„Inglourious Basterds” nu este favorit la Oscar

.

Noul sistem de votare propus de Academia Americană de film în acest an nu va lăsa loc pentru prea multe surprize în ce priveşte câştigătorul celui mai râvnit Oscar.
Deşi lista nominalizărilor la „cea mai bună peliculă” a fost extinsă la zece faţă de cinci filme propuse, cum era până acum, noul regulament, bazat pe ordinea preferinţelor, va favoriza tot filmele populare, de genul „Avatar„, spun analiştii americani, şi va dezavantaja filme precum „Inglourious Basterds”.

Un film impresionat şi apreciat, se pare doar anul trecut, producţia lui Quentin Tarantino, precum şi filmele de animaţie – „Up” – sau cele din categoria SF, cum este „District 9″, au cel mai mult de pierdut prin aplicarea noului sistem.
 
Procesul de selecţie preferenţială înlocuieşte votul simplu, folosit din 1943, prin care fiecare membru alegea o singură peliculă dintre cele nominalizate la câştigarea Oscarului pentru cel mai bun film.  

În loc de a pune o cruce în dreptul filmului ales, membrii Academiei vor indica de această dată a doua lor opţiune, apoi a treia opţiune şi aşa mai departe”, a explicat Tom Sherak, preşedintele Academiei de film americane, filmul câştigător fiind cel care va primi cel mai mare sprijin din partea majorităţii votanţilor.
 
Astfel, va fi contabilizat numărul de locuri I obţinute de fiecare film în parte. În cazul în care unul dintre filme obţine mai mult de 50% dintre voturile pentru locul I, el va fi automat declarat câştigător. În schimb, dacă niciun film nu va obţine majoritatea, peliculele nominalizate vor fi eliminate progresiv, în funcţie de numărul de nominalizări pentru locul I obţinute.  

Pe de altă parte, dacă filmul care este desemnat lider în una dintre etape este eliminat, pelicula clasată pe locul al doilea în grupul de voturi va trece pe locul întâi, astfel că se va face o nouă numărătoarea a voturilor pentru prima poziţie, urmând ca eliminările şi renumararea să continue până ce va rămâne un singur film, care va fi declarat, în final, câştigător.

Aşadar, producătorii de film trebuie să se asigure că peliculele lor se bucură de un sprijin cât mai mare din partea membrilor Academiei de film.

În opinia lui Gabriel Rossman, sociolog şi profesor la Universitatea din California, „este puţin probabil ca premiul să revină unui film neprevăzut”, astfel încât, chiar dacă „Inglourious Basterds” va fi selectat printre filmele populare, acesta va fi descalificat definitiv încă din prima rundă de distribuire a voturilor.

«Inglorious Basterds», care are mulţi susţinători, dar şi mulţi opozanţi deopotrivă, este tipul de film care va avea cel mai mult de pierdut de pe urma noului sistem”, consideră acesta.  
 
Cu toate acestea, producătorul filmului Harvey Weinstein se arată încrezător în ce priveşte şansele pe care le are filmul său.

Sunt convins că vom câştiga premiul pentru cel mai bun film. «Inglorious Basterds» a plăcut foarte mult cinefililor, în plus, cred că a sosit vremea lui Quentin. Vom merge cu gândul să câştigăm premiul şi chiar îl vom lua”, a declarat acesta săptămâna trecută.

Decizia Academiei Americane de a creşte numărului peliculelor a fost luată doar pentru a creşte suspansul şi a reda culoare spectacolulu, precum şi pentru a revitaliza audienţele de televiziune în scădere.  

Această decizie va avea rezultatele scontate, cu atât mai mult cu cât cele mai mari trei succese de casă din 2010 – „Avatar”, „The Blind Side” şi „Up in the Air” – fac parte dintre filmele nominalizate.

Urmăreşte trailerul HD al filmului „Inglorious Basterds” în galeria video de mai jos.

Foto: NorthFoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton