Premiată cu două valoroase trofee la Premiile Grammy din acest an, Lady Gaga rămâne şi în topul preferinţelor muzicale britanice. Excentrica artistă a fost desemnată…
… aşadar marea câştigătoare din acest an la Premiile muzicale Brit Awards, aflată la cea de-a 30-a ediţie şi desfăşurată marţi seară la Londra.
Nominalizată la trei categorii, artista a urcat tot de atâtea ori pe scenă pentru a-şi ridica trofeele, reuşind să îl „ detroneze” chiar şi pe pop-starul britanic Robbie Williams, propus tot la trei categorii.
Tânăra cântăreaţă în vârstă de 23 de ani şi-a adjudecat premiul pentru cea mai bună cântăreaţă internaţională a anului – în faţa Rihannei, a lui Ladyhawke şi a cântăreţei Norah Jones – pentru „ cel mai bun album” , „ The Fame” , înregistrând cele mai mari vânzări de discuri în Marea Britanie în 2009, fiind totodată desemnată „ revelaţia anului” .
Faimoasă pentru stilul sau excentric, Lady Gaga nu şi-a ieşit din tipare nici de această dată. Cu o mască din dantelă pe faţă şi o perucă uriaşă, câştigătoarea a impresionat, în acelaşi timp, publicul, prin interpretarea de excepţie a piesei „ Telephone” , un tribut adus designerului britanic Alexander Mcqueen, care s-a sinucis săptămâna trecută.
Marcată de tragicul eveniment, aceasta a ales să renunţe la întregul program pe care îl pregătise pentru ceremonie şi să intrepreteze un recital sobru, dedicat designer-ului.
Aparent surprinsă de cele trei trofee, dar şi emoţionată, cântăreaţa a ţinut să mulţumească fanilor pentru încrederea acordată. „ Fanii mei sunt primii care au crezut în mine. Va mulţumesc foarte mult!” , a spus aceasta.
De pe lista premiaţilor nu a lipsit însă nici Robbie Williams, care, deşi a concurat pentru „ cel mai bun solist britanic” , desemnat câştigător de patru ori în anii precedenţi, acesta a primit doar premiul onorific pentru contribuţia extraordinară adusă muzicii britanice.
Ce mai bună cântăreaţă britanică a fost desemnată Lily Allen, în timp ce „ Lungs” a adus lui Florence And the Machine premiul pentru „ cel mai bun album a anului” din Marea Britanie.
Dacă muzica pop tronează la feminin, atunci rap-ul rămâne apreciat la masculin, prin trofeul câştigat de rapper-ului american Jay-Z, pentru cel mai bun cântăreţ internaţional, în locul lui Bruce Springsteen şi a lui Eminem.
Nici artiştii britanici nu au fost neglijaţi din topul favoriţilor la Brit Awards, aşa că cei de la JLS (Jack the Lad Swing) au plecat acasă cu două premii, pentru „ revelaţia britanică a anului” şi „ cel mai bun single” cu „ Beat Again” .
Un premiu onorific au primit şi cei de la Oasis, pentru „ (Whats the Story) Morning Glory?”, desemnat „ albumul britanic al ultimilor trei decenii”. În cursa pentru premiu s-au aflat şi Coldplay cu „ A Rush of Blood to the Head” , Dido – „ No Angel” , Duffy – „ Rockferry” sau Phil Collins – „ No Jacket Required” .
Trupa anilor 90, The Spice Girls, au primit distincţia pentru cea mai bună performanţă live cu „ Wannabe/Who Do You Think You Are” la Brit Awards 1997.
Papa Benedict, pe lista nominalizărilor la Classical Brit Awards
Pentru cine nu ştie, Gala Brit Awards premiază şi muzica religioasă. În fiecare an, pe 13 mai, Classical Brit Awards decernează cele mai prestigioase premii în Regatul Unit în domeniul muzicii clasice.
Pe lista nominalizărilor se află şi Papa Benedict al XVI-lea, vocea căruia este înregistrată pe cel mai recent album de rugăciuni şi cântări bisericeşti.
Pe lista nominalizărilor au fost incluse cele mai vândute 10 albume în Marea Britanie în ultimele 12 luni.
Numele câştigătorilor Classical Brit Awards vor fi anunţate pe 13 mai în cadrul ceremoniei anuale de la Royal Albert Hall din Londra.
Foto: NorthFoto