În inima ținutului arctic, fiecare zi este o poveste de iarnă reușită. Cum altfel când din întuneric, pe neașteptate, apare pe cer cel mai frumos dans de lumini văzut vreodată? Laponia, ținutul lui Moș Crăciun, are multe alte surprize.
Laponia, ținutul lui Moș Crăciun
Laponia este cea mai mare și mai nordică regiune din Finalnda, delimitată de zone din Norvegia, Suedia și Rusia. Cu o populație de nici 200.000 de locuitori și trei mari orașe, Rovaniemi, care este și capitala regională, Tornio și Kemi, acest ținut este un adevărat spectacol al iernii.
În Rovaniemi se află simbolul sărbătorilor de iarnă pe care toți copiii îl asociează cu Laponia, ținutul lui Moș Crăciun. Acasă la cel mai iubit bătrânel de pe întreaga planetă, te simți într-adevăr mai aproape de copilărie, indiferent de perioada când îi treci pragul. Spiritul Crăciunului te însoțește pretitudini. Luminile ambientale îți amplifică simțurile și curiozitatea.
Dincolo de panou, mult așteptata întâlnire se finalizează în brațele Moșului, alături de care puteți petrece câteva minute magice, imprimate cu pricepere de ajutoarele simpaticului bătrânel pe hârtie sau aveți opțiunea de a le primi prin poșta electronică. Nu puteți pleca de acolo fără să treceți prin magazinul de unde să achiziționați felicitări pentru cei dragi, cu parafa lui Moș Crăciun. Sau le puteți lăsa pentru a fi trimise în apropierea Crăciunului de anul viitor. Darurile sunt din belșug aici și puteți alege cele mai frumoase suveniruri, multe dintre ele cu design finlandez, de la bijuterii, accesorii de pus pe masă, la multe alte suveniruri cu tematică de iarnă.
Ținutul arctic este poarta către o lume a poveștilor și a basmelor. Unii susțin că venind aici ai putea să întinerești. Poate așa se explică longevitatea bătrânelului. În preajma sărbătorilor, în celebrul sat al lui Moș Crăciun, este forfotă mare. Copiii din întreaga lume își așteaptă cadourile, iar elfii le împachetează și primesc oaspeții. Unul dintre ei este mâna dreaptă a Moșului. Ferdie se califică pentru acest statut pentru că este foarte creativ și mereu dispus să ajute. Uneori dă de bucluc din cauza ideilor sale. În revista specială, primită acolo, există o povestioară ce îl are personaj central pe Ferdie. Cu ani în urmă, când Moșul era plecat, acesta trebuia să aibă grijă de Roata Timpului, un mecanism care poate încetini timpul, pentru ca Moșul să poată duce toate cadourile. Pentru că era extrem de stresat, acesta a fost pe punctul de a opri de tot această roată, ceea ce ar fi dus la resetarea tuturor calculatoarelor, dar a fost ajutat de ceilalți elfi pentru a împiedica dezastru. Elfi se ocupă și cu trierea scrisorilor care ajung în cutia poștală.
Finlandezii știu cel mai bine să păstreze tradițiile de Crăciun. Încă de la 1 decembrie în fiecare casă se aprind luminile și miroase a turtă dulce sau produse de panificație speciale, cum ar fi cele în formă de steluțe. În 23 decembrie, localnicii și turiștii merg la casa lui Moș Crăciun pentru a fi martori la plecarea acestuia în lume pentru a împărți cadouri.
Dacă vorbim de Moș Crăciun, vorbim și de reni. Chiar în spatele casei este țarcul unde îi puteți vedea. Nu întârziați prea mult pentru că aceștia au un orar strict de odihnă după-amiază. Noi nu l-am văzut pe celebrul Rudolf, dar pe drumurile înzăpezite ale Laponiei, am avut ocazia să întâlnim alți reni.
Laponia, ținutul lui Moș Crăciun și al Aurorei Boreală
Aurora Boreala este unul dintre cele mai minunate fenomene naturale, fără îndoială. Când cerul este întunecat, chiar de la sfârșitul lunii august, o armonie perfectă de culori se mișcă lent pe cerul scandinav. În preajma echinocțiului de toamnă, în septembrie și octombrie, dansul începe la o simplă adiere a vântului solar. Și în perioada echinocțiului de primăvară, când ziua este egală cu noaptea, activitatea solară este foarte intensă, iar șansele ca Aurora să apară sunt mari. Dintr-o dată, o explozie de lumini verzi, violet, roșii și uneori roz și galbene inundă cerul. Panglicile luminoase se intensifică și își schimbă forma, după care dispar la fel de brusc precum apar.
Conform statisticilor, Aurora Boreală se poate vedea noaptea în proporție de 50 – 80%, dar acest calcul este influențat și de vreme.
Pentru că uneori este înnorat sau ninge, finlandezii s-au gândit la o soluție pentru a vedea spectacolul de deasupra norilor. Pentru asta, puteți închiria un aeroplan, iar plecarea se face din aeroportul din Rovaniemi.
Puteți privi Aurora chiar din pat dacă vă cazați la un iglu de sticlă ce face parte din complexul Arctic SnowHotel, la 30 de kilometri depărtare de Rovaniemi. Aici există și un hotel de gheață, cu restaurant, bar și chiar o capelă. O idee bună pentru o slujbă de cununie inedită, nu? Pereții hotelului sunt izolați și în camere se găsesc piei de ren. Fiecare oaspete primește un sac de dormit călduros, iar temperatura este de-2 grade.
La un moment dat, a apărut un anunț de angajare extrem de neobișnuit, care s-a răspândit în toată lumea. Se angajau oameni care să privească cerul și să anunțe când apare Aurora Boreală. Fiecare cameră este prevăzută cu un sistem de alarmă, astfel încât oaspeții să fie anunțați la timp. Un job de vis, nu-i așa?
Cel de-al 24-lea ciclu solar se încheie, iar între 2019 și 2021 activitatea solară va scădea, dar după acest interval de timp va crește din nou. Totuși, din cel mai nordic punct de unde se vede Aurora, Ivalo, regiunea Inari, se va vedea la intensitate mare. Aici găsiți 10 cabane cu ferestre spre nord pentru a vedea minunea cerească. După cum se spune, luminile Aurorei sunt aducătoare de noroc și fertilitate, astfel încât, camerele sunt construite pentru a vă bucura de intimitate.
Pentru a ști când apare și la ce intensitate, activitatea Aurorei Boreală este monitorizată prin satelit și o puteți consulta online. Dacă sunteți pasionați de fotografie și vreți să suprindeți cele mai bune cadre, trebuie să țineți cont de anumite lucruri. În primul rând, trebuie să vă orientați către nord, să stați mai departe de luminile artificiale și să aveți răbdare până apare. În plus, aveți neapărat nevoie de un trepied pentru aparatul foto. Vă puteți îndrepta atenția către malurile de râuri pe care le întâlniți în drum și o să vedeți cât de perfectă este reflexia Aurorei în apă. Pădurile înzăpezite în lumina de apus sunt, de asemenea, un cadru de poveste.
Dacă vreți să vă cazați la căbănuțele tradițional scandinave, în Enontekiö există un complex de vis. Căsuțele sunt primitoare și confortabile, iar de aici ajungeți foarte repede în Norvegia, țara minunatelor fiorduri.
Delicii culinare în Laponia
Dacă ajungeți în Laponia nu puteți rata o cină într-unul din restaurantele tradiționale. Dacă vă place peștele, supa de somon este una dintre delicatesele locului. Puteți încerca și sote de ren, mâncărurile ce conțin ciuperci și nelipsitele preparate din afine.
Un restaurant aparte este Kotahovi, situat în interiorul fermei de reni ai lui Moș Crăciun. Construit în stilul tradițional lapon de către o familie de păstori de reni, acesta este o colibă modernă și foarte primitoare, decorată cu materiale locale, cum ar fi coarne de ren. Dacă vreți să vă cufundați în lumea gastronomică laponă, acesta este locul ideal.
Fashion style în ținutul lui Moș Crăciun
Nu putem să trecem peste această parte care nouă, femeilor, ne place cel mai mult: shoppingul. Magazinele finlandeze vin în întâmpinarea turiștilor cu numeroase oferte. Cele mai faimoase branduri sunt Marimekko și Pentik. Decorațiunile interioare și accesoriile pentru casă vă vor cuceri. Mai ales cele cu reni. În inima oricărei femei bijuteriile au un loc aparte, iar cele făcute din aur lapon sunt cu adevărat speciale. Inspirate din cultura sami sau natura din Laponia, inelele pot fi făcute și din argint. Găsiți și produse hand-made sau puteți merge chiar în ateliere, pentru a lua parte la procesul de creație.
Finlanda este acoperită de păduri, iar suvenirurile din lemn nu lipsesc din magazine. Nici cele din piele de ren, care se găsesc sub formă de genți, mănuși, curele, cercei și alte produse. Nu trebuie să vă faceți griji nici pentru haine. Există o gamă largă de produse speciale pentru iarnă și bineînțeles renumita firmă finlandeză Ecco. În magazinele din Rovaniemi găsiți și cele mai în vogă branduri în materie de beauty și fashion. Dacă vă plac ceasurile, atunci trebuie să știți că renumitul brand de ceasuri sport, Suunto, este finlandez.
Aventuri la Cercul Polar
Aventura face parte din definiția Finlandei. Pentru noi, cei obișnuinți cu ierni mai blânde, numai drumurile înghețate prin ținuturile scandinave pot părea o aventură în sine.
Pentru cei care au nevoie de un nivel ridicate de adrenalină, cursele de raliuri la -30 de grade sunt o provocare. Ajunsă la cea de-a 53 ediție, Arctic Lapland Rally este un adevărat test, atât pentru piloți, cât și pentru mașini. Finlandezii se pot mândri cu o prezență celebră în acest sport, Mika Häkkinen. Dacă stai bine cu aptitudinile pe gheață și ești în zona Ivalo sau Saariselkä, poți încerca și cartingul.
Un sport de iarnă unic în lume este cursa de reni. Dacă în mod normal acesta era practicat doar de crescătorii de reni, în prezent oricine are șansa să devină un gladiator finlandez. Există cursuri la fermele de reni unde instructorii oferă lecții de mânuire a saniei și a animalelor, în condiții de siguranță.
O provocare artică este și jocul pe echipe de pe pantele înghețate ale unui renumit resort finlandez, Levi Ski. Competiția include probe de anduranță, dar și o alergare de 10 km în zăpadă. Fiind un adevărat test de caracter, adevărata victorie este să ajungi la linia de final în echipă, iar sloganul acestei întreceri este: „Nu eu, noi!”
Pentru schiori, Laponia este un ținut sfânt. Aici, acest sport este la el acasă. Din octombrie până în mai, pârtiile sunt pregătite pentru aventură. Pentru un plus de adrenalină, cățărarea pe cascadele înghețate este ideală. Korouoma, în regiunea Posio, este o cascadă spectaculoasă pe care o puteți vedea într-unul din tururile organizate.
Pescuitul la copcă este și el un sport apreciat în Finlanda. Cu o freză pentru găurit gheața, o undiță specială și un scaun comod, poți începe oricând aventura pe lacurile înghețate.
La 10 minute distanță de Levi, există pădurea familiei Raekallio, unde puteți adopta un arbore. Ei au numit această aventură „Halipuu” și spun că își doresc să ofere oamenilor oportunitatea de a se reconecta cu natura atât de iubită de finlandezi.
Să ieșiți din saună și să înotați în apele reci ale Laponiei poate fi cea mai mare provocare. Schimbarea bruscă de temperatură pune sângele în mișcare și îmbunătățește circulația. Ne ajută și la întărirea sistemului imunitar.
Și aventura cu husky este extrem de distractivă. Să conduci o astfel de sanie trasă de șase câini cu personalități diferite este o experiență de neuitat. Am mers cu ei pe lacurile înghețate și prin păduri, într-o tură de zeci de minute și ne-au rămas în suflet pe viață.
Nici plimbarea cu snowmobilele nu trebuie ratată. Singura condiție este să aveți carnet de categoria B. De instructaj și echipament se ocupă firma de unde închiriați vehiculul.
În drum spre Inari, am găsit o fermă de reni, iar proprietarul ne-a permis să îi fotografiem chiar în țarcul lor.
Peisajele sălbatice au o frumusețe aparte, iar luminile nordice uimitoare le completează perfect. Dacă vreți să cunoașteți cu adevărat Laponia, locurile mai puțin turistice vă pot conduce în lumea regatului de gheață. Parcul Național Pallas-Yllastunturi în lumina apusului este fascinant.
Misterul nopții polare
De la sfârșitul lui noiembrie, deasupra liniei Cercului Polar, începe noaptea polară. În această perioadă zilele sunt extrem de scurte și soarele nu răsare. Chiar și așa, nu este beznă totală, razele soarelui de sub orizont se reflectă în atmosferă și generează câteva ore de lumină. În cel mai nordic sat din Laponia, Nuorgam, noaptea polară durează aproximativ șase săptămâni, din 24 – 25 noiembrie, până la mijlocul lunii ianuarie.
Frigul și întunericul sunt semne pentru natură să încetinească ritmul. Lipsa luminii afectează organismul uman și finlandezii resimt asta prin simptome de oboseală, somnolență, energie scăzută și chiar depresie. 10% dintre localnici resimt tulburările afective sezoniere. Pentru a combate această astenie, aceștia recurg la terapia prin lumină.