Vrei să scapi de frică sau să slăbeşti zeci de kilograme? Ca o cloşcă protectoare, antrenorul personal te ajută să reuşeşti.
Zilele trecute, stăteam la coadă la casa unui magazin de haine. În faţa mea, o tânără cu braţul plin de articole colorate îşi butona nervos telefonul mobil. Fără să vreau, am văzut o listă de apeluri cu acelaşi nume: „Viaţa mea!” Adică iubitul ei – mi-am dat eu seama.
Şi m-am gândit imediat la discuţia pe care am avut-o cu Gabriela Marin, psihoterapeut cu care m-am întâlnit de curând, ca să vorbim despre ce înseamnă această artă a „life coachingului”. „Femeile vin cel mai des la mine la coaching pentru probleme relaţionale. Am observat că la noi în ţară sindromul femeilor care nu au încredere în ele este sursa a foarte multe probleme. Este vorba, de fapt, de o stimă de sine foarte scăzută. Şi este foarte importantă, pentru că e ca o bază.”
„E ca şi cum ar fi o clădire extraordinar de frumoasă, deosebit de specială, dar care e construită pe nisipuri mişcătoare. Femeile au tendinţa să-şi clădească fericirea pe baza relaţiei, ca şi cum ar pune fericirea în mâinile partenerului. Şi e cam trist când fericirea ta, care e un lucru atât de sensibil, este pusă în palmele altcuiva. El poate să desfacă palmele, şi atunci fericirea ta cade şi se sparge în bucăţi. Sau le poate strânge, şi fericirea ta este sugrumată. Ceea ce le învăţ eu în primul rând pe clientele mele este că fericirea depinde numai de ele şi este în mâinile lor. Ajung să-şi construiască şi să-şi fundamenteze stima de sine, încrederea în sine şi o relaţie ok cu ele însele.”
Te întreabă, te descoase
Coaching înseamnă de fapt antrenament, vine de la „to coach”, a antrena. Se pune problema de a avea un „antrenor” personal pentru a fi mai eficient atunci când vrei să-ţi atingi un obiectiv. Foarte specific coachingului este fixarea unor obiective. Clientul, împreună cu coach-ul, stabileşte nişte obiective, realizează un plan de acţiune, după care antrenorul verifică şi supervizează clientul în îndeplinirea lor.
E mai mult decât un sfătuitor, pentru că, la rândul lui, coachul îi facilitează descoperiera resurselor interioare. De multe ori te poţi simţi descusut ca un copil. Dialogul decurge din întrebare în întrebare, în aşa fel încât ajungi să realizezi treptat ce ai de făcut. Lucrurile vin din interiorul tău. De foarte puţine ori coach-ul îţi oferă soluţii. El nu este atoateştiutor, deşi cam ştie încotro te duce cu întrebările.
Preţul face parte din terapie
Cum decurge o şedinţă de coaching? În primul rând, este important ca clientul să ştie foarte clar ce-şi doreşte. Apoi, este necesar ca el să fie foarte hotărât, pentru că oricât de bun ar fi antrenorul, nimeni altcineva decât clientul nu va face schimbarea în locul lui. E greu de stabilit de câte şedinţe este nevoie până la atingerea obiectivului ales.
Pentru siguranţă, se încheie un contract în care se stabileşte de comun acord un anumit număr de şedinţe şi un preţ. În general, prima şedinţă este gratuită, şi e bine că este aşa, ca să poţi hotărî dacă ţi se potriveşte coach-ul. Dacă nu, cauţi altul. Preţul este un element foarte important, pentru că provoacă motivaţia. Nu degeaba este atât de piperat.
Dacă te-ai hotărât cu adevărat să-ţi depăşeşti frica de a conduce maşina, să slăbeşti 20 de kilograme sau să fii cu mult mai eficientă, banii pe care eşti dispusă să-i dai pentru asta arată că vrei să-ţi atingi obiectivul în timpul stabilit. Se poate practica şi coaching la telefon – dar asta după ce ai avut deja prima întâlnire şi l-ai cunoscut pe coach. În străinătate, dacă în timpul stabilit nu ai obţinut rezultatele scontate, primeşti şi banii înapoi!
Etapele schimbării în bine
Fiecare om stă de veghe la uşa transformării sale, care se deschide numai pe dinăuntru. Depinde numai de tine dacă apeşi clanţa şi cât de repede intri. Te aşteaptă un Eu al tău mai complet şi mai fericit.
În primul stadiu, toată lumea vede că tu ai o problemă, în afară de tine! Se numeşte „orbirea”.Deschide ochii!
În stadiul al doilea, recunoşti că ai o problemă, eşti dispusă să vorbeşti despre ea, dar încă nu faci nimic. Nu mai ai nevoie de predici, poţi să ţii şi conferinţe pe temă. Nimeni nu poate spune cât de mult va dura această etapă.
În stadiul trei, te-ai hotărât să faci o schimbare şi eşti dispusă să faci eforturi concrete pentru a o înfăptui. Acum e momentul în care te duci la un coach.
Stadiul patru, este stadiul cel mai important, în care, împreună cu coach-ul, stabileşti un plan de acţiune şi chiar îl respecţi. Îţi propui scopuri mici în vederea atingerii unor scopuri mai mari. Te apropii de rezultat.
Foto: Shutterstock