Perseidele în 2022 ne oferă una dintre cele mai frumoase ploi de stele din timpului anului, mai puternică și mai strălucitoare decât Orionidele sau Geminidele. Cele mai multe stele căzătoare pot fi observate anul acesta pe cerul nopții în luna august.
Perseidele în 2022 vor face un spectacol deosebit pe cerul nopții la jumătatea lunii august, dar perioada de vârf va fi în noaptea de 12 spre 13 august. Câteva nopți înainte și după aceste zile, ploaia de meteori va crește în intensitate ajungând la aproape 100 de meteori pe oră.
Perseidele în 2022 și Luna plină
Anul acesta, noaptea de 12 spre 13 august, când toți pasionații de astronomie vor să urmărească stelele căzătoare, ar putea fi pusă în umbră de Luna plină. Astrul selenar va avea strălucirea maximă în dimineața zilei de 12 august, la ora 4 și 36 de minute. Așadar, în nopțile de 11, 12, 13 și 14 august, când ne așteptăm la o ploaie intensă de meteori, lumina Lunii pline este posibil să eclipseze strălucirea Perseidele în 2022.
Conform astronomilor, ploile de stele trebuie urmărite mai ales după miezul nopții, când curentul de meteori este mai ușor de observat. Trebuie să alegem un loc departe de luminile urbane, pentru a observa cerul întunecat, fără nicio altă sursă de lumină în jur.
Ce sunt ploile de stele și când pot fi observate
Ploile de stele, stelele căzătoare sau curenții de meteori sunt de fapt fragmente infime, mai degrabă praf, care se desprind din coada unor comete sau din explozia unor asteroizi. Fragmentele mai mari încep să ardă când intră în atmosfera Pământului şi lasă în urma lor dâre strălucitoare de lumină cărora ne place să le spunem ploaie de stele.
Fenomenul, de o frumuseţe aparte, se repetă în fiecare an, dar Perseidele nu sunt singurele stele căzătoare. În curând, în perioada 20 – 22 octombrie, vor cădea pe Pământ Orionidele, la mijlocul lui noiembrie se vor vedea pe cerul nopţii Tauridele.
Ploaia de meteori din august. De ce poartă numele de Perseide
Perseidele au fost observate pe cer încă din Antichitate, atât de egipteni, de chinezi, cât și de greci. Ele și-au primit numele de la constelația lui Perseu, personaj mitologic grec, care a fondat civilizația miceană. Constelația a fost descoperită și botezată de Ptolemeu și este cea de a 24-a constelație ca mărime din galaxia noastră.
În constelația lui Perseu se află o stea strălucitoare denumită Radiantul. În fiecare vară, în lunile iulie și august, ploaia de stele pare să vină dinspre această stea puternică, drept pentru care curentul de meteori a primit numele de Perseide. Cine urmărește cu atenție Perseidele în 2022 și are acces la un telescop, poate observa și constelația lui Perseu.
Cine a descoperit Perseidele
Ploaia de stele care par să cadă din constelația lui Perseu a fost observată pe cerul nopții din vremuri foarte vechi. Astronomii chinezi scriau despre acest fenomen în anul 36, iar europenii l-au descris în tratatele de astronomie din anul 811. Cu toate acestea, el a început să fie observat în mod sistematic din anul 1779.
Abia în anul 1862, astronomii Lewis A. Swift şi Horace Parnell Tuttle au descoperit o cometă cu un diametru de aproximativ 10 km care se apropie de Pământ în luna august. Ulterior, astronomul italian Giovanni Schiaparelli a remarcat că Perseidele aveau o orbită foarte asemănătoare cu cea a cometei Swift-Tuttle, ceea ce i-a permis să explice apariția lor și intensitatea curentului de meteori.
Cometa Swift-Tuttle este alcătuită din praf şi gheaţă. În drumul ei, (are o orbită de circa 133 de ani) când ajunge în dreptul Soarelui, o parte din gheaţă se topeşte și praful este aruncat în spaţiu. Când intră în contact cu atmosfera Pământului, se formează meteoroizi – mici resturi de materie care se aprind și pe care îi putem vedea pe timpul nopții.
Ce frecvență au Perseidele în 2022
Cine vrea să se bucure de ploaia de stele, trebuie să aleagă un loc departe de luminile localităților, se uite spre nord-est și să aștepte miezul nopții pentru a sesiza primele dâre luminoase. Dacă din locul respectiv este ușor să observi stelele din Carul Mare, atunci vei observa ușor și ploaia de stele. Pentru a estompa strălucirea Lunii pline, este recomandat să te așezi cu spatele către Lună sau să cauți un loc unde un copac înalt poate acoperi razele Lunii.
Calendarul curenților de meteori din timpul anului
Ploaia de meteori se observă cu ochiul liber. Nu este nevoie de instrumente astronomice speciale. Ci doar de răbdare. Trebuie să alegi un loc întunecat, de unde poți vedea cerul pe o arie cât mai întinsă. Dacă cerul este senin noaptea, iar Luna cât mai puțin luminoasă, ochii se vor obișnui cu întunericul și vei putea observa stelele căzătoare.
Luna ianuarie – Quadrantidele
Primul curent de meteori din fiecare an este denumit Quadrantidele, care vin din direcția constelației Bootes, aproape de Carul Mare. Maximul curentului se produce chiar în primele 5 zile ale lunii ianuarie. Este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximului între 100 şi 140 de meteori pe oră. Meteorii acestui curenţi sunt strălucitori și foarte rapizi.
Luna aprilie – Lyridele
Următorul curent de meteori vine în luna aprilie, se numește Lyride și are maximul în perioada 20-22 aprilie. În timpul maximului se pot vedea aproximativ 20 meteori pe oră, ce vin dinspre constelaţia Lyra, de lângă strălucitoarea stea Vega. Uneori Lyridele produc surprize, cu erupţii de până la 100 de meteori pe oră.
Luna mai – Aquaridele
În luna mai, vom putea observa curentul de meteori eta-Aquaride, cu apogeul în perioada 5 sau 6, când ajung în atmosferă între 40 și 85 de meteori pe oră. Aceştia provin din celebra cometă Halley.
Luna iulie – Delta Aquaride
În miezul verii, iulie este foarte bogat în meteori, fiind activi mai mulți curenți dintre care unii mai bogați vin din direcția constelaţiilor Vărsător şi Capricorn. Aproape în fiecare seară de iulie se pot vedea între 15 şi 30 de meteori pe oră.
Luna august – Perseidele
În luna august, in 11, 12 sau 13 august se produce maximul curentului Perseide, cu 50 – 150 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai intensă. Perseidele în 2022 promit un spectacol mai intens decât în anii anteriori.
Luna octombrie – Orionidele
Luna octombrie este luna în care putem observa Orionidele, între 21 şi 22 octombrie. Toate fragmentele ce ard în atmosferă provin de la cometa Halley, dar nu le putem vedea decât dacă avem cer senin noaptea, fără nori și umezeală.
Luna decembrie – Leonidele și Geminidele
Curentul Leonidelor are maximul în zilele de 16, 17 sau 18 noiembrie. În timpul maximului se pot vedea 10 – 15 meteori pe oră. Aceștia provin de la cometa Tempel-Tuttle.
În decembrie putem observa, poate, cel mai spectaculos curent de meteori, Geminidele. Geminidele produc în timpul maximului între 60-80 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori (bolizi). Maximul vine în jurul datei de 13 decembrie.
Ultimul curent meteoric al anului este curentul Urside. Maximul acestuia vine în zilele de 22 sau 23 decembrie, cu un număr de 5-10 meteori pe oră. Uneori se produc adevărate erupţii cu până în 100 de meteori pe oră.
Mituri și povești legate de stelele căzătoare
Ploaia de stele are un loc aparte în mitologia vechilor popoare. O stea căzătoare purta cu sine mesajul zeilor şi, nu de puţine ori, căutând locul în care s-a prăbuşit, oamenii găseau roci strălucitoare pe care le considerau talismane cu puteri magice.
Pune-ți o dorință când vezi o stea căzătoare!
O legendă veche, moştenită din Antichitate, spune că trebuie să îţi pui o dorinţă imediat ce vezi o stea căzătoare şi ea se va împlini. Legenda îşi are rădăcinile în scrierile astronomului grec Ptolemeu, care a trăit în secolul I înaintea erei noastre. Ptolemeu credea că zeii privesc uneori spre muritori, dând la o parte cortina cerului şi lăsând stelele să cadă pe Pământ. În acel moment, zeii erau mult mai atenţi la oameni şi le ascultau dorinţele.
Sufletele din cer
Stelele căzătoare au avut de-a lungul istoriei numeroase semnificaţii şi simboluri. Miturile teutone spun că fiecare om are o stea în cer, care atârnă de firul destinului. Când viaţa se sfârşeşte, firul se rupe şi steaua cade pe pământ. Aceeaşi superstiţie o regăsim şi la noi în ţară. În vechime, românii credeau că sfinţii aprindeau în cer câte o lumânare ori de câte ori se năştea un suflet, iar steaua îi veghea spiritul de departe. La moartea lui, steaua se stingea şi cădea în adâncurile nopţii.
Semne ale dezastrului
Ploaia de stele anunţă moartea, dar şi cataclismele naturale sau nenorocirile care se abat asupra omenirii. În Occident, multe credinţe vechi spun că ploaia de stele este vestitoarea răzbunării divine. Până şi astronomul englez Edmund Halley, cel care a botezat celebra cometă, era convins că potopul lui Noe a fost declanşat de o cometă care a fost „semnul nemulţumirii lui Dumnezeu faţă de creaţia sa”.
Superstiţiile sumbre sunt susţinute, în mod surprinzător, de o descoperire recentă a oamenilor de ştiinţă americani. Conform dovezilor găsite pe trei continente, se pare că Pământul a fost lovit de o furtună de meteoriţi cu 12.000 de ani în urmă, cataclism care a dus la dispariţia a numeroase specii de animale şi a exterminat o populaţie preistorică.