Ştiai că 2012 este primul an când Arabia Saudită trimite femei la Jocurile Olimpice? Dar că Jocurile Olimpice de la Atena, 2004, au provocat criza financiară a Greciei? Află şi alte lucruri interesante despre Jocurile Olimpice moderne!
Primele Olimpiade moderne
● Primele Jocuri Olimpice moderne s-au ţinut la Atena, în 1896. Au participat 14 ţări şi 241 de sportivi, la 43 de probe. În 2008, au participat 10.500 de sportivi din 204 ţări.
● Jocurile Olimpice de iarnă au fost create pentru a găzdui probe imposibil de ţinut în timpul verii. Primele JO de iarnă s-au ţinut în 1924, în Franţa.
● În 1948 s-au ţinut pentru prima dată concursuri destinate persoanelor cu dizabilităţi – scopul era reabilitarea prin sport a soldaţilor răniţi în Al Doilea Război Mondial. În 1960, la Roma, au avut loc Jocurile Olimpice Paralele, destinate exclusiv celor cu handicap. De atunci, Jocurile Paralimpice se ţin în fiecare an olimpic, în acelaşi oraş care găzduieşte şi olimpiada.
● JO din Berlin, 1936, au fost primele care s-au transmis la televizor, dar numai local. JO d eiarnă din 1956 au fost primele transmise internaţional.
Costurile Jocurilor Olimpice
● În ultimii 50 de ani, cele mai costisitoare JO au fost cele de la Londra, 2012 – 14,8 miliarde de dolari – Barcelon, 1992 şi Montreal 1976. Chinezi au refuzat să spună cât au cheltuit cu JO din 2008.
● Oraşul care organizează JO îşi asumă un risc financiar uriaş. Se crede că JO din 2004, Atena, au contribuit la criza în care se află azi Grecia. Autorităţile din Montreal au avut nevoie de 30 de ani ca să plătească datoriile fpcue cu JO din 1976.
Simbolurile olimpice
● Cercurile olimpice care reprezintă simbolul JO reprezintă cele cinci continente locuite. Culorile cercurilor – albastru, galben, negru, verde, roşu – au fost alese pentru că fiecare ţară are cel puţin una din ele pe drapel.
● Steagul olimpic a fost adoptat în 1914, dar s-a folosit prima dată la JO din Antwerp, Belgia, 1920.
● Motto-ul Jocurilor Olimpice este ”Citius, Altius, Fortius”, adică ”mai rapid, mai sus, mai puternic”.
Sporturile Olimpice
● Programul olimpic constă în 35 de sporturi, 30 de discipline şi aproape 400 de probe. Olimpiada de vară include 26 de sporturi, pe când cea de iarnă include 15 sporturi.
● Atletismul, înotul, scrima şi gimnastica artistică sunt singurele sporturi de vară care nu au lipsit de la nicio ediţie a JO.
● Există sporturi recunoscute de Comitetul Olimpic Internaţional, dar care nu sunt incluse în programul olimpic, de exemplu şahul şi surfing-ul. Acestea nu sunt considerate sporturi olimpice, dar pot deveni.
● Pentru ca un sport să fie inclus la JO, el trebuie să îndeplinească mai multe criterii ce ţin de popularitatea lui, imaginea lui, tradiţie şi sănătatea sportivilor.
● Cinci sporturi au fost candidate la includerea în ediţia JO din 2012: golf, karate, rugby, squash şi patinajul pe role. Niciunul din ele nu a primit suficiente voturi în şedinţa Comitetului Olimpic. Însă la JO din 2016 vor fi incluse golful şi rugby.
Ţările participante la Jocurile Olimpice
● Australia, Anglia şi Elveţia sunt singurele ţări care au participat la fiecare ediţie a JO.
● În unii ani, anumite ţări au deci să boicoteze Jocurile Olimpice prin neparticipare. La Melbourne în 1956 au existat trei boicoturi din trei motive diferite, având sau nu legătură cu sportul.
● În timpul Războiului Rece, în 1980 şi 1984, SUA şi Rusia şi-au boicotat reciproc JO. 65 de ţări au refuzat să participe la JO de la Moscova, 1980. În 1984, Uniunea Sovietică şi ţările din Blocul Sovietic, cu excepţia României, au refuzat să participe la JO de la Los Angeles, susţinând că nu pot garanta siguranţa sportivilor.
Scandalurile de dopaj
● La începutul secolului XX, mulţi atleţi au început să folosească substanţe interzise ca să-şi îmbunătăţească performanţele. Primul mare scandal de dopaj aa vut loc în 1904, la proba de maraton.
● În 1960, la Roma, un ciclist danez a murit în timpul concursuluişi s-a constatat că se dopase cu mafetamine.
● În 1968 şi 1988 au avut loc două mari scandaluri de dopaj, în ambele cazuri sportivi pierzând medaliile.
● Spre sfârşitul anilor 90, Comitetul Olimpic a luat atitudine împotriva dopajului, înfiinţând Agenţia Internaţională Anti- Doping. S-a constatat o creşte a numărului de sportivi dopaţi la JO din 2000 şi 2022, în special la haltere şi schi.
Femeile la Jocurile Olimpice
● JO de la Paris, 1900 a marcat prima participare a femeilor la această competiţie. Dar în 1992, 35 de ţări încă mai aveau echipe formate exclusiv din bărbaţi.
● În 1996, Iranul a trimis femeie la JO, la probele de tir. Afganistanul a trimis primele femeie la JO abia în 2004, iar Emiratele Arabe Unite în 2008.
● Până în 2010, trei tări nu trimiseseră niciodată femei la JO – Brunei, Arabia Saudită şi Quatar.
● În Arabia Saudită femeilor li se interzice explicit prin lege să participe la Jocurile Olimpice. Ameninţate că vor fi excluse complet de la JO, cele trei ţări, inclusiv Arabia Saudită au trimis femei la JO de la Londra.
● Singurul sport olimpic la care femeile şi bărbaţii concurează împreună este echitaţia.
● În 2008, încă erau mai multe probe masculine decât feminine la JO.
● La JO de la Londra, 2012, boxul feminin a fost inclus în programul olimpic, ceea ce înseamnă că femeile pot participa la acelaşi sporturi ca şi bărbaţii.
● Există două discipline olimpice la care bărbaţii nu pot participa: înotul sincron şi gimnastica ritmică.
Medaliile olimpice
● În 1896, numai primii doi clasaţi au primit medalii, de argint şi bronz. Regula actuală a celor trei medalii a fost introdusă în 1904.
● Medaliile pentru locul întâi au fost făcute din aur pur până în 1912, apoi au început să fie fpcute din argint poleit cu aur sau diferite aliaje.
● Fiecare medalie de aur trebuie să conţină cel puţin şase grame de aur pur.
● La unele sporturi – box, judo, etc – nu se stabileşte exact al treilea loc, astfel că ambii învinşi din semifinale primesc medalie de bronz.
Foto: Northfoto