Lacul Sfânta Ana ascunde multe taine și are particularități unice în România. Puțini turiști dintre cei care ajung pe malurile lui, știu cu lacul Sf. Ana are cele mai curate ape din țară, aproape similare cu apa distilată.
Cuprins
Lacul Sf. Ana este singurul lac vulcanic din România și s-a format, probabil, cu 10.000 de ani în urmă, în conul stins al unui vulcan din Masivul Ciomatu, din județul Harghita, foarte aproape de stațiunea Băile Tușnad.
Peisajul din jurul lacului, munții, pădurea de brazi, apele lui verzi-albăstrui, liniștea și puritatea locului, plasează lacul Sf. Ana printre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.
Cuprins
Particularități stranii și mistere ascunse în lacul Sf. Ana
Nu doar că este singurul lac vulcanic din România, dar acest lucru îi împrumută lacului Sf. Ana câteva atribute extraordinare. Lacul acesta nu are izvoare. Apele lui s-au adunat și sporesc doar din precipitații. Oricât ar fi de călduroase și secetoase unele veri, apele lacului scad foarte puțin pentru că se evaporă foarte greu.
Lacul Sf. Ana nu este alimentat de izvoare, în schimb are ape de o puritate ridicată, similară cu apa distilată, cu o concentrație foarte scăzută de minerale, de numai 0,0029 ml. Această trăsătură rară și unică la noi se datorează probabil emanațiilor mofetice din conul vulcanului, unde activitatea post-seismică nu a încetat, dar nu mai prezintă niciun pericol în regiune.
Tot datorită apelor sale atât de curate și unice în țară, din anul 2017 s-a luat decizia de a fi interzis scăldatul în lac. Mulți turiști veneau să facă plajă aici și să se bucure de apele care se încălzeau la mal. Lacul face parte acum dintr-o rezervație naturală și trebuie protejat.
Legenda apelor cu puteri miraculoase
Lacul Sf. Ana are ape cu proprietăți miraculoase și mulți localnici spun că au făcut minuni pentru cei care au venit aici cu o durere în suflet. Iar locul este păzit de sufletul curat al unei fete de la care și-a luat numele lacul.
Legenda spune că frumoasa Ana a fost obligată de părinții ei să se mărite cu un băiat pe care nu îl iubea, doar pentru că era înstărit. Oricât de mult a plâns și s-a rugat biata fată să nu fie silită la măritiș, părinții ei nu au vrut să o asculte. În noaptea nunții, când și-a dat seama că nu mai avea nicio speranță, tânăra a fugit și s-a aruncat în apele lacului Sf. Ana, care îi poartă numele. De atunci, sufletul ei curat a ajutat mulți tineri să își găsească perechea în viață, iar pe tinerele căsătorite să aibă copii și să se bucure de căsnicii fericite.
Frumusețea lacului, peisajul mirific și legenda lui a făcut ca aici să se construiască o capelă modestă, închinată Sf. Ana, mama Fecioarei Maria. Multe femei vin să i se închine și multe dintre ele spun că le ajută clipele petrecute la capelă, pe malul lacului.
Misterul din adâncul muntelui
Pe lângă apele lui extraordinare, un alt mister al lacului îl reprezintă gazul care emană, din când în când, din fisurile apărute în peretele muntelui, în apropiere de lac. Cu aproximativ trei zile înainte de furtună sau ploi, gazul ”pișcă”, dacă te apropii să îl miroși.
Se pare că există în continuare o activitate vulcanică în adâncul scoarței și, printr-un mecanism misterios, aceasta este influențată de schimbările atmosferice. Principala componentă a acestui gaz este sulful, de unde vine și mirosul înțepător.
Alte atracții și obiective turistice în apropiere de lacul Sf. Ana
Tinovul Mohoș sau Lacul cu mușchi este o mlaștină formată într-un crater vulcanic, în crae poți vedea cele mai rare plante din România, inclusiv planta carnivoră roua cerului. La Tinovul Mohoș se poate ajunge pe jos, de la lacul Sf. Ana într-o drumeție prin pădure.
Băile Tușnad, una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din țară, unde poți face băi termale, tratamente și proceduri medicale, dar și drumeții pe munte, excursii cu bicicleta și ski în sezonul rece.
Băile Balvanyos, stațiune balneoclimaterică permanentă, situată în județul Covasna pe teritoriul comunei Turia. Este recunoscută pentru apele sale minerale și peisajele de vis.
Biborțeni, comuna renumită pentru apele sale minerale, aflată la numai 45 km de orașul Sfântu Gheorghe.
Cum ajungi la Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana se află la o distanţă de 55 km de Miercurea Ciuc, 48 km de Sfântu Gheorghe și respectiv 33 km de oraşul Târgu Secuiesc.
La lacul Sfânta Ana se poate ajunge pe DN12 (Miercurea Ciuc-Sfântu Gheorghe) din punctul de intersecţie cu drumul judeţean 113 din localitatea Bixad. Dinspre Târgu Secuiesc poate fi atins din direcţia Turia pe DN 113.
Băile Tuşnad se află la 4,5 km de lacul Sf. Ana. Din stațiune se poate ajunge pe jos, urmând traseul marcat cu cruce roşie, care durează aproximativ o ora jumate.
Dinspre Lăzăreni pornind în direcţia nord, urmărind semnul cu cruce roşie apoi cel cu cruce albastră, distanţa până Tânovul Mohoş este de aprox. 10 km, iar până la Lacul Sfânta Ana încă 2 km, în total 3 ore de mers pe jos.
foto: Adina Stănilă
Cauți o destinație perfectă în România? Nu uita de Delta Dunării, un paradis care merită vizitat în orice anotimp
Ultima modificare octombrie 18, 2022 2:28 pm