Pisicile sunt nu doar încăpăţânate, ci şi foarte curioase, aşa că nimic din ce ai în casa nu va scăpa de o „inspecţie” riguroasă, spune dr. Ionescu. Tocmai de aceea nu poţi lăsa mâncarea ta la vedere şi trebuie să renunţi la plantele din casă pentru că unele din ele sunt periculoase. Dacă gustă din ferigă pisica poate intra în şoc anafilactic, iar cactusul poate să o înţepe, provocându-i şi infecţii.
Dacă ai un caine în perioada de creştere, nu ai voie să laşi la vedere papuci sau cabluri electrice pe care le va roade negreşit.
Ca şi noi, animalele au nevoie de mişcare. Pisica trebuie să facă „sport” cel puţin 45 de minute pe zi, în timp ce un căţel de talie mică trebuie să meargă cel puţin cinci kilometri zilnic. Dar pentru cei de talie mare distanţa creşte, ne avertizează dr. Ionescu şi nu trebuie ţinuţi doar în lesă , ci au nevoie şi de libertate pentru a putea alerga în voie. În lipsa mişcării suficiente, câinele va avea probleme renale, musculare şi articulare.
Medicul mai spune că atunci când vine de afară câinele se poate spăla pe lăbuţe, în jurul anusului şi la botic, dar numai cu apă. Baia generală se face cu şampon dermatologic şi doar de două ori pe an în cazul căţeilor. Se pot peria odată la câteva zile, un periat riguros având valoarea a două băi. La pisici, periatul este obligatoriu în fiecare zi, iar băiţa nu este necesară, mai ales că o astfel de încercare este un chin şi pentru felină şi pentru stăpân.
Dacă pisica nu se poate dresa, ea fiind încăpăţânată şi independentă, căţelul trebuie educat, la fel ca un copil. „Un câine intrat într-o familie priveşte familia respectiva ca pe o haită. Întotdeauna va încerca să devină şeful haitei. Dacă există un membru al familiei care să se împună pe acela îl va asculta, dar se va ataşa de un singur membru al familiei, nu neapărat de cel pe care îl ascultă. De obicei, masculii se ataşează de o femeie, iar femelele de un bărbat”, explică dr. Ionescu.
În final, dr. Ioana Ionescu ne recomandă să ducem prietenul patruped la control cel puţin o dată la trei luni pentru că, cel mai adesea, animalele se îmbolnăvesc fără ca noi să ştim. Controalele de rutină şi sfaturile avizate din partea veterinarului sunt foarte importante pentru sănătatea animalului.