Prin ce orașe din România trece paralela 45

.

Știai că paralela 45 a avut cândva un monument pe teritoriul țării noastre? Poate că ai auzit deja că există mai multe orașe din România pe unde trece paralela 45, dar poate nu le știi pe toate! Chiar dacă este o linie imaginară, ea poate fi un simbol pentru turismul local.

Stiai ca România este străbătută de paralela 45 care trece si prin New York! De asemenea, ea este traversată de un singur meridian, și anume de meridianul 25. Din punct de vedere geografic, România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre paralela 45 și meridianul 25.

Ceea ce este curios este că una dintre cele mai frumoase cascade românești, cascada Bigăr, este traversată de linia imaginară a paralelei 45. Alături de cascada Bigăr, mai sunt câteva orașe prin care trece paralela 45, iar simbolul acesteia ar putea fi exploatat din punct de vedere turistic de către autoritățile locale.

Ce sunt paralelele și meridianele

Prin ce orașe din România trece paralela 45

Având o formă sferică, globul pământesc a fost împărțit în cercuri, folosind linii paralele cu Ecuatorul și linii arcuite care se intersectează la cei doi poli, numite meridiane. Aceste paralele și meridiane sunt notate cu grade, deoarece ele înscriu pe Glob cercuri sau semicercuri.

Meridianele sunt cercurile imaginare care se intersectează la Polul Nord și la Polul Sud. Primul meridian, de la care începe numărătoarea celorlalte meridiane către est și, respectiv, către vest, este notat cu gradul 0 și trece prin apropierea Londrei, prin localitatea Greenwich. Primul meridian împarte Pământul în două emisfere: emisfera vestică, la apus de primul meridian, și emisfera estică, la răsărit de acesta.

Întregul glob este împărțit în 360 de meridiane, fiecare la distanță de 1 grad unul de celălalt. Meridianele mai poartă și numele de longitudini. Dintre acestea meridianul către est care are gradul 25 trece prin țara noastră.

Intersecția dintre paralela 45 și meridianul 25 se găsește pe teritoriul țării noastre în județul Argeș, în apropiere de Mioveni.

Paralelele sunt cercuri imaginare, paralele cu linia ecuatorului, care rulează de la est la vest. Și cercurile paralele sunt trasate la distanță de 1 grad unul de celălalt, la fel ca meridianele. Dacă împărțim un meridian în grade, începând de la ecuator spre Polul Nord, vom avea 90°; spre Polul Sud sunt iarăși 90°. Dacă prin aceste puncte se duc cercuri paralele, avem 90 de paralele în emisfera nordică, la depărtare de câte 1°, și tot atâtea în emisfera sudică.

Lungimea cercurilor paralele descrește de la ecuator spre poli, spre deosebire de cercurile meridiane, care au toate aceeași lungime. Paralele mai poartă numele de latitudini.

Cele mai importante paralele pentru orientarea pe glob și pentru cercetători sunt:

  • Paralela Capricornului – 23 grade și 30 de minute sud
  • Paralela Racului – 23 de grade și 30 de minute nord
  • Cercul Polar de Nord – 66 de grade și 30 minute nord
  • Cercul Polar de Sud – 66 de grade și 30 minute sud

Aceste paralele și meridiane se intersectează pe hartă sau pe globul geografic în unghi drept, formând o rețea de grade. Cu ajutorul rețelei de grade se poate determina poziția oricărui punct de pe hartă.

Ce este paralela 45

Având în vedere că, de la Ecuator până la Polul Nord, sunt 90 de paralele, am putea crede că paralela 45 care traversează România se află chiar la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord.

În realitate, Pământul nu este un glob perfect. El este ușor bombat la Ecuator și turtit la poli din cauza forței centrifuge, determinată de viteza de rotație a Pământului. Așadar, România nu se află chiar la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord, dar suficient de aproape.

România este traversată de paralela 45 Nord aproximativ prin centrul țării, iar această linie imaginară trece prin câteva orașe importante și marchează câteva destinații turistice interesante.

Cândva, în județul Prahova, în apropierea orașului Băicoi, în locul în care paralela 45 intersectează DN1 a fost ridicat un monument deosebit pentru a marca acest punct geografic. Aici era un glob pământesc din inox impresionant! Dar imediat după Revoluție a fost furat. Din monument a mai rămas doar postamentul de beton pe care se mai vede doar inscripția Paralela 45.

Prin ce orașe trece paralela 45 în România

Paralela 45 Nord traversează câteva orașe frumoase din țară, care ar putea marca acest lucru și ar putea profita de simbolul paralelei 45 din punct de vedere turistic.

Târgu Jiu

Paralela 45 trece prin partea de sud a orașului faimos pentru lucrările maestrului Constantin Brâncuși care pot fi admirate în parcul orașului și pe Calea Eroilor. Este vorba de Masa Tăcerii, de Poarta Sărutului și de Coloana Infinitului.

Orașul a fost atestat documentar în 1406, pe vremea lui Mircea cel Bătrân, și s-a dezvoltat ca un important nod comercial, fiind situat la intersecția drumurilor din Transilvania și Oltenia cu drumul care ducea la Dunăre.

Târgu Jiu este recunoscut pentru operele lui Constantin Brâncuși, dar în acest oraș s-au mai născut și alte personalități românești: Tudor Vladimirescu – conducătorul Revoluției de la 1821, Gheorghe Magheru și Christian Tell – conducătorii Revoluției de la 1848, Ecaterina Teodoroiu – „Eroina de pe Jiu” care s-a jertfit în Primul război mondial, Horațiu Mălăele – actor, Sergiu Nicolaescu – regizor, scenarist și actor român.

Râmnicu Vâlcea

Paralela 45 trece foarte aproape de partea de nord a orașului, una dintre cele mai frumoase localități ale Olteniei. Județul Vâlcea are numeroase atracții turistice, renumita stațiune Olănești, alături de Călimănești și Căciulata, băile Govora, lacul Vidra, atelierele de ceramică de la Horezu sau parcul național Buila Vânturarița și numeroase mănăstiri și schituri de o frumusețe rară.

Pitești

Paralela 45 trece prin nordul orașului Pitești, cunoscut pentru industria auto, dar și pentru frumoasa pădure Trivale, pentru clădirile istorice în stil brâncovenesc, dar și pentru celebrul conac Dinicu Golescu. Tot la Pitești se desfășoară în fiecare primăvară Simfonia Lalelelor, o expoziție în aer liber cu numeroase specii de lalele, dintre care cele mai multe sunt cultivate în parcul de pe malurile râului Argeș.

Târgoviște

Fostă capitală a Țării Românești, orașul are drept emblemă Turnul Chindiei și ceea ce a a mai rămas din Cetatea Târgoviștei, dar și biserica domnească din incinta Curții Domnești. Paralela 45 trece prin partea de nord-vest a orașului, în care mai poți vizita Biserica Stelea, Parcul Chindiei, Grădina Zoo sau casa atelier a pictorului Gheorghe Pătrașcu.

Buzău

Județul Buzău este situat în partea de sud-est a României și este faimos pentru mulți turiști români pentru Vulcanii Noroioși de la Berca. Paralela 45 trece prin partea de sud a orașului, de unde poți pleca în scurte excursii către Tabăra de Sculptură de la Măgura și Mănăstirea Ciolanu, către Vulcanii Noroioși, către Barajul de la Siriu sau către mănăstirile rupestre din zona Alunișului.  

Brăila

Brăila este situată foarte aproape de paralela 45 care trece prin partea de sud-est a orașului port. Brăila este frumoasă prin arhitectura ei eclectică și pentru faleza de la Dunăre. Este orașul lui Panait Istrati, al Haricleei Darclee, al Anei Aslan și al lui Mihail Sebastian, doar pentru a numi o mică parte din personalitățile care s-au născut aici.

Tulcea

Paralela 45 traversează Delta Dunării și trece prin sudul orașului Tulcea, devenit acum un important centru turistic ecologic. Orașul este cunoscut pentru Muzeul de Istorie și Arheologie, precum și pentru Croaziera pe Delta Dunării, dar și pentru deliciile culinare specifice acestei regiuni.

Din rezervația Deltei, paralela 45 își continuă linia imaginară peste Marea Neagră, ea traversând un număr de 7 mări și oceane în total.

Alte localități traversate de paralela 45 în România

Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din lume. Care este povestea ei 2

Alte localități mai mici aflate foarte aproape de paralela 45 sunt Oravița, Baia de Aramă, Tg. Cărbunești, Mioveni, Poneasca, Băbeni, Filipeștii de Pădure, Urlați sau Mizil.

Și cascada Bigăr se află pe traseul acestei paralele. Cascada face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, din județul Caraș-Severin. Mai exact, Cascada Bigăr se află în Valea Minișului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN57B și aproximativ la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator.

Cascada este formată de izbucul Bigăr, un izvor subteran puternic, cu activitate intermitentă, care funcţionează pe principiul sifonului. Când apa adunată într-un gol carstic atinge nivelul cotului sifonului, iese brusc la suprafaţă. La mică distanţă de izvor, apa bogată în calcar se varsă în râul Miniş, de pe o stâncă acoperită de muşchi, formând o cascadă de tuf calcaros. Chiar dacă o parte din peretele de calcar s-a prăbușit, cascada și-a păstrat frumusețea deosebită pentru care a fost inclusă de mai multe ori în topurile internaționale cu cele mai frumoase cascade din lume.

Ce țări mai traversează paralela 45

De-a lungul globului, paralela 45 traversează 16 state și ajunge în orașe renumite precum New York, Quebec, Torino din Italia sau Grenoble din Franța. Iată lista țărilor care sunt traversate de paralela 45 Nord:

  • Franța (Grenoble, Bordeaux), 
  • Italia (Torino, Piacenza), 
  • Croația, 
  • Bosnia-Herțegovina, 
  • Serbia (Belgrad), 
  • Ucraina (Simferopol, Peninsula Crimeea), 
  • Rusia (Krasnodar)
  • Uzbekistan, 
  • Kazahstan, 
  • China, 
  • Mongolia,
  • Japonia (Insula Hokkaidō),
  • Insulele Kurile (Rusia), 
  • S.U.A. (statele Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Dakota de Sud, Minnesota, Wisconsin, Michigan, New York, Vermont, New Hampshire, Maine), 
  • Canada (statele Ontario, Quebec, New Brunswick, Nova Scotia).

Trebuie să menționăm și lista de mări și oceane care sunt traversate de această paralelă:

  • Marea Adriatică (Golful Veneției), 
  • Marea Neagră, 
  • Marea Caspică, 
  • Marea Japoniei, 
  • Marea Ohotsk,
  • Oceanul Pacific, 
  • Oceanul Atlantic.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton