Până la ce vârstă cresc fetele? Care este înălțimea medie

.

Toate fetițele își doresc să fie înalte, iar multe dintre ele reușesc să fie mai înalte decât băieții până la o anumită vârstă. Se știe că fetele se maturizează mai repede. Mulți părinți se întreabă până la ce vârstă cresc fetele și cum poate fi influențată înălțimea lor, dacă moștenirea genetică nu le ajută.

Copiii cresc foarte repede și se văd schimbări majore de la un sezon la altul. Fetițele sunt mai precoce, cresc mai repede și au o anumită etapă în care sunt puțin mai înalte decât băieții de o seamă cu ele. Dar până la ce vârstă cresc fetele și cum poate fi influențată dezvoltarea lor în mod favorabil, poți afla în acest articol. În plus, vei descoperi și o formulă matematică simplă conform căreia poți afla cu aproximație înălțimea medie la care poate ajunge fetița ta, în funcție de înălțimea părinților.

Pubertatea și dezvoltarea fetelor

Perioada pubertății începe mult mai devreme în cazul fetelor, decât în cazul băieților. În medie, fetele intră în perioada pubertății între 8 și 11 ani, apoi transformările continuă până la vârsta de 14 – 15 ani și ele trec prin mai multe etape de dezvoltare – capitol la care băieții rămân puțin în urmă.

Pubertatea este o perioadă crucială în viața copiilor, care trec prin numeroase transformări hormonale, fizice și emoționale. Dezvoltarea lor este profund influențată de activitatea hormonală, diferită de la un copil la altul. Dar hormonii nu sunt singurii factori care influențează creșterea și dezvoltarea fetelor.

Pentru a afla până la ce vârstă cresc fetele, trebuie să ținem cont și de moștenirea lor genetică, de vârsta la care a intrat la pubertate mama, de problemele de sănătate pe care le moștenesc sau de modul în care sunt hrănite și îngrijite. Categoric, copiii subnutriți, copiii care cresc într-un mediu sărăcăcios, cei care provin din părinți la rândul lor subdezvoltați nu vor avea un start bun la pubertate și nu vor ajunge la înălțimea medie a copiilor sănătoși.

Primele semne ale pubertății

Orice mamă trebuie să se aștepte ca fiica ei să aibă primele semne ale pubertății de la vârsta de 8 – 10 ani. Aceasta este vârsta la care încep să se dezvolte sânii. La aproximativ doi ani după ce sânii încep să crească, cele mai multe fete încep să aibă menstruație și deja sunt considerate domnișoare.

Ciclul menstrual poate începe între 10 și 13 ani, perioadă marcată de puternice transformări hormonale care influențează și dezvoltarea fizică a fetelor. Aceasta este o etapă în care fetele cresc cel mai mult în înălțime. Unele dintre ele reușesc să ajungă chiar mai înalte decât colegii lor de la școală, mai ales dacă și părinții lor sunt înalți.

Dezvoltarea fizică rapidă

Așadar, o perioadă de creștere rapidă în înălțime în cazul fetelor este cuprinsă între 10 și 12 sau 13 ani. Mulți băieți la această vârstă rămân puțin în urmă, dar ei vor recupera în următorii ani și majoritatea își vor depăși colegele în înălțime până la încheierea ciclului gimnazial.

Pubertatea la fete poate dura până la vârsta de 14 – 15 ani. După această vârstă, ciclul menstrual devine regulat, fetele se maturizează din punct de vedere sexual și trec prin diverse stări emoționale și psihice profunde, care le modelează caracterul și voința.

Dacă te întrebai până la ce vârstă cresc fetele, trebuie să știi că această etapă din perioada de vârf a pubertăți, coincide cu vârsta la care fetele ating înălțimea maximă.

Vârsta de 14 – 15 ani nu este o regulă generală. Sunt fete care ating dezvoltarea puberală și la 17 ani, dar acestea sunt excepții. În general, 14 – 15 ani este vârsta până la care fetele cresc în înălțime.

Fetele și băieții – etape diferite de dezvoltare

Conform statisticilor, fetele intră în prima etapă a pubertății de la vârsta de 8 ani, iar băieții de la vârsta de 9 – 10 ani. De-a lungul pubertății, există un decalaj de doi – trei ani între fete și băieți.

Fetele devin mature din punct de vedere sexual mult mai devreme, în jurul vârstei de 15 ani. Pe când maturizarea băieților presupune un proces mai lung, care se încheie în primii ani de liceu.

Până la ce vârstă cresc fetele

Creșterea rapidă în înălțime a fetelor are loc devreme în pubertate, cu aproximativ doi ani înainte de apariția menstruației. Ea poate atinge un vârf la vârsta de 12 ani. Ulterior, între 12 și 15 sau 16 ani fetele continuă să crească, dar într-un ritm mult mai scăzut.

Creșterea în înălțime se oprește de obicei în jurul vârstei de 15 – 16 ani. În medie, fetele cresc în înălțime în timpul pubertății cu aproximativ 28 – 30 cm. Fetele vor avea puseul de creștere mai devreme cu aproximativ 2 ani decât băieții, de aceea în clasele secundare, în mod frecvent, vor fi mai înalte decât aceștia. 

Ce alte transformări apar odată cu dezvoltarea fizică și sexuală a fetelor:

  • Apare părul pubian și părul la subraț;
  • Crește un păr mai des și mai negru pe picioare și pe brațe;
  • Apar coșurile și multe adolescente se confruntă cu acneea severă;
  • Șoldurile se lățesc și se acumulează țesut adipos pe coapse, fetele luând deja conturul unui corp de femeie;
  • Pielea devine mai grasă și încep să transpire mai mult.

De la vârsta de 8 – 9 ani, toate fetele trebuie să fie prevenite de mamele lor de toate aceste schimbări prin care vor trece în următorii ani. Cu cât se discută mai mult despre pubertate și cu cât părinții le explică mai bine transformările fizice și emoționale prin care trece organismul lor, cu atât copiii vor fi pregătiți și vor suporta mai ușor schimbările dificile.

Factorii care influențează creșterea în înălțime

Multe mame sunt preocupate de dezvoltarea fizică a fetelor și se întreabă până la ce vârstă cresc fetele deoarece își doresc domnișoare înalte, zvelte și frumoase. Chiar dacă pubertatea se manifestă devreme sau prima menstruație apare de la 10 – 11 ani, nu înseamnă că fetița respectivă va crește foarte mult în înălțime.

Dezvoltarea fetelor este influențată de:

  • Moștenirea genetică din ambele familii (trebuie să ții cont de înălțimea părinților și de înălțimea bunicilor din ambele familii), deoarece multe fete moștenesc o mare parte din gene de la tatăl lor și de la bunica din partea tatălui;
  • Cantitatea de estrogen secretată, deoarece estrogenul este hormonul care contribuie la maturizarea oaselor și a cartilajelor, oprind dezvoltarea acestora;
  • Alimentația sănătoasă, bogată în calciu, magneziu, vitamina D și vitamina C, precum și proteine care ajută la dezvoltarea oaselor și a mușchilor;
  • Stresul continuu poate afecta profund creșterea; copiii care trăiesc în medii violente, sărace, cu părinți abuzivi, ajung subnutriți și subdezvoltați;
  • Bolile de tiroidă, bolile de sânge, reumatismul, diabetul, astmul sunt exemple de boli de care mulți copii suferă de la vârste mici și din cauza cărora au probleme grave de dezvoltare.

Cum afli înălțimea medie a fetelor

Tiparele de creștere sunt determinate, în mare măsură, de genetică, dar există o mulțime de variabile atunci când vine vorba de înălțimea „normală”. Calculele pe care le vei putea citi mai jos se bazează pe studiile asupra populației sănătoase de copii.

Pentru a știi până la ce vârstă cresc fetele, se adună înălțimea tatălui cu cea a mamei, se scad 6,5 centimetri, iar rezultatul obținut se împarte la doi:

înălțimea tatălui + înălțimea mamei – 6,5 / 2 = o înălțime medie până la care poate crește fiica ta.

La băieți, se adună înălțimea tatălui cu cea a mamei, se adaugă 6,5 centimetri, iar rezultatul obținut se împarte la doi:

înălțimea tatălui + înălțimea mamei + 6,5 / 2 = posibila înălțime medie la care poate ajunge băiatul tău.

Ține cont de faptul că sportul, mișcarea constantă și alimentația sănătoasă poate ajuta un copil să se dezvolte armonios și să aibă o înălțime peste medie. Dar sedentarismul și alimentele de tip fastfood vor întârzia dezvoltarea copiilor și înălțimea lor va fi mai redusă.

Înălțimea medie a femeilor în România

Conform ultimele statistici, înălțimea medie a româncelor pare să fie de 162,7 cm. Înălțimea medie a românilor, după ce s-a făcut o medie între bărbați și femei, a fost stabilită la 174,7 cm. Cu aceste valori se pare că ne aflăm aproape de coada clasamentului în Europa, printre cei mai scunzi europeni. Mai scunzi decât noi sunt doar portughezii și turcii.

Olandezii sunt cei mai înalți, cu o înălțime medie de 182 cm, urmați de danezi, belgieni, letoni, sârbi sau cehi.

Potrivit statisticilor, în 1896, bărbatul român avea, în medie, o înălțime de 163 cm, iar femeile, puţin mai scunde, ajungeau la 151 de centimetri. A urmat o perioadă în care românii au mai crescut în înălțime. După 100 de ani, înălţimea medie a bărbatului român era de 175 de centimetri, iar femeile ajunseseră, în 1986, la 162 de centimetri.

Anii 80 au fost anii în care românii s-au oprit din creşterea în înălţime. Cei care s-au născut începând de atunci au fost mai scunzi. Până în 1996, înălţimea medie a românilor a scăzut cu un centimetru. În schimb, greutatea medie a crescut constant. Din 1975 şi până în 2016, indicele de masă corporală a crescut de la 23 la 27, iar trendul se menţine.

Cercetătorii estimează că, până în anul 2025, o treime dintre români vor fi scunzi și obezi. Situația în cazul copiilor este similară. Aproape 25% dintre copii sunt plinuți și chiar obezi. Greutatea medie la fete, având în vedere grupa de vârstă 9 – 16 ani, a ajuns la 70 de kilograme, bustul lor s-a mărit cu 13 cm, iar talia cu aproximativ 8 cm.

foto: Shutterstock

Ultima modificare septembrie 7, 2024 11:08 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale