Jeff Ascough – Sfaturi de la cel mai bun fotograf de nuntă din lume

.

Cu o experienţă de peste 25  de ani, britanicul Jeff Ascough (49 de ani) e un trend-setter în fotografia de nuntă, datorită viziunii şi tehnicii sale. 

Jeff Ascough este recunoscut pentru felul în care se foloseşte de lumina naturală în fotografiile sale şi de non-regizarea evenimentelor pe care le acoperă. Este un martor tăcut al nunţii cuplurilor care apelează la el, pe care le redă printr-una dintre cele mai sensibile maniere. Lucrează alături de soţia lui, Sarah, cu care formează o echipă perfectă, chiar dacă stilurile lor nu se confundă.

Foto: Jeff Ascough

 

Fotograful a venit  în România la invitaţia Canon, al cărui ambasador este, pentru a susţine o serie de prezentări dedicate fotografiei de nuntă şi de eveniment. Cu această ocazie, l-am rugat pe Jeff să ne împărtăşească puţin din experienţa lui vastă în domeniul evenimentelor speciale, pentru a le oferi inspiraţie viitorilor miri.

Ce fel de poveşti îţi place să spui prin fotografiile tale?

Cel mai mult îmi place să le ofer mirilor, familiilor lor şi invitaţilor lucruri de care să-şi aducă aminte cu plăcere şi peste 20-30 de ani. Prin fiecare fotografie încerc să spun ceva despre oameni, despre ambianţă, dar cel mai important lucru e că acele fotografii sunt autentice, redau momente adevărate, nu regizăm nimic, nu le spunem oamenilor cum să stea,  cum să pozeze  –  asta e filosofia noastră ca fotografi. Îmi aduc aminte de ziua nunţii mele, de fotografiile de-atunci – care erau foarte tradiţionale, aranjate. Fiica mea, care are 17 ani acum, habar n-are cum a fost ziua nunţii părinţilor ei  – îşi vede bunicii îmbrăcaţi frumos, pe tatăl ei cu păr…  lucruri de genul ăsta… Nu poate să-şi dea seama din fotografii cum a fost acea zi. Şi e păcat, pentru că ziua nunţii e una dintre cele mai importante din viaţă şi ar trebui tratată ca atare.

Vorbeşti cu mirii înainte, totuşi?

Vorbim înainte cu fiecare cuplu, avem un fel de interviu în care ne interesează în mod special datele logistice, loc, timp etc. Ne place să fim surprinşi de oameni. Fiecare nuntă e unică, relaţiile dintre oameni sunt unice.

Să înţeleg că nu intervine rutina…

N-ai cum să te plictiseşti, mereu ai parte de noutate. Într-o zi de muncă trebuie să fii şi jurnalist, şi fotograf portretist, peisagist, de detaliu etc. Ai la dispoziţie 10-12 ore să faci asta şi cred că de aceea încă îmi face plăcere să fotografiez nunţi.

Foto: Jeff Ascough

Cum au evoluat nunţile de-a lungul timpului?

Când am început această meserie, acum 26 de ani, nunţile erau evenimente formale. Iar fotografiile ocupau o mică parte din acea zi. Miresele aveau rochii mari, înfoiate, iar mirii arătau ca nişte pinguini în smokinguri. Apoi a venit criza economică, iar nunţile au devenit mai simple, ceva mai intime. Acum se pare că revine trendul din anii 90, de „show-off”. Dar cred că cea mai mare schimbare e legată de vârstă. Dacă în anii 80-90, mirii se căsătoreau la 20 de ani, acum aceştia se căsătoresc după vârsta de 30 şi ajung şi până la mijlocul al celui de-al patrulea deceniu de vârstă.

Eşti un pionier în fotografia de nuntă, chiar dacă ţie nu-ţi place să ţi se spună aşa…

Da, pare că sunt bătrân! (râde) Fotografia de nuntă a fost privită mereu ca o chestiune formală, cu poziţii aranjate, regizate etc. La mij-locul anilor ‘90, cel puţin în Marea Britanie, eram printre primii care iniţiau stilul de fotografie-documentar. Prin 2002-2003 au început şi alţi fotografi să adopte acest stil. Dar încă se poartă fotografiile studiate. În ziua nunţii, mirii îşi rezervă o oră cu fotograful pentru a face nişte cadre foarte aranjate, portrete. Dar sunt mulţi miri care vor ceva diferit, miresele nu vor să aibă nunţi asemănătoare cu ale prietenelor lor, vor să fie originale. Şi în fotografie se observă acest trend. Iar din punct de vedere tehnic fotografii nu mai au atâtea limitări; cu toate dotările digitale de-acum nu mai există scuza că o fotografie n-a fost expusă corespunzător. E mai uşor să te exprimi acum, fotografiile devin mai creative, pentru că tehnologia permite asta.

Foto: Jeff Ascough

Ce înseamnă un fotograf de nuntă bun?

Trebuie să înţeleagă oamenii. Poţi fi cel mai bun fotograf de fashion, documentar sau advertising, poţi să fii cel mai talentat, dar poţi să te pierzi foarte uşor la o nuntă dacă nu înţelegi oamenii. Fotografii de nuntă trebuie să lucreze bine sub presiune. Sunt ore întregi de muncă, iar clienţii sunt mult mai informaţi, vor fotografii bune de pus pe bloguri, pe reţele sociale etc., iar toată presiunea cade pe fotograf. Ca profesionist, trebuie să înţelegi că nunta e un moment unic în viaţa oamenilor şi trebuie să respecţi asta. Iar aceste amintiri trebuie imortalizate ca atare.

Care ar fi sfatul tău pentru miri când îşi aleg fotograful de nuntă?

În primul rând, trebuie să aleagă pe cineva pe baza lucrărilor pe care le-a făcut. Să le placă fotografiile din portofoliu. În urmă cu câţiva ani, nişte clienţi ne aleseseră, pe mine şi pe soţia mea, pe baza reputaţiei noastre, nefamiliarizaţi cu stilul nostru de fotografiere, şi au încercat să ne impună să facem nişte fotografii care nu ne reprezentau, ne aleseseră doar pentru renumele nostru. I-am refuzat politicos. Mirii trebuie să facă întotdeauna verificări amănunţite, să ceară referinţe, să vadă dacă se apropie de ceea ce vor, să nu fie superficiali în căutări, să vadă, să caute fotografi cu experienţă, să  le vadă munca în ansamblu.

Să nu se zgârcească la bani pentru un fotograf bun. OK, înţeleg, e vorba de buget, dar fotografiile de nuntă sunt singurele care trec proba timpului, rămâi cu ele toată viaţa. Acele momente nu se repetă. Ni s-a întâmplat să avem posibili clienţi care n-au lucrat cu noi din cauza banilor, pentru că nu-şi permiteau, şi ne-au sunat la câteva săptămâni după nuntă, pentru că fotografiile pe care le aveau erau dezastruoase şi ne rugau să le „reparăm”. Deci investiţi dacă vreţi fotografii bune, aşteptaţi-vă să plătiţi un preţ pe măsură. Alegeţi ce vă place, nu se ce poartă.

Ce fel de surprize ţi-a fost dat să vezi la nunţi de-a lungul timpului?

Câteodată, cele mai mari surprize sunt oferite de relaţiile dintre oameni. Nu neapărat dintre mire şi mireasă. Când petreci 10-12 ore cu un grup de oameni, vezi raporturile dintre ei. Sau chiar mirii – când vorbeşti cu ei prima dată la telefon, par foarte emoţionaţi şi stresaţi, foarte încordaţi şi implicaţi, iar în ziua nunţii sunt foarte relaxaţi şi binedispuşi. Oamenii sunt surprinzători.

Ce ar trebui şi ce n-ar trebui să facă mirii la propria lor nuntă?

Să trăiască fiecare moment, timpul va zbura. Să nu se streseze prea mult. Dacă au un wedding-planner şi colaborează cu profesionişti, n-ar trebui să aibă probleme. Să se bucure de acea zi. Mulţi miri se întâlnesc la altar, iar în restul zilei sunt acaparaţi de ceilalţi şi de evenimente. Noi îi sfătuim pe clienţii noştri să-şi rezerve măcar o jumătate de oră în care să stea singuri, să facă o plimbare doar ei doi. E foarte important.

Citeşte şi – Top 10 cele mai frumoase rochii de mireasă din toate timpurile

Citeşte şi – Nunta anului în sport! Ana Ivanovic s-a căsătorit cu Bastian Schweinsteiger în Veneţia!

Ultima modificare mai 1, 2017 11:43 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale