Toată lumea ştie cât de frumoasă este ţara noastră, însă atunci când o iei la pas cu familia, pentru scurte drumeţii, descoperi peisaje atât de minunate încât îţi taie răsuflarea. Vă prezentăm în continuare câteva lacuri cu Fainoşag, pe care merită să le vizitezi alături de cei dragi, într-un weekend relaxant.
Lacul Capra este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transfăgărăşan, obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi dacă vă aflaţi în apropiere. Lacul, aflat la pe versantul sudic al Masivului Făgăraş, se află la o altitudine de 2230 metri şi îmbie turistul să îşi tragă sufletul chiar şi numai pentru o clipă în mijlocul naturii. Pe malul sudic al Lacului Capra, un lac cu Fainoşag, unde trebuie să ajungi cu familia, se află un platou pentru campare, care oferă o privelişte spectaculoasă asupra Vârfurilor Buda, Râiosu şi Muşeteica.
Cu o suprafaţă de aproximativ 8,90 hectare, Lacul Bucura este alimentat de 5 izvoare principale şi reprezintă una dintre cele mai importante atracţii ale Parcului Naţional Retezat, în administrarea căruia este inclus. În zona lacului există şi posibilitatea de a campa, în timpul sezonului estival fiind instalate numeroase corturi. De aici pornesc multe trasee turistice în muntii Retezat şi poţi să urci mai uşor pe vârfurile Peleaga, Păpuşa sau Retezat sau să admiri lacurile cu Fainoşag şi tăurile glaciare, pentru că priveliştile sunt de vis.
Supranumit pe bună dreptate şi „Marea din Bucegi”, Lacul Bolboci se numără printre cele mai impresionante atracţii naturale din întreaga zonă. Pǎdurile de conifere, care freamǎtǎ la fiecare adiere a vântului, înconjoară lacul, iar dincolo de-aceastǎ lume a veşnicilor verzi, se zǎresc mândriile Bucegilor, crestele de peste 2000 m care parcǎ închid aceastǎ lume a nuanţelor între pereţii lor de piatrǎ. Toate aceste detalii farmecǎ privirile cǎlǎtorului care îşi va odihni paşii pe malul lacului Bolboci, lac cu Fainoşag care merită a fi vizitat împreună cu cei dragi.
- Dacă ajungi în zonă, nu rata Lacul Scropoasa, numit și lacul de smarald
Într-o vale imensă, pe care localnicii o ştiu drept căldarea lacurilor, la capătul a şase ore de mers prin abruptul Parâng, te aşteaptă Lacul Gâlcescu şi aproape alte zece lacuri mai mici. Lacul are două maluri largi pe care poţi pune cortul liniştit. Totuşi, este de preferat largul platou din stânga lacului, acolo unde parapetul muntos este mai aproape şi te protejează mai bine de vânt. Prin ape se văd fâşneţii de păstrăvi, pentru că lacul nostru este singurul lac cu Fainoşag populat cu păstrăvi pe cale naturală.
Dacă vă este dor de o desprindere memorabilă de cotidian, cea mai potrivită alegere ar fi un lac cu Fainoşag, cum este Lacul Roşu din Harghita. Cu un istoric legendar, legănat de poalele Carpaţilor Orientali, imaginile Lacului Roşu vor rămâne întipărite în memoria vizitatorilor pentru totdeauna.
Vezi poze și informații despre lacul Colibița, una dintre perlele naturii din România!
Dacă îți plac lacurile de munte, nu rata Lacul Vulturilor, din Munții Siriului
(Foto: Thinkstock)
Ultima modificare septembrie 6, 2021 1:00 pm