Insula Crăciunului este locul unde natura a săvârșit unul dintre cele mai fabuloase acte de creație. Nu este doar o destinație de vacanță, ci o adevărată aventură într-o lume tropicală magică.
La țărmul Oceanului Indian, pe teritoriul australian, 135 de km² de stânci abrupte într-o îmbinare desăvârșită cu pădurea și apa mării au primit numele de Insula Crăciunului. La adăpostul acestei impresionante opere a naturii stau păsări și plante unice în lume, care s-au dezvoltat într-un mediu nepreturbat de poluare.
La 2.360 km Nord-Vest de Perth, în Australia de Vest și la 500 km la Sud de Jakarta, Indonezia, întinderea a fost descoperită în ziua de Crăciun a anului 1643 de navigatorii britanici. Chiar dacă vasul comandantului William Mynors nu a reușit să se apropie de chei din cauza coastei, insula a apărut inclusă pe o hartă publicată în 1666. Teritoriul locuit de aproximativ 1500 de oameni a trecut în administrarea Australiei abia în 1958 și are capitala la Flying Fish Cove.
Insula Crăciunului este atolul cu cea mai mare suprafață de uscat. Muntele a fost inițial un vulcan, iar cele mai multe roci sunt formate din calcar ce s-a acumulat din creșterea coralilor timp de milioane de ani. Stâncile abrupte de-a lungul celei mai mare părți din coastă dau naștere brusc la un platou central. Insula este acoperită în principal de pădurea tropicală, din care 63% este Parcul Național.
Mai există o insulă a Crăciunului și în arhipeleagul Kiribati, care poartă denumirea de Kiritimati, traducerea cuvântului Christmas din limba engleză. Aceasta se află în Oceanul Pacific și locuitorii de aici sunt primii care trec în noul an, datorită poziției geografice și a fusului orar.
Aceasta nu este o destinație clasică pentru vacanța de Crăciun, în ciuda numelui pe care îl poartă. Dar poate fi una dintre cele mai frumoase aventuri cu iz tropical pentru iubitorii de natură. Din luna mai și până la începutul lui decembrie temperaturile sunt de 20 – 30 de grade, perfecte pentru explorarea plajelor. Abia la final de an începe sezonul ploios, conform Libertatea.ro.
Apele calde și limpezi găzduiesc multe specii de pești tropicali, delfini și balene, pe care le puteți admira în voie. De asemenea, una dintre atracțiile prinicipale sunt coralii. Pasionații de scuba-diving ar trebui să știe că aici este paradisul scufundărilor.
Vizita în acest regal al naturii poate fi ocazia perfectă pentru a pescui. Australienii sunt experți în asta, iar pradă este din belșug.
Migrația crabilor de pe Insula Crăciunului
Un fenomen spectaculos se întâmplă aici în fiecare an, la începutul sezonului umed. Peste 100 de milioane de crabi roșii, din cele 14 specii locale, ies din pădure și traversează insula în căutarea oceanului, pentru a se reproduce, iar larvele migrează în ocean.
La finalul sezonului ploios, crabii roșii se retrag din nou în adăposturile din pădurile răcoroase și umede.