Întârzii aproape zilnic la birou? Ce lucru bun spune asta despre tine

.
Poate șefii nu te privesc cu ochi buni că depășești aproape zilnic sfertul academic, cel puțin. Însă psihologii susțin că acest lucru rezidă dintr-un optimism incurabil al... întârziatului.

Ce te face să devii ”întârziat cronic”?

Tim Urban, specialist în modele de comportament, a botezat cu mult umor această categorie de oameni, care întârzie des, ca fiind nebuni cu întârziere cronică. Potrivit datelor sale, persoanele care întârzie des, categorie din care face și el parte, nu au o viziune rațională asupra noțiunii de timp, subestimând de fapt numărul de minute de care au nevoie pentru a se pregăti atunci când trebuie să ajungă la destinație.

Citește și: Cum a cumpărat o casă cu o agrafă de birou

O altă teorie legată de persoane care suferă de ”întârziat cronic” sunt mult prea optimiste: au senzația că pot faca totul foarte repede, pentru că tot ce au de făcut va merge ca uns până la destinație. Astfel, dacă pleacă târziu de acasă nu se gândesc că pot prinde numai roșu la semafor, ci îți calculează timpul efectiv de mers, fără probleme, către birou. Deci, ei nu își pot imagina că ceva poate funcționa greșit pe traseu.

Citește și: De ce un trebuie să muncim niciodată mai devreme de ora 10.00

Deși multă lume crede că o persoană care întârzie des este egocentristă și nepoliticoasă, lucrurile nu stau deloc așa. Este normal să crezi că o persoană care se comportă astfel nu pune preț pe timpul lui sau pe al celor din jur și de aceea nu îi pasă prea mult de timpul pe care îl pierzi așteptând-o. De fapt, motivul pentru care întârzie este acela că îi pasă prea mult de modul în care va apărea în fața ta, de aceea petrece mult timp pregătindu-se.

Poate fi vindecată o persoană care întârzie?

La fel cum un pesimist înnăscut nu poate deveni peste noapte un optimist, un introvertit nu se poate transforma într-un extrovertit, o persoană care întârzie des nu se poate metamorfoza într-una punctuală. Însă, pot găsi modalități prin care pot reduce timpul de întârziere. ”Pur și simplu trebuie să îți antrenezi mintea pentru a avea o abordare diferită față de cea inițială”, este sfatul Lindei Sapadin, specialist în managementul timpului.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton