Dacă vrei o poză uluitoare cu Elvis, cu Superman sau cu Jack Sparrow, trebuie să vizitezi muzeele Madame Tussauds. Aici vei găsi cele mai realiste și surprinzătoare statui din ceară dedicate vedetelor și personalităților lumii.
Este o onoare pentru orice personalitate marcantă din politică, teatru, cinematografie sau sport să își regăsească imaginea fidelă, reprodusă în ceară la Madame Tussauds. Muzeele Tussauds din întreaga lume adună milioane de turiști în fiecare an și reprezintă atracții irezistibile. Cu atât mai mult cu cât îți poți face poze și selfie-uri alături de vedetele tale preferate!
Cine a fost Madame Tussaud
Micuța Marie, originară din Elveția, cucerește cu arta ei curtea regelui Franței în pragul marii revoluții când capetele nobile cad pe eșafod. Ea reușește să supraviețuiască și profită de situația macabră în care o aruncă viața, deschizând prima expoziție cu figuri din ceară.
Marie Grosholtz s-a născut la Strassbourg în anul 1761. Mama ei lucra pentru Philippe Curtius, în Berna, fizician elvețian, pasionat de modelajul în ceară. Curtius o învață încă de la 6 ani pe Marie cum să prelucreze ceara și să realizeze portrete uimitor de realiste.
La vârsta de numai 16 ani, Marie făurește din ceară chipul lui Francois Voltaire, ca dovadă ca arta ei devenise deja cunoscută la Paris și era apreciată.
Nu mult după aceea, în anul 1780, Marie este invitată la curtea Regelui Ludovic al XVI-lea pentru a deveni profesoara de artă plastică a surorii acestuia. Dar vremurile sunt tulburi și Marie nu stă prea mult timp la Versailles.
În pragul Revoluției Franceze, ea se întoarce la Paris, în anul 1789. Regii Franței sunt detronați, iar Marie și mama ei, considerate simpatizante ale familiei regale, sunt aruncate în închisoare.
Pentru a fi eliberată, Marie este forțată de revoluționari să realizeze măștile mortuare ale nobililor care erau decapitați. Viața o îndrumă astfel spre o meserie stranie, în care moartea și cadavrele devin o prezență zilnică în viața ei. Dar Marie știe cum să profite și transformă situația macabră într-o oportunitate. La finalul Revoluției franceze, avea o colecție de-a dreptul curioasă de capete din ceară, la care se adaugă și colecția moștenită de la tutorele ei, Philippe Curtius.
Marie Tussaud se mută în Anglia
La un an după moartea lui Curtius, Marie îl cunoaște pe Tussaud și se căsătorește cu el, schimbându-și numele. Ea va avea doi băieți cu Tussaud, dar mariajul lor se destramă. Invitată de un magician celebru al vremii să vină la Londra cu expoziția ei de chipuri din ceară, Marie nu stă deloc pe gânduri. În anul 1802, ea își expune creațiile la Teatrul Lyceum, unde Paul Filidort ținea spectacole de magie și fantasmagorie.
Cu toate că prima expoziție din Londra atrage atenția publicului, Marie nu câștigă mare lucru pentru că cei mai mulți bani îi adună Filidort. Dar sculptorița este ambițioasă și realizează că arta ei, ușor macabră, stranie și curioasă, îi atrage pe londonezi.
Ea organizează o serie de turnee prin Anglia și Irlanda cu expoziția ei, dar și în Londra, unde era foarte apreciată. În anul 1835, Marie Tussaud se stabilește în Baker Street, unde deschide un muzeu permanent, în care organizează Camera Ororilor.
Faimoasa Chamber of Horrors îi aduce faima internațională. Deja se vorbește despre Tussaud peste ocean. Iar Camera Ororilor atrage mii de vizitatori în fiecare an, cu sculpturile ei realizate după victimele Revoluției Franceze și portretele mai noi ale unor criminali și hoți celebri.
În primul muzeu Madame Tussaud se mai puteau admira busturile Lordului Nelson, al Ducelui de Wellington, al Regelui Henric al VIII-lea sau al Reginei Victoria.
Figuri celebre din istorie, cele mai vechi exponate
Muzeul figurilor de ceară din Londra avea să fie distrus în mai multe rânduri de incendii și de bombardamentele din timpul celui de al doilea război mondial. Cu toate acestea, au supraviețuit câteva dintre cele mai vechi exponate. Încă se mai poate vedea azi figura lui Madame du Barry, realizată în 1765 de Curtius, precum și statuia lui Robespierre sau a Regelui George al III-lea, realizate de Marie Tussaud.
Inclusiv un autoportret în ceară, pe care Marie Tussaud și l-a realizat în anul 1842 poate fi văzut la intrarea în muzeul din Londra. Opt ani mai târziu, în 1850, ea avea să moară în somn în casa ei din Londra, pe data de 16 aprilie.
Muzeele Madame Tussauds, tot mai mari în ultimii ani
Copiii și nepoții celebrei creatoare de figuri din ceară nu au reușit să mențină afacerea profitabilă. Au încercat să se extidă, să deschidă muzee mai mari, pentru că aveau peste 400 de exponate, dar nu au reușit să își gestioneze corect resursele.
În anul 1889, expoziția Tussaud a fost vândută unui grup de investitori londonezi. În 1908, a fost realizată prima figură din ceară după modelul celor originale și i-a fost dedicată lui Winston Churchill. Iar în anul 1970 s-a deschis prima filială din străinătate, la Amsterdam.
Madame Tussauds a fost de la bun început o afacere de succes și a rămas la fel de profitabilă. Curiozitatea, macabrul, faima și expresia misterioasă a figurilor din ceară va atrage întotdeauna publicul larg.
Nu întâmplător, în ultimii 15 ani, Madame Tussauds a devenit o adevărată rețea de muzee și expoziții. În prezent, sunt 26 de muzee, deschise în marile centre urbane din America, Europa, Asia și Australia.
Noi și noi figuri sunt adăugate în fiecare an: actori, muzicieni, sportivi, personalități politice și culturale, miliardari, top-modele și mari creatori de modă, personaje de desene animate, tot felul de vedete îndrăgite de publicul larg.
Este o onoare pentru multe celebrități să își găsească replica fidelă în muzeele Madame Tussauds și se organizează adevărate spectacole când sunt expuse noi statui. Vedetele însele participă la dezvelirea propriului portret în ceară, iar câteva dintre ele le-au jucat fanilor o festă pe cinste, luând locul statuilor pentru câteva ore, așa cum au făcut Al Roker, Ozzy Osbourne sau Arnold Schwarzenegger.