EXCLUSIV: Interviu cu românca ce fotografiază animale sălbatice în mediul lor natural

.

Kinga Mihaly este, de profesie, asistentă medicală, însă fotografia este un hobby pe care îl practică cu cea mai mare pasiune. Membră a Organizației Fotografilor de Natură din România, ea se află în spatele unora dintre cele mai spectaculoase fotografii.

Când avea șapte sau opt ani, Kinga a ținut pentru prima dată un aparat foto în mână. Unchiul ei, care se ocupa cu fotografii de evenimente, i-a arătat prima oară cum se folosește un aparat foto și cum se developează fotografiile. Încă de atunci, Kinga adora să meargă pe munte, să se bucure de păduri, flori și sunetul naturii. Toate fotografiile ei au la bază un principiu stabil: etica față de natură. Tocmai de aceea, Kinga are grijă ca înainte să fotografieze un animal să se documenteze bine asupra speciei, să recunoască dacă animalul este stresat și să știe să se retragă.

Tu când erai copil, ce visai să devii?

Un pic amuzant, deoarece nu am înclinat nici pe departe spre nicio ramură, mai precis nici spre partea medicală, nici spre arta vizuală, mi-am dorit să devin pilot de raliu.

Mai ții minte când ai ținut un aparat de fotografiat pentru prima oară în mâini?

Aveam cam șapte-opt ani când unchiul meu, pe vremea aceea fotograf de evenimente, mi-a arătat cum se folosește un aparat foto, dar și cum se developau fotografiile. Deoarece nu prea înțelegeam mare lucru din folosirea aparatului foto interesul meu l-am îndreptat mai mult către developare, care pe vremea aceea m-a fascinat.

Ce poze îți plăcea să faci pe atunci, când abia descopereai lumea fotografiei?

Cred că orice fotograf la început de drum încearcă mai multe ramuri până-și dă seama ce i se potrivește cel mai mult.

Cum te-ai aventurat către nișa fotografiei de natură? Ce te-a atras la ea?

De mică adoram mersul pe munte , pădurile, florile și sunetul naturii. Cu timpul îmi doream să iau cu mine câte o părticică din momentele frumoase petrecute în natură, așa s-a conturat pasiunea mea pentru fotografia de natură.

Care sunt provocările pe care le întâlnești atunci când faci astfel de fotografii?

Fotografia de natură aduce cu ea multe provocări și o să enumăr doar câteva: Trezitul devreme pentru a prinde un răsărit în vârf de munte, căratul echipamentului pe poteci abrupte sau poziții incomode ca să obții cadrul dorit din unghiul dorit.

În fotografiile tale sunt tot felul de animale sălbatice, surprinse în cele mai ingenue ipostaze. Pe mine m-au uimit, de exemplu, fotografiile cu urși. Pentru cineva care nu cunoaște culisele acestor fotografii, ce detalii poți împărtăși cu noi? Cât de aproape trebuie să fii de animale atunci când le fotografiezi?

Un aspect foarte important este respectul față de natură. Orice activitate desfășurată în natură trebuie realizată cu impact minim asupra animalelor și habitatelor. Fotografierea etică a animalelor presupune o bună documentare a speciei fotografiate, fotograful trebuie să fie conștient în permanență de comportamentul animalelor și să știe să recunoască dacă animalul este stresat, caz în care este important să se retragă.
Pe munte întâlnirile mele cu urșii au fost foarte rare și foarte scurte, nu am apucat să-i fotografiez, astfel fotografiile mele cu urși au fost realizate dintr-un observator.

Te-ai simțit vreodată în pericol când făceai fotografii în zonele sălbatice din România?

Nu, niciodată.

Tu ești membru al Organizația Fotografilor de Natură din România. Povestește-mi puțin despre FORONA și despre rolul tău în cadrul acestui proiect.

FORONA s-a născut din dragoste pentru natură și scopul asociației este promovarea fotografiei de natură și conservarea zonelor naturale. Noi, ca membri și asociația în sine încercăm să fim mereu un exemplu de urmat în ceea ce privește conduita etică și viziunea artistică pe care o împărtășim. Dar pentru a afla mai multe detalii despre activitatea asociației vă invit să aruncați un ochi pe noul site, sau pe pagina de Facebook a asociației. Care este rolul meu? Cred că prin sprijinul fiecărui membru ajutăm la promovarea fotografiei de natură și la protejarea naturii în România.

Ți-a afectat pandemia activitatea de fotograf în vreun fel?

Fiind o persoană activă, restricțiile privind deplasările, respectiv ieșirile în natură m-au afectat foarte mult, fiind și o perioadă când infloreau multe specii de flori pe care-mi doream să le fotografiez.

Care este lecția pe care ai învățat-o de când ești fotograf de natură, pe care ai fi vrut să o știi când erai la început de drum?

Natura m-a învățat că simplitatea este frumoasă, m-a învățat să iubesc lucrurile mărunte, să apreciez detaliile, că fiecare lucru își are rostul lui și este libertatea pe care mi-am dorit-o mereu.

Ești interesat de animalele sălbatice? Vezi cum arată rasul, cât de mare este zimbrul, unde trăiește cerbul sau ce mănâncă porcul mistret!

Ultima modificare noiembrie 25, 2021 2:44 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale