Românii sunt tot mai des ținta atacatorilor cibernetici, iar experții unei companii de securitate informatică au discutat pe larg despre asta.
Atacatorii cibernetici se folosesc de numele unor companii de curierat pentru a-i păcăli să acceseze link-uri periculoase. Experții unei companii de securitate cibernetică au avertizat că deja s-au interceptat 100 de mii de astfel de link-uri la nivel mondial, iar trei sferturi din ele sunt în România. În luna decembrie, victimele vizate proveneau în mare parte din Australia și Germania.
În cazul acestor înșelătorii, atacatorii se folosesc de numele unor firme de curierat, dar și de numele Poștei Române, cu scopul de a păcăli mai ușor oameni. Aceștia din urmă sunt anunțați printr-un SMS sau un e-mail că urmează să primească un colet, iar pentru a urmări unde se află acesta trebuie să dea click pe un link.
„Cine accesează link-ul din mesaj, este condus să își instaleze o așa-zisă aplicație”, a zis Georgiana Iuzic, jurnalist Digi24. „Riscurile sunt mari: de la copierea datelor bancare, până la accesul la agenda telefonică. Ba mai mult, odată intrați în telefonul victimei, atacatorii pot trimite mesaje cu suprataxă altor persoane.
Citește și: O nouă fraudă pe Telegram cu certificate false de vaccinare
Citește și: Studiu: cât de mult se implică tinerii în provocări și farse periculoase pe TikTok
Citește și: De ce electronice și electrocasnice ai nevoie când te muți ”la casă nouă”
Citește și: La ce să ne așteptăm în tech: cinci previziuni pentru viitor
Reprezentanții Poștei Române au transmis oamenilor că ei comunică doar prin adresele oficiale de e-mail ale instituției și nu solicită niciodată furnizarea de informații cu caracter personal sau efectuare de plăți online ale taxelor vamale.
Silviu Stahie, specialist în securitatea cibernetică, a spus, conform Digi24: „Este vorba de o campanie internațională a unei amenințări informatice care se numește flubot, am interceptat peste 100 de mii de SMS-uri în cadrul acestei campanii iar în ultimele zile pare să fie mai mult îndreptată spre țara noastră. Link-urile sunt generate pentru fiecare utilizator în parte. Ca măsură de protecție ar trebui să știe că trebuie să folosească o soluție de securitate. Ele ne vor opri când vrem să mergem mai departe cu link-uri de acel gen”.
Sfatul Directoratului Național de Securitate Cibernetică este ca cei care au transmis date bancare să blocheze imediat cardul. În cazul în care au fost deja păgubiți de atacatori, este bine să depună o plângere la poliție.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare ianuarie 28, 2022 7:28 pm