Mai atrăgătoare pentru turişti, Nisipurile de Aur au eclipsat de câţiva ani popularele staţiuni româneşti. Dacă limpezimea apei este pur întâmplătoare, iar serviciile, opţionale…
…preţurile sunt în schimb atu-ul Bulgariei în faţa litoralului românesc.
În cazul în care nu te-ai decis încă pe care ţărm al Mării Negre să te bronzezi în concediu, iată o mică paralelă între serviciile şi atracţiile pe care le oferă litoralul românesc şi plaja din Bulgaria.
Hoteluri şi preţuri
Calitatea serviciilor şi condiţiile de cazare este relativă şi, de regulă, alegerea ei este opţională şi preferenţială. Totuşi, tarifele hotelurilor de pe cele două litoraluri diferă destul de mult.
Potrivit booking.com, diferenţa între preţurile hotelierilor bulgari şi cele de la noi este de aproximativ 50 la sută, raportată la standardul de confort al hotelului. Astfel, dacă vrei să beneficiezi de servicii de cinci stele, la noi plăteşti între 225 şi 245 euro pe noapte, în timp ce în Bulgaria vei scoate din portofel între 75 – 123 euro.
Şi în cazul hotelurilor de patru stele, la noi tarifele sunt duble. Preţurile pornesc de la 100 de euro şi ajung la 195 de euro, iar în Bulgaria, de la 40 de euro şi nu depăşesc 125 de euro pe noapte.
Cine se mulţumeşte cu confortul de trei stele, în România plăteşte în jur de 49 şi 73 de euro şi între 17 şi 60 de euro în Bulgaria. În cazul hotelurilor de două stele preţurile sunt la fel de accesibile, în jur de 20 – 30 de euro pe noapte.
De exemplu, un sejur de 7 zile la un hotel de 4 stele, situat pe plaja staţiuni Sunny Beach, costă în jur de 220 – 225 euro, pentru perioada august – septembrie, în timp ce în Mamaia costă 300 – 350 euro.
Restaurante şi preţuri
Cine ar da mâncarea tradiţională pe o plăcintă bulgărească? Oricare ar fi preferinţele tale culinare, şi bucătăria de la sud are bunătăţile ei, dar cea tradiţională rămâne totuşi mai apreciată… şi în partea dreaptă a meniului.
De asemenea, şi preţurile restaurantelor din Bulgaria au mai crescut de anul trecut, odată cu ospitalitatea. Dacă te afli în Balcic, pentru o masă copioasă, cu trei feluri de mâncare, plăteşti 27 de euro, în timp ce aici vei mai adăuga cel puţin 10 euro la nota de plată.
În staţiunile mai mici, cum este Kavarna, poţi să mănânci copios şi cu 10 euro, iar o pizza costă între 3 – 4 euro.
Festivaluri şi distracţii
În ce priveşte distracţiile de pe plajă, aici stăm mai bine, deşi fenomenul nu are valenţe tocmai pozitive. Distracţia zgomotoasă atrage turiştii străini rezistenţi la decibeli, dar îi sperie pe investitori.
Totuşi, în lipsa altor atracţii, ne putem bucura şi lăuda totodată cu festivaluri sonore precum Stufstock, The Mission, Sunwaves (la a 8-a ediţie, Mamaia) sau evenimente cinematografice internaţionale ca „Anonimul”, în Sfântul Gheorghe.
Bulgaria la rândul ei, se distrează la cel mai cunoscut festival pe nisip auriu, Spirit of Burgas Festival fiind în competiţie cu distracţia din Vama Veche, organizate amândouă, în acest an, la trei zile distanţă, între 13 – 15 august şi respectiv între 16 – 22 august Stufstock.
Şi cluburile îşi fac concurenţă, însă nu cu cele bulgăreşti, ci între ele. Dar, trebuie să recunoaştem, în nicio altă parte nu vei avea parte de unica experienţă de a fi în mai multe cluburi odată decât dacă te afli în Eforie sau Mamaia.
Plajă şi apă
Anul acesta, cine a mers pe plaja din Mamaia s-a bucurat din plin de codul galben de raze ultraviolete şi mai puţin de băi revigorante în Marea Neagră. Dacă acum se pot vedea şi scoicile pe plajă, pentru că este mai curată decât în alţi ani, este pentru că gunoaiele se aruncă în apă.
În plus, problema dezintegrării planctonului ia proporţii de la an la an, algele năpădesc litoralul când este lumii mai drag, iar amfibienii au preferat să ancoreze doar pe plajele noastre private.
În schimb, în Bulgaria Marea Neagră este mai „albă”.