Jocurile Paralimpice 2012: Top 5 atleţi cu proteze care ne inspiră

.

Medalia de aur pe care ne-a adus-o ciclistul Carol Eduard Novak la Jocurile Paralimpice de la Londra de anul acesta aduce în atenţia publicului atleţii care nu s-au lăsat bătuţi. Iată câţiva sportivi şi oameni de excepţie, care au demonstrat lumii că o proteză nu înseamnă condamnarea la invaliditate. Iată care sunt 5 atleţi cu proteze care ne inspiră.
Jessica Rogers, multiple medalii paralimpice deşi merge în mâini
Adolescenta de 15 ani s-a născut cu o boală rară, numită Sindrom de regresie caudală, care înseamnă că s-a născut cu două picioare foarte mici, pe care nu le poate folosi.

Dar asta n-a oprit-o să devină una dintre cele mai bune atlete din lume. Deşi merge în mâini şi are doar 41 centimetri înălţime, tânăra Jess luptă pentru aurul paralimpic la înot, baschet în scaunul cu rotile şi întreceri de viteză în scaunul cu rotile.
Hugh Herr, alpinist fără picioare
Hugh Herr nu s-a născut fără picioare, dar a suferit un accident groaznic în adolescenţă. El nu a renunţat şi acum conduce un laborator în cadrul celebrului Institut de Tehnologie din Massachusetts.

Aici, el produce proteze bionice pentru diverse părţi ale corpului şi insistă că membrele artificiale sunt un avantaj în faţa celor naturale atunci când escaladezi pereţi din rocă dură. Este şi acum alpinist şi urcă adesea pe trasee neîncercate de aventuroşii fără dizabilităţi.

Brian McKeever, schior paralimpic orb
Schior de performanţă încă de când era copil, Brian a început să-şi piardă vederea la 19 ani, din cauza unei boli degenerative. La Jocurile Pralimpice din 2002 şi 2006, Brian McKeever a adus mai mutle medalii de aur, argint şi bronz concurând la bitalon şi schi fond.

La Jocurile de iarnă din 2010, a fost foarte aproape de a deveni primul atlet care concurează în acelaşi an atât la Jocurile Olimpice, cât şi la cele Paralimpice.
Aimee Mullins, actriţă, fotomodel şi atletă fără picioare
Aimee nu este doar o sportivă de performanţă, ci şi actriţă şi model. Ea s-a născut fără ambele oase numite peroneu, ceea ce a însemnat că la doar un an i-au fost amputate ambele picioare de la genunchi în jos.

Faptul că nu avea picioare nu a împiedicat-o să practice mai multe sporturi, încă din copilărie: înot, ciclism, softball, fotbal sau schi. Recent, a fost numită ambasador global al brandului LOreal.
Jeremy Campbell, recorduri mondiale la aruncarea discului
Jeremy Campbell s-a născut tot fără peroneu şi încă speră să concureze la aruncarea discului alături de atleţii fără dizabilităţi. Până atunci, Campbell, 24 de ani, a reuşit să fie primul atlet din Jocurile Paralimpice care să atingă distanţa de 60 de metri la aruncarea discului.

Anul acesta, el speră să aducă din nou aurul paralimpic acasă, în Texas şi concurează şi la săritura în lungime.
Citeşte mai multe despre povestea tristă a accidentului suferit de Carol Eduard Novak şi victoria lui la  Jocurile Paralimpice de la Londra de anul acesta.
Foto: Northfoto, Facebook
 
 

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale