizitat în Bucovina. Din Rădăuți la Vatra Dornei

Chilia lui Daniil Sihastrul de lângă Putna

Cine vizitează Mănăstirea Putna, trebuie să facă un drum și către Chilia lui Daniil Sihastrul. Este o grotă săpată în stâncă pe valea pârâului Vițău, în care a viețuit ca pustnic Cuviosul Daniil Sihastrul. Ea se află la o distanță de un kilometru de Mănăstirea Putna. Povestea spune că sihastrul a găsit stânca potrivită, lângă apa râului, pe care a săpat-o singur la interior și a încropit un paraclis în care se ruga. Iar la baza acestuia, și-a înjghebat o chilie simplă, în care a trăit până la sfârșitul vieții, departe de lume. Daniil Sihastrul era binecunoscut pentru credincioșii din această parte a țării pentru proorocirile și sfaturile lui înțelepte. El este cel care a profețit anul în care Ștefan cel Mare avea să urce pe scaunul Moldovei și tot el este cel care a obținut sprijinul domnitorului pentru a ridica mănăstirea Putna.

Atelierele de ceramică neagră din Marginea

Top 10 locuri de vizitat în Bucovina. Din Rădăuți la Vatra Dornei

În perioada lor de glorie, când vasele din ceramică erau cerute în toată țara, la Marginea funcționau nu mai puțin de 60 de ateliere, toate respectând metodele străvechi. Tehnologia prin care se obțin oalele de Marginea este aceea de ardere înăbușită și de lustruire cu ajutorul unui cremene. Oalele de lut sunt arse în cuptoare circa 9 ore pentru ca negrul de fum să pătrundă în vase și astfel să le dea culoarea neagră tipică. Pe lângă vasele, strachinile și ulcioarele tradiționale, vei descoperi în atelierele de Marginea obiecte de artă deosebite, moderne, cu linii simple și fine, care pot rivaliza cu obiectele de ceramică din orice parte a Europei. Satul Marginea, cu magazinele lui tradiționale și comorile din ateliere reprezintă unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat în Bucovina.

Mănăstirea Sucevița

Top 10 locuri de vizitat în Bucovina. Din Rădăuți la Vatra Dornei

Biserica_si_curtea_manastirii_Sucevita

În apropiere de Marginea, trebuie să vizitezi Mănăstirea Sucevița construită între anii 1583-1586 în satul cu același nume din județul Suceava. Mănăstirea este îndrăgită de credincioși și turiști pentru pictura murală exterioară, deosebit de frumoasă și bogată.

Biserica monumentală este ctitorie comună a familiilor Movileștilor (mari boieri, cărturari și chiar domnitori ai Moldovei și Țării Românești, sec. XVI-XVII). Ea este construită în stilul arhitecturii moldovenești, cu elemente de artă bizantină și gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici de lemn din Moldova.

Coborând spre Câmpulung Molvovenesc, trebuie să treci și pe la mănăstirea Moldovița și neapărat pe la unul dintre cele mai frumoase muzee cu ouă încondeiate din localitatea Moldovița.

Muzeul Ouălor Încondeiate Lucia Condrea

Top 10 locuri de vizitat în Bucovina. Din Rădăuți la Vatra Dornei

ouăle încondeiate din muzeul Lucia Condrea Moldovița

În Bucovina, găsești și la Ciocănești, și la Vama muzee dedicate ouălor încondeiate. Dar nicăieri nu poți admira adevărate piese maiestre realizate de artista Lucia Condrea (membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România), precum și piese rare, adunate de pe diverse meleaguri din străinătate unde se mai practică acest meșteșug minuțios. Colecția Lucia Condrea din Moldovița cuprinde mii de ouă încondeiate sau pictate după tehnici uimitoare, de la motivele străvechi huțule și bucovinene, la dantelăriile albe pe fundal negru, motive inspirate de ștergarele și cusăturile populare, motive de pe covoarele și cuverturile țărănești, motive realizate cu ceara colorată în relief și chiar cu alură 3D, în stil cubist.

Mănăstirea Voroneț

Top 10 locuri de vizitat în Bucovina. Din Rădăuți la Vatra Dornei

Mănăstirea Voroneț, Capela Sixtină a României

Celebră pentru picturile ei într-o culoare albastră unică în țară și în lume, Mănăstirea Voroneț, ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare, este numită adesea Capela Sixtină a Orientului. Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme, și face parte dintre puținele monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei care-și păstrează în mare măsură forma inițială.

Picturile de la Voroneț sunt o adevărată comoară națională și au transformat mănăstirea într-unul dintre locurile de vizitat pe care nu trebuie să le ratezi. Cât despre enigma albastrului de Voroneț, aceasta se păstrează cu mare taină, pentru că niciun specialist nu a reușit până acum să descopere toate ingredientele folosite câdva de zugravii acestei biserici.

Muzeul Satului Bucovinean

O parte din Bucovina autentică poate fi admirată la Muzeul Satului Bucovinean, aflat în Suceava. Este un muzeu în aer liber, înființat în anii ’70, care cuprinde acum peste 30 de gospodării arhaice: case tradiționale din lemn, anexe gospodărești, instalații tehnice populare, ateliere meșteșugărești, dar și construcții comunitare. Muzeul poate fi vizitat pe Strada Parcului în Suceava și se află foarte aproape de Cetatea de Scaun a Sucevei, un alt obiectiv important din lista cu locuri de vizitat în Bucovina, pe care nu trebuie să îl ratezi.

Satul Ciocănești și casele încondeiate, unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat în Bucovina

Top 10 locuri de vizitat în Bucovina. Din Rădăuți la Vatra Dornei

Biserica din satul Ciocănești

Un sat cu totul aparte, de o frumusețe rară, Ciocănești este un adevărat muzeu în aer liber, în care fiecare casă pare că poartă o ie frumos brodată cu cele mai sugestive motive naționale. Broderii complicate, cu simboluri geometrice de o frumuseţe rară, cu flori şi spice de grâu sau boabe pline de struguri, însufleţesc faţadele caselor, porţile şi gardurile. Te plimbi pe uliţe şi rămâi uimit de zugrăvelile minunate, care mai de care mai vii şi mai pline de tâlc.

Roata soarelui, steaua în şase colţuri, brâuri din pătrate şi romburi, spice de grâu și flori, fiecare familie a pus pe casă un model de suflet, asemeni unui blazon de onoare cu care se mândreşte şi care vorbeşte despre istoria şi tradiţia locurilor.

Numele satului vine de la ciocănarii care lucrau fierul şi făureau arme pentru oastea lui Ştefan cel Mare. Ciocănarii erau şi plutaşi iscusiţi, purtând pe apele Bistriţei până la Dunăre plute încărcate cu lemne şi grâne. Iar femeile aveau harul lucrului cu acul pe ie și fotă, dar pictau cu mare măiestrie cu ceară și pe ouăle de Paști. Ouăle încondeiate negre şi motivele geometrice elegante au devenit simbolurile satului, iar frumuseţea lor se regăseşte acum şi pe zidurile caselor.

Stațiunea Vatra Dornei, unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina

Top 10 locuri de vizitat în Bucovina. Din Rădăuți la Vatra Dornei

imagine din parcul central al stațiunii

O vacanță în Bucovina se poate încheia cu câteva zile de relaxare în stațiunea Vatra Dornei, aflată în frumoasa vale a Dornelor, din Carpații Orientali. Vatra Dornei este apreciată pentru apelor termale, pentru clima ei blândă și aerul deosebit de curat, și pentru peisajele montane.

Orașul-stațiune este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina, fiind înconjurat de Munții Giumalău, Munții Bistriței, Munții Călimani, Munții Rodnei și Obcina Mestecăniș unde se practică alpinismul și sporturile de iarnă. Parcul natural din centrul stațiunii, renumit pentru veverițele sale, precum și cazinoul amintesc de faimoasele stațiuni balneare din vestul Europei. În oraș, între cele mai interesante atracții turistice se numără și cele două muzee deschise publicului Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică, respectiv Muzeul Etnografic găzduit în clădirea primăriei.

Cei care doresc să exploreze împrejurimile au la dispoziție telescaunul care acoperă distanța dintre oraș și Dealul Negru sau pot pleca în excursii la Poiana Negrii și Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele lor minerale.

Dacă ajungi în Carpații Orientali, nu rata rezervația naturală Pietrele Doamnei

Vezi şi unde poţi face rafting, bungee jumping şi unde te poţi da cu parapanta în România!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton