Cel mai tânăr lac din România, Lacul Roșu are o frumusețe stranie. Cioturi de copaci ies din ape, aducând aminte de legenda lui sângeroasă. Dar peisajele sunt fabuloase și zona deosebit de frumoasă lângă Lacul Roșu.
Cuprins
- 1 Un cutremur masiv și o legendă sângeroasă
- 2 Povestea reală de la Lacul Roșu
- 3 De unde vine culoarea roșie
Localnicii își mai aduc aminte că multă vreme Lacul Roșu a purtat numele de Ucigașul. Legenda spune că lacul s-a format în anul 1838, în urma cutremurelor puternice din lunile ianuarie și februarie. Apele s-au adunat într-o vale generoasă care a devenit azi unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.
Cuprins
Un cutremur masiv și o legendă sângeroasă
Cutremurul din luna ianuarie 1838 a avut o magnitudine de 6,9 pe scara Richter și a dizlocat straturile de pământ nisipos depuse pe versantul nord-vestic al muntelui Ghilcoș. Pământul a închis valea unde s-au adunat treptat apele lacului din izvoare și din precipitațiile bogate. Pădurea a fost inundată, copacii au murit și au rămas cioturile lor pietrificate pe fundul lacului.
Povestea spune că în valea cu pricina ar fi fost o așezare de munteni din care nimeni nu a mai scăpat cu viață. Alunecarea masivă de teren a ucis locuitorii, ciobanii, caii și oile pe care le aveau, înroșind pământul de sângele lor.
Povestea reală de la Lacul Roșu
Legenda este stranie și atrage curioșii. Dar realitatea este cu totul alta și mult mai așezată. Alunecarea de teren este un fapt istoric, consemnat în cronicile vremii, dar în valea lacului de azi nu se afla nicio așezare. Din contră, era o zonă pustie, greu accesibilă și sălbatică.
Lacul Roșu a format un microclimat benefic și a adus mai târziu turiștii începând cu anii 1920. Zona a devenit din ce în ce mai atrăgătoare și mai dezvoltată, cu pensiuni și hoteluri, cu trasee pentru drumeții, cu locuri frumoase pe malul lacului pline de flori.
Aerul blând și curat este benefic pentru tratarea stărilor de extenuare fizică şi psihică, insomnii și neurastenii. Temperatura medie anuală este de 8°C, peste media de 6°C a depresiunilor intramontane, deoarece valea este practic ferită de vânturi puternice.
De unde vine culoarea roșie
Lacul Roșu s-a format în urma cutremurului la poalele Muntelui Hăşmaşul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanţa de 26 km de Gheorgheni. La ultimele măsurători, efectuate în anul 1987, lacul se întindea pe un perimetru de 2.830 m, și poate fi înconjurat la pas într-o scurtă drumeție de aproximativ o oră.
Află mai multe detalii despre Cheile Bicazului și frumusețile naturale ale acestei zone!
Lacul Roșu este alimentat de patru pâraie mari şi încă 12 cursuri de apă temporară, dintre care cele mai importante sunt: Vereșcheul (Roşul), Licaşul, Suhardul, Oii și Ucigaşul. Unele dintre aceste ape au transportat o gresie de culoare roșie care, în urmă cu zeci de ani, dădea o culoare roșcată apelor lacului.
În ultimii ani, însă, culoarea roșie nu se mai regăsește, din cauza aluviunilor aduse de ploi și izvoare, dar mai ales din cauza exploatărilor forestiere intensive.
Cu toate acestea, zona este un dar prețios al naturii și unul dintre cele mai frumoase locuri montane din țară. În apropiere, poți face un drum prin Cheile Bicazului, de unde se poate urca pe munte pe trasee către peșteri și stânci de legendă.
Ultima modificare octombrie 13, 2022 12:22 pm