Vacanţa de vară este momentul în care părinţii ar vrea să-şi vadă copiii citind, dar nu ştiu cum să procedeze ca să-i atragă pe micuţi spre lectură. V-am pregătit un ghid cu cele mai noi şi frumoase apariţii editoriale pentru copii.
Ed. Nemi
„Aventurile lui Sacha in castelul fermecat”, de Iulian Tanase, ilustrații de Alexia Udriște-Olteanu, vârsta: 4 +
În ziua când a împlinit patru ani, Sacha, un băiețel cu ochi mari, albaștri, și păr blond, cârlionțat, a primit în dar de la tatăl său un castel fermecat. În acest castel se petrec cele mai neobișnuite lucruri: creioanele colorate sunt șerpi multicolori, cu spatele anchilozat, scaunele sunt vulpi care se lasă fie îmblânzite, fie dresate, farfuriile cu supă sunt la fel de adânci ca lacurile și mările, miezul nopții și miezul de nucă sunt rude de gradul întâi, masa e o casă cu patru picioare la adăpostul căreia Sacha se joacă cu tot felul de animale sălbatice imaginare. O poveste despre dragostea dintre părinți și copii, despre forța imaginației și despre atenția și mirarea pe care copiii le pun în joc.
„Cum să-ți dresezi dragonul”, de Cressida Cowell, vârsta: 7+
Considerată deja un clasic al literaturii pentru copii, precum și o piatră de hotar din punct de vedere al imaginației și creativității, seria „Cum să-ți dresezi dragonul” are aventuri, un umor nebun, ilustrații comice, dar mai ales un mare potențial educativ. Cărțile au fost ecranizate în două filme artistice și un serial de desene animate produs de DreamWorks.
Ed. Polirom
„O vară cu Isidor”, de Veronica D. Niculescu, vârsta: 10 +
O fetiță de 13 ani din București se hotărăște să-l salveze pe condorul Isidor, cel mai bătrîn locatar de la Zoo Băneasa, după ce vede la televizor știrea despre moartea cimpanzeului, veteranul de pînă atunci al grădinii. Dar ce te faci cînd reușești să eliberezi o pasăre care nu mai știe să zboare? Fetița aduce condorul acasă, unde îl ascunde o vreme, și descoperă lucruri fascinante despre el. Apoi cei doi fug împreună la Sinaia. O poveste despre prietenie, libertate și visuri.
„Copacul minciunilor”, de Frances Hardinge, vârsta: 12+
Faith Sunderly are paisprezece ani; e o fată curajoasă şi inteligentă – prea inteligentă, poate, pentru vremea în care trăieşte ea, epoca victoriană, cînd femeile trebuie să fie sfioase, modeste şi… să nu-şi pună nici o întrebare. Pe Faith, limitările o nemulţumesc: în definitiv, visul ei secret e să devină om de ştiinţă, iar animalul ei de companie nu e un căţeluş pufos, ci un şarpe! Cînd întreaga familie se refugiază, temporar, pe insula Vane, unde tatăl ei este angajat ca arheolog, fata se trezeşte prinsă într-un vîrtej de aventuri.
Ed. Cartea Copiilor
”Tropote fermecate. Povești cu cai fantastici”, de Josepha Sherman, ilustraţii de Linda Wingerter, vârsta: 4-9 ani
Poveştile cuprinse în această antologie sunt basme pline de imaginaţie şi legende care îşi pierd originile în timp, ce aduc în centrul atenţiei cai cu puteri magice din toate colţurile lumii: India, Canada, Albania, Rusia, Iran, Țara Bascilor. Pentru a oferi informaţii suplimentare copiilor, cartea include, înainte de fiecare poveste, o introducere despre diferitele rase de cai, istoria lor şi caracteristicile speciale.
„Autobuzul magic. În adâncul oceanului”, de Joanna Cole, ilustraţii de Bruce Degen, vârsta: 6-12 ani
Elevii din clasa domnișoarei Frizzle, o învățătoare pasionată de știință, au parte de câte o aventură fantastică, datorită unui autobuz școlar neobișnuit: se poate mări sau micșora și se poate transforma în moduri neașteptate. Autobuzul magic se transformă în submarin, iar copiii se aventurează în ocean, descoperindu-i flora şi fauna. Crabi, stele de mare, corali, caracatițe, delfini, rechini, balene, formele de viață sunt nenumărate și diversitatea lor întrece orice imaginație.
Ed. Arthur
„Lupul jucator de poker”, text si ilustratii de Irina Dobrescu, vârsta: 7-10 ani
Antonia locuieşte cu bunica ei într-o casă mititică, pe o stradă din Bucureşti. Vecinul lor, Gică Mieluşeanu, are o casă mare, cu grădină şi pitici. Ei, şi domnul Mieluşeanu ar fi trăit liniştit, dacă micuţei Antonia nu i-ar fi plăcut să facă din când în când pe detectivul. Situaţia ia o întorsătură periculoasă când vecinul află de preocupările micuţei, dar un lucru e sigur: cât ai fi de lup, nu e bine să te pui cu o fetiţă deşteaptă şi cu bunica ei care s-ar putea să nu fie chiar o bunicuţă obişnuită. Cartea a câștigat Trofeul Arthur în 2014.
„Călătorie”, de Aaron Becker, vârsta: 0-7 ani
Tata lucrează la calculator, mama gătește, sora mai mare citește. După o vreme, chiar și pisica s-a furișat tiptil din camera în care pare să nu se întâmple nimic. Fetița e singură și nimeni nu are timp pentru ea. Apoi găsește creionul roșu. Desenează o ușă pe perete, face un pas și încă un pas și pătrunde într-o lume în care nu mai e nici urmă de plictiseală. O carte uimitoare despre puterea imaginației.
Ed. Humanitas
„Val și Cetatea Sufletelor”, text și ilustrații de Ana Alfianu, vârsta: 8+
Val are 10 ani și face parte din specia visătorilor. Îi place să se joace, să exploreze prin pădurea din apropierea casei și să citească povești. Însă, într-o bună zi, cuprins de dorul bunicului său, plecat fără putinţă de întoarcere în Cetatea Sufletelor, Val se hotărăște să caute acest loc straniu, netrecut pe nici o hartă din lume. Împreună cu Malila, o broască-ţestoasă zburătoare, băiatul porneşte într-o călătorie fantastică, presărată cu primejdii, probe de curaj, nenumărate întrebări şi cu descoperiri pe care le faci doar atunci când te apropii de sfârşitul copilăriei.
”O zi din viața Deliei”, text și ilustrații de Delia Calancia, vârsta 7+
Delia are 9 ani și o energie debordantă. Îi plac cărțile, călătoriile, muzeele de artă, muzica, animalele, în special melcii, și culorile. Cu creioane, carioci ori acuarele, imaginație nemărginită și talent pe măsură, zugrăvește cele mai năstrușnice întâmplări. De pildă, în această carte frumoasă ca un album, Delia a desenat povestea incredibilă-dar-adevărată a unei zile care a început la școală și s-a terminat în Olanda. Nu-i nemaipoment?
Curtea Veche Publishing
„Fete si feciori de împărați”, repovestire de Răzvan Năstase, ilustrații de Silvana Frinculescu, vârsta: 6-12 ani
Basmele din acest volum nu pierd nimic din țesătura magică a versiunilor pe care le-au cules cândva câțiva mari scriitori și folcloriști români. Răzvan Năstase este scriitor, iubește literatura pentru copii și știe că, astăzi, în epoca neologismelor, unele cuvinte s-au învechit atât de tare, încât copiii nu le-ar înțelege de îndată. Așa că, repovestite, prescurtate și adaptate, basmele vor fi negreșit citite.
„Ce este Constituția? Joacă-te și vei afla!”, de Alina Dumitrascu, ilustrații de Anda Ansheen, varsta: 7-10 ani
Niciodată nu e prea devreme pentru a-ţi cunoaşte drepturile! Cartea îi va purta pe copii într-o călătorie în lumea legilor, ajutându-i să dobândească primele noţiuni despre drepturi şi obligaţii, dar şi despre rolul şi puterile statului. Prin jocuri şi desene, copiii vor descoperi povestea Constituţiei, cea mai importantă lege a oricărei țări.
Foto: Hepta, PR
Citește și 5 sfaturi pentru a-i face pe copii să citească
Ultima modificare august 23, 2017 10:35 am